Vochtproblemen in oude huizen
Woon je in een oud huis en zitten er vochtplekken op de muur of is de luchtvochtigheid in huis te hoog? Of ruik je een muffe geur elke keer als je binnenkomt? Dan is de kans aanwezig dat je te maken hebt met een vochtprobleem in huis of in de muur. Vochtproblemen in oude huizen komen vaak voor door de verouderde bouwtechnieken. Hierbij kun je denken aan het ontbreken van een waterkering of het feit dat er geen spouwmuur is. Hoe kun je het vocht in huis verminderen en wat kun je doen om het vochtprobleem in huis te stoppen? Je kunt het teruglezen in dit artikel.
Hoe worden vochtproblemen in oude huizen veroorzaakt?
Een vochtprobleem dat vaak voor komt in oude huizen, is optrekkend vocht. Optrekkend vocht in de muur ontstaat doordat er een waterkering ontbreekt. Wat is dan een waterkering? Dat is een waterkerende laag die ervoor zorgt dat het grondvocht niet via de muur omhoog kruipt. Als je huis voor het jaar 1980 is gebouwd, dan is de kans helaas aanwezig dat er geen vochtkering in de muur zit. Het kan ook zijn dat de staat van de vochtkering niet goed is, ook dan kun je optrekkend vocht in een steensmuur krijgen. Optrekkend vocht in een oud huis kun je herkennen aan vochtplekken aan de onderkant van de muur terwijl de vloer gewoon droog is. Deze vochtplekken zorgen ervoor dat er op den duur schimmel gaat groeien en dat de luchtvochtigheid in huis omhoog gaat. Op den duur zul je gaan opmerken dat er een muffe geur ontstaat, dat is weer het gevolg van de schimmel op de muur.
Maar er zijn nog meer oorzaken van vochtproblemen in huis, je kunt ook te maken hebben met doorslaand vocht of teveel condensatievocht. Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door poreuze of beschadigde muren waar veel regen tegenaan komt. Maar je kunt ook last hebben van doorslaand vocht in de buitenmuur doordat deze niet goed kan drogen. Dat gebeurt als de muur vaak in de schaduw staat of als er beplanting tegenaan groeit. Wat opvallend is, is dat de natte plek op de buitenmuur op de gelijke hoogte zit als de vochtplek op de binnenmuur. Condensatievocht ontstaat als er weinig in huis wordt geventileerd of als het ventilatiesysteem niet goed werkt (of stuk is).
Wanneer heb je een vochtprobleem in een oud huis?
Een vochtprobleem in huis kun je herkennen aan de vochtplekken op de muur. Als deze aan de onderkant zitten, dan is de kans groot dat je last hebt van optrekkend vocht. De vochtige muren zorgen er uiteindelijk voor dat het behang of het stucwerk los gaat laten. Is de muur geverfd, dan zal de verf na een tijdje af gaan bladderen. Wacht je te lang met opstijgend vocht behandelen? Dan kan zelfs de constructie van de woning beschadigen. Dus als je merkt dat de luchtvochtigheid in huis te hoog is, of er heerst een muffe lucht in de woonkamer: Neem altijd even contact op met een vochtbestrijding specialist voor een vochtmeting of vakkundig advies. Een vochtbestrijding specialist kan op een efficiënte en permanente manier het vocht uit huis halen.
Hoe kun je vochtproblemen in oude huizen stoppen?
Er zijn meerdere methodes om optrekkend vocht in een oud huis te stoppen. In de meeste gevallen gaat het om optrekkend vocht, dit zijn de 3 meest bekende methodes om de vochtige muur te behandelen.
De muren injecteren tegen optrekkend vocht: Een makkelijke en relatief goedkope oplossing om het vocht in de muren te stoppen. Het nadeel is wel dat deze oplossing alleen geschikt is voor optrekkend vocht (en dus niet voor andere vochtproblemen). Een ander nadeel is dat deze methode slechts tijdelijk is en na een aantal jaar weer opnieuw uitgevoerd moet worden.
De muren onderkappen: Wat er eigenlijk gebeurt is dat er een waterkerende laag wordt aangebracht in de buitenmuur. Het is wel een zeer efficiënte en permanente oplossing om optrekkend vocht te stoppen in een oud huis. Het grootste nadeel is dat dit een hele verbouwing is, deze oplossing neemt veel tijd in beslag en zorgt voor veel overlast. Daarnaast is de oplossing ook behoorlijk aan de prijs.
Het plaatsen van muurelementen: Dit is een duurzame methode om de vochtige muur te behandelen. Deze elementen zorgen ervoor dat de muur van binnenuit wordt opgedroogd. Het is een permanente oplossing met een eenmalige aanschaf, de muren worden gedroogd door de wind en er zijn dus geen externe energiebronnen nodig. Ook de installatie is vrij eenvoudig. Als de muur niet te lang is wordt de installatie binnen één dag uitgevoerd.
Bij SmartDry werken we het liefst met de muurelementen, genaamd de DryBricks. Zou je meer willen weten over deze vochtbestrijdingsmethode om vochtproblemen in oude huizen te verhelpen? Neem gerust contact met ons op of vraag een gratis vochtmeting aan.
Plan direct een gratis vochtmeting
Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.