Vochtbestrijding blog → Wat is de ideale luchtvochtigheid voor de slaapkamer?

Ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer
Ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer

Ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer

Een te hoge luchtvochtigheid in huis, en zeker in de slaapkamer, is erg ongezond. Het zal u en veel anderen verbazen wat voor rol het weer in uw slaappatroon speelt, vooral als het om luchtvochtigheid gaat. Een hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer gaat gepaard met een warme lichaamstemperatuur, zweten en een slechte slaap. Dat is niet het enige probleem. Er kan als gevolg schimmel in de slaapkamer ontstaan, wat erg slecht is voor de gezondheid. Daarbuiten is een te lage luchtvochtigheid ook niet goed.

Welke zaken hebben invloed op de luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de luchtdruk en de temperatuur. De goede luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. De temperatuur zit dan tussen de 16 en 18 graden. Wanneer de luchtvochtigheid boven dit percentage komt, is het te hoog. Een te hoge luchtvochtigheid in huis zorgt voor schimmels en bacteriën, wat erg slecht voor de gezondheid is. Vooral astmapatiënten zullen hier veel last van hebben. Daarbij kan het ook de elektronica in huis aanpassen. Wanneer er sprake is van een te lage luchtvochtigheid, is er een kans dat het hout in huis kan gaan barsten en scheuren. Dit komt door uitdroging. In de wintermaanden is er vaak sprake van een te lage luchtvochtigheid. Dit komt doordat veel huishoudens de verwarming hoger hebben staan en met het koude weer minder snel een raam openzetten. Dit kan zorgen voor een droge keel, hoofdpijn, gescheurde lippen, een droge huid en concentratieproblemen. Ook kunnen virussen langer leven bij een droge lucht in huis, waardoor de kans op ziek worden aanzienlijk groter is.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Zorg altijd voor een goede luchtvochtigheid in huis.

Om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te krijgen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

  • Zorg ervoor dat er genoeg natuurlijke lucht binnen kan komen, door een raam of deur open te zetten.
  • Dweil regelmatig de vloer in huis. Dit kan de luchtvochtigheid omhoog brengen.
  • Decoreer je huis met groene kamerplanten. Ze zijn decoratief, zuiveren de lucht en zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in huis.
  • Je kunt ook investeren in een automatische luchtbevochtiger. Een groot voordeel hiervan is dat ze de luchtvochtigheid constant op het juiste niveau houden.
  • Maak voldoende gebruik van extra ventilatie tijdens het koken, douchen en wanneer er veel bezoek in huis is.

Meer weten over een goede luchtvochtigheid?

Heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden over een goede luchtvochtigheid? Neem direct telefonisch contact met ons op of vraag een gratis vochtmeting aan! Wij geven u graag professioneel advies.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.