Vochtbestrijding blog → Wat is een goede luchtvochtigheid in huis?

Wat is een goede luchtvochtigheid in huis?
Wat is een goede luchtvochtigheid in huis?

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Misschien herken je het wel; een te hoge of te lage luchtvochtigheid in huis. Het begint kouder te worden en de open haard staat op loeien. Langzaam begint de hoofdpijn op te komen gepaard met een droge keel. In dit geval is er sprake van een te lage luchtvochtigheid. Maar wanneer is de luchtvochtigheid in huis wel ideaal en wat is een goede luchtvochtigheid in huis?

Een hoge luchtvochtigheid is niet goed

Luchtvochtigheid is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de luchtdruk en de temperatuur. Om de luchtvochtigheid in huis te meten, kun je gebruik maken van een weerstation. Het nadeel hieraan is dat het niet in elke ruimte gebruikt kan worden en daardoor ook niet altijd als ‘betrouwbaar’ beschouwd wordt. De meest ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer de luchtvochtigheid boven dit percentage komt, is het te hoog. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor schimmel in huis en bacteriën, wat erg slecht voor de gezondheid is. Vooral astmapatiënten zullen hier veel last van hebben. Daarbij kan het ook de elektronica in huis aantasten. Erg vervelend allemaal, daarom is een goede luchtvochtigheid in huis zo belangrijk.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Gevolgen van een lage luchtvochtigheid in huis

Wanneer er sprake is van een te lage luchtvochtigheid, is er een kans dat het hout in huis kan gaan barsten en scheuren. Dit komt door uitdroging en dat is natuurlijk niet ideaal. In de wintermaanden is er vaak sprake van een te lage luchtvochtigheid. Dit komt doordat veel huishoudens de verwarming hoger hebben staan en met het koude weer minder snel een raam openzetten. Dit kan zorgen voor een droge keel, hoofdpijn, gescheurde lippen, een droge huid en concentratieproblemen. Ook kunnen virussen langer leven bij een droge lucht in huis, waardoor de kans op ziek worden aanzienlijk groter is. Een lage luchtvochtigheid zou je kunnen verhelpen door een luchtbevochtiger aan te schaffen en te gebruiken.

Zorg altijd voor een goede luchtvochtigheid in huis.

Wat is een goede luchtvochtigheid in huis? Dat is een luchtvochtigheidsgraad tussen de 40% en 60%. Om ervoor te zorgen dat dit goed blijft, hebben we een aantal tips voor een ideale luchtvochtigheid.

  • Zorg ervoor dat er genoeg natuurlijke lucht binnen kan komen, door een raam of deur open te zetten.
  • Dweil regelmatig de vloer in huis. Dit kan de luchtvochtigheid omhoog brengen.
  • Decoreer je huis met groene kamerplanten. Planten helpen tegen vocht in huis, ze zijn decoratief, zuiveren de lucht en zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in huis.
  • Je kunt ook investeren in een automatische luchtbevochtiger. Een groot voordeel hiervan is dat ze de ideale luchtvochtigheid constant op het juiste niveau houden.
  • Maak voldoende gebruik van extra ventilatie tijdens het koken, douchen en wanneer er veel bezoek in huis is.

Meer weten over het verbeteren van de luchtvochtigheid?

Heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden over de luchtvochtigheid in huis? Of zou u juist meer willen weten over vochtbestrijding? Neem direct telefonisch contact met ons op of vraag een gratis vochtmeting aan! Wij geven u graag professioneel advies.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.