Vochtbestrijding blog → Wat te doen bij vochtige muren?

Wat te doen bij vochtige muren?
Wat te doen bij vochtige muren?

Wat te doen bij vochtige muren?

Als je in huis last hebt van vochtige muren, dan is er sprake van een vochtprobleem. Wat je het beste kunt doen is een vochtbestrijding specialist inschakelen. Met behulp van een vochtmeting kan de oorzaak van het vochtprobleem achterhaald worden. Vervolgens kan er gekeken worden naar de beste oplossing om de vochtige muren te drogen. Vochtige muren zijn niet fijn en als je het vochtprobleem in huis niet aanpakt zal de situatie alleen maar verslechteren. Hierbij kun je denken aan structurele schade aan de muren en de woning. Maar het leefklimaat in de woning gaat er ook op achteruit. Zo zul je merken dat het lastig wordt om de woning op te warmen en er kan een muffe geur in huis ontstaan. Heb je last van vochtige muren? Onderneem dan snel actie en schakel een vochtbestrijding specialist in.

Mogelijke oorzaken van vochtige muren in huis

Vochtige muren worden in veel gevallen veroorzaakt door de 3 meest voorkomende vochtproblemen: Optrekkend vocht, doorslaand vocht en een (te) grote hoeveelheid condensatievocht. Bij optrekkend vocht wordt het vochtprobleem veroorzaakt door een verouderde bouwmethode. Voor het jaar 1980 werden de muren van een huis niet voorzien van een zogenaamde ‘waterkering’. Het grondvocht wordt door de muur en het metselwerk omhoog getrokken. Vandaar de naam ‘optrekkend vocht’.

Doorslaand vocht in de muur (ook wel vochtdoorslag genoemd) wordt veroorzaakt door de combinatie van regen en poreuze muren. Maar er kan ook vochtdoorslag ontstaan doordat de buitenmuur niet goed kan drogen. Dat kan als de buitenmuur in de schaduw staat of als er klimop tegenaan groeit. Condensatievocht wordt vooral veroorzaakt binnen de woning, bij het koken, douchen of het drogen van de was.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Hoe kun je vochtige muren herkennen?

Zijn de muren in huis vochtig? Dan zijn er een aantal zichtbare kenmerken en een aantal kenmerken die je niet kunt zien. Voorbeelden van de zichtbare kenmerken zijn de vochtplekken op de muur. In sommige gevallen begint er ook schimmel op de muur te groeien. Als je behang op de muur hebt zitten, zal deze op sommige plekken loslaten en kan er schimmel achter groeien. Bij stucwerk kan deze afbrokkelen en als de muur is geverfd zal deze op sommige plaatsen afbladderen. Je kunt ervoor kiezen om alleen de muur te herstellen, maar het is beter om het vochtprobleem eerst op te lossen.

De kenmerken die niet zichtbaar zijn, dat zijn de muffe geur in huis, de (te) hoge luchtvochtigheid en het feit dat de woning lastig op te warmen is. Het percentage van de luchtvochtigheid kun je zelf monitoren met een zogenaamde hygrometer. Is de luchtvochtigheid hoger dan 60%, dan is er zeker sprake van een vochtprobleem in huis. Een goede luchtvochtigheid in huis is een percentage dat tussen de 40 en 60 procent ligt.

SmartDry stopt vochtige muren in huis

Als de muren in huis vochtig zijn, neem dan gerust contact op met SmartDry voor een gratis vochtmeting of vochtanalyse. We controleren de luchtvochtigheid in huis en de vochtigheid in de muur. We kunnen in een zeer korte tijd achterhalen wat de oorzaak is van het vochtprobleem in de muur. Onze oplossing is het plaatsen van muurelementen in de buitenmuur van de woning. Met behulp van onze DryBricks droogt de muur op van binnenuit. Bij deze oplossing op het gebied van vochtbestrijding worden geen chemische middelen gebruikt en het gaat om een blijvende oplossing. Inmiddels zijn we al meer dan 35 jaar actief en hebben we duizenden woningen vochtvrij gemaakt. Neem contact op voor meer informatie of vraag een gratis vochtmeting aan. Stop de vochtige muren in huis.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.