Vochtbestrijding blog → Wat zijn de gevolgen van vocht in huis?

Wat zijn de gevolgen van vocht in huis?
Wat zijn de gevolgen van vocht in huis?

Wat zijn de gevolgen van vocht in huis?

Vocht in huis kan op 3 verschillende manieren komen; optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatie. De gevolgen van deze problemen zijn vaak groter dat menig mens denkt. Van een hoge energierekening tot een enorme huisstofmijtenpopulatie, de problemen gaan van kwaad tot erger. Voor een gezond leefklimaat is het belangrijk dat de woning droog is. Dit is in veel woningen helaas niet altijd het geval. Vocht in de woning is nooit goed. Vochtproblemen in de muur kunnen zorgen voor ernstige schade aan de woning en langdurige vochtproblemen kunnen de gezondheid van jou en gezinsleden aantasten.

Natuurlijk is vocht in huis niet altijd te voorkomen. Denk hierbij aan woonvocht dat vrijkomt tijdens het douchen of koken. Maar bij ernstige vochtproblemen die de woning aantasten, moet je altijd tijdig aanpakken. Het vochtprobleem op zijn beloop laten leidt altijd tot verergering van de problemen. Het is daarom van belang het vocht in huis te bestrijden of het vocht uit huis te halen middels een expert in vochtbestrijding.

Gezondheidsrisico’s in relatie tot relatieve luchtvochtigheid.

Een stabiele relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 50% in uw huis is belangrijk voor het behoud van een gezonde leefomgeving. Vochtproblemen in huis slaan direct op de luchtwegen en zijn dus erg slecht voor de gezondheid. Een hoge relatieve luchtvochtigheid beïnvloed de gezondheid op de volgende manieren:

Maximale infectie door bacteriën verergert van 0-30%, naar 60-100%
Maximale infectie door virussen verergert van 0-50%, naar 70-100%
De schimmel groei neemt toe van 60% – 100%
Het aantal huisstofmijten neemt toe 50% – 100%
Chemische reacties nemen toe 50% – 100%

Buiten het feit dat schimmels in huis ontstaan, krijgt u ook te maken met ongedierte, wat in verschillende vormen kan komen. Met een relatieve vochtigheidsgraad van 80%, wat vrij gebruikelijk is voor huizen in Nederland, bereikt de huisstofmijt zijn maximumaantal.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Muffe geur of stank door teveel vocht in huis.

De signalen van een hoge luchtvochtigheid in huis zijn niet alleen te zien op de vloer of op de muren. Maar vaak kun je ook ruiken dat er iets niet goed is. De lucht die je ruikt is een penetrante muffe geur in huis. Meestal doet dit je denken aan een oude kelder. Ruik en constateer je een muffe lucht in huis? Dan adviseren wij om daar vrij snel iets aan te laten doen. Niet alleen is de muffe lucht in huis niet fijn, maar gaat deze ook in je kleding en in de meubelstukken zitten. Dat is iets wat je zeer zeker niet wilt.

Los de gevolgen van vocht in huis op

Weet je niet zeker of er sprake is van een vochtprobleem in de woning? Wil je vochtproblemen oplossen in huis? Zijn er diverse signalen zichtbaar? Dan is het zeker van belang om een vochtspecialist in te schakelen om de daadwerkelijke oorzaak te zoeken. De signalen die zijn genoemd ontstaan namelijk alleen bij een structurele te hoge luchtvochtigheid in huis. Dit vochtprobleem krijg je niet opgelost door even snel een raam open te zetten en het huis te laten ventileren. Schakel daarom een specialist in op het gebied van vochtbestrijding. Zo voorkom je schade aan de woning en kun je die vervelende gezondheidsklachten voorkomen. De methode van SmartDry is duurzaam en zorgt ervoor dat al het overtollige vocht uit huis wordt verwijderd. Meer weten? Neem gerust contact met ons op of boek een gratis vochtmeting.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.