Vochtbestrijding blog → Ziek door schimmel in huis?

Ziek door schimmel
Ziek door schimmel

Ziek door schimmel in huis?

Schimmel in huis kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Schimmels kunnen allergische reacties veroorzaken, irritatie van de luchtwegen, infecties en zelfs chronische ziektes. In dit artikel gaan we dieper in op hoe schimmels in huis ziekte kunnen veroorzaken en wat je kunt doen om deze problemen te voorkomen.

Hoe ontstaat er schimmel in huis?

Schimmels ontstaan in huis door een hoge luchtvochtigheid in combinatie met warmte en een gebrek aan ventilatie. Schimmelsporen zijn overal aanwezig, maar groeien en verspreiden zich snel op vochtige oppervlakken zoals muren, plafonds en stoffen. Als je langdurig wordt blootgesteld aan schimmelsporen, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergische reacties, astma, luchtweginfecties en irritatie van de huid, ogen en keel. Mensen met een zwak immuunsysteem, zoals ouderen en jonge kinderen, lopen een groter risico op schimmelgerelateerde ziekten. Het is daarom belangrijk om schimmelproblemen in huis snel aan te pakken door de oorzaak van vochtigheid te vinden en te verhelpen en de schimmel te verwijderen.

Hoe wordt je ziek door schimmel?

Schimmel in huis kan gezondheidsproblemen veroorzaken doordat het schimmelsporen verspreidt in de lucht. Wanneer je deze sporen inademt, kan dit leiden tot allergische reacties zoals niezen, jeukende ogen en een verstopte neus. Langdurige blootstelling aan schimmelsporen kan ook leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen, zoals astma, luchtweginfecties en irritatie van de huid, ogen en keel. Mensen met een zwak immuunsysteem, zoals ouderen en jonge kinderen, lopen een groter risico op schimmelgerelateerde ziekten. Het is daarom belangrijk om schimmelproblemen in huis snel aan te pakken door de oorzaak van vochtigheid te vinden en te verhelpen en de schimmel te verwijderen met behulp van professionele methoden. Het voorkomen van schimmelgroei door middel van goede ventilatie en vochtbeheersing is ook van groot belang voor een gezond binnenmilieu.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De gezondheidsklachten als je ziek door schimmel wordt?

Denk je dat je zoek bent geworden door schimmel in huis? Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende gezondheidsklachten die kunnen optreden als gevolg van schimmel in huis:

 1. Allergische reacties: niezen, hoesten, loopneus, gezwollen ogen en huiduitslag
 2. Luchtweginfecties: ademhalingsproblemen, kortademigheid, piepende ademhaling, benauwdheid en hoesten
 3. Astma: verergering van astmasymptomen, zoals piepende ademhaling, kortademigheid en benauwdheid
 4. Longontsteking: infectie van de longen met symptomen zoals koorts, hoesten en kortademigheid
 5. Chronische bronchitis: langdurige ontsteking van de luchtwegen met symptomen zoals hoesten, slijmproductie en kortademigheid
 6. Ernstige infecties: schimmels kunnen ernstige infecties veroorzaken bij mensen met een verminderd immuunsysteem, zoals ouderen en jonge kinderen
 7. Giftige stoffen: sommige schimmels kunnen mycotoxinen afscheiden die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid en leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en misselijkheid.

Het is belangrijk om schimmelproblemen in huis snel en grondig aan te pakken om de gezondheidsrisico’s te verminderen. Zo word je minder snel ziek door schimmel in huis.

Tips om schimmel in huis te voorkomen:

Om schimmel in huis te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Met behulp van deze tips kun je minder snel ziek worden als gevolg van schimmelvorming. Hier zijn enkele tips:

  1. Zorg voor goede ventilatie: Schimmel gedijt goed in vochtige omgevingen. Zorg voor goede ventilatie in huis om de luchtvochtigheid te verlagen. Ventileer regelmatig door bijvoorbeeld ramen open te zetten of een ventilatiesysteem te installeren.
  2. Beperk vochtbronnen: Beperk vochtbronnen in huis zoals natte handdoeken, vochtige kleding, lekkende kranen of een vochtige badkamer. Zorg dat de ruimtes goed drogen na het douchen of baden en gebruik een douchegordijn om te voorkomen dat vocht zich verspreidt.
  3. Isolatie: Goede isolatie van het huis kan helpen om condensvorming te voorkomen, wat op zijn beurt de kans op schimmelvorming verkleint.
  4. Repareer lekkages: Repareer direct eventuele lekkages in huis om te voorkomen dat er vochtplekken ontstaan.
  5. Schoonmaken: Maak regelmatig schoon om schimmelvorming te voorkomen. Gebruik hiervoor een schimmelwerend schoonmaakmiddel en droog de oppervlakken goed af.
  6. Hou de luchtvochtigheid in de gaten: Schaf een luchtvochtigheidsmeter aan om de luchtvochtigheid in huis te meten. Idealiter ligt de luchtvochtigheid tussen de 40-60%.

Door deze tips op te volgen, kun je de kans op schimmel in huis verkleinen en daarmee ook de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met schimmelvorming verminderen. Mochten deze tips niet voldoende zijn, dan is het altijd aan te raden om een vochtbestrijding specialist in te schakelen.

Niet meer ziek worden door schimmel in huis

Als je last hebt van schimmel in huis en de gebruikelijke preventieve maatregelen niet werken, is het verstandig om contact op te nemen met SmartDry vochtbestrijding. Wij bieden professionele vochtmetingen voor in huis en in de muur, om te bepalen of er sprake is van een vochtprobleem dat de schimmelgroei veroorzaakt. Als dat het geval is, hebben we de ervaring en expertise om het vochtprobleem in de muur aan te pakken en de schimmel te verwijderen.

Met 35 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen en het verminderen van een hoge luchtvochtigheid in huis, bieden wij oplossingen op maat om schimmelgroei te voorkomen. Onze vakbekwame experts staan altijd klaar om te helpen en bieden deskundige oplossingen om de vochtigheid in huis te verlagen en de gezondheid van bewoners te verbeteren. Contacteer ons voor een professionele vochtmeting en een effectieve oplossing voor schimmel in huis.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.