Vochtbestrijding blog → Ziek worden door vocht in huis

Ziek door vocht in huis
Ziek door vocht in huis

Ziek worden door vocht in huis

Een hoge luchtvochtigheid kan een flinke invloed hebben op je gestel, zowel buiten als binnen. Ziek worden door vocht in huis is helemaal niet zo vreemd. De hoge luchtvochtigheid in huis kan ontstaan verschillende vochtprobleem. Hierbij kun je denken aan optrekkend vocht, doorslaand vocht en een grote hoeveelheid condensatievocht. Veel vocht in huis is dus niet alleen slecht voor de constructie en het leefklimaat van je woning. Je kunt snel te maken krijgen met allergieën, hoofdpijn, hoesten of een geïrriteerde huid. Met behulp van een hygrometer kun je snel achterhalen wat de luchtvochtigheid in huis is. Is deze tussen de 40 en 60 procent, dan is er vrij weinig aan de hand. Maar als de luchtvochtigheid een stuk hoger is dan deze 60 procent, dan kun je makkelijker ziek worden.

Hoe kun je ziek worden door vocht in huis?

Eigenlijk werkt het net als buiten, als het koud en nat is dan kun je sneller ziek of verkouden worden. Alleen als het erg vochtig wordt in huis, dan kan er schimmel op de muur gaan groeien. Maar ook ongedierte en insecten leven graag in een vochtige woning. Van schimmels en ongedierte kun je makkelijker ziek worden, zeker in de herfst- en wintermaanden. Het is belangrijk om een gezonde leefomgeving te creëren in huis. Dus geen schimmels, vochtplekken op de muur of een te hoge luchtvochtigheid. Wil je weten of je geen last hebt van vochtproblemen in huis die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken? Neem dan contact op met SmartDry en we komen graag bij je langs voor een gratis vochtmeting.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

4 Tips om ziekte door vocht in huis te verminderen

Een goed ventilatiesysteem
Zorg ervoor dat het ventilatiesysteem in huis goed werkt, het is belangrijk dat ruimtes als de keuken en badkamer voorzien zijn van een goede afzuiging. In deze ruimtes ontstaat namelijk het meeste condensatievocht.

Goed ventileren in huis
Door regelmatig een raam open te zetten zorg je er al voor dat luchtvochtigheid in huis wordt verbeterd. Het is ook goed om de woning eens goed door te laten luchten door meerdere ramen tegenover elkaar te openen.

De was buiten laten drogen
Als je de was binnen laat drogen, zal de luchtvochtigheid in huis omhoog gaan. Het is beter om bij droog weer de was buiten op te hangen. Als het buiten regent, zet dan een raam open als je de was binnen laat drogen.

Controleer de luchtvochtigheid in huis
Door een hygrometer aan te schaffen voor een paar tientjes kun je de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten houden. Wanneer de luchtvochtigheid hoger wordt dan normaal, dan kun je meer actie ondernemen om de luchtvochtigheid te verlagen.

Voorkom ziekte door teveel vocht in huis

Als je verkouden wordt door teveel vocht in huis of je ervaart andere gezondheidsklachten, dan is het verstandig om een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Na het uitvoeren van een vochtmeting wordt duidelijk of het leefklimaat van de woning normaal is. In een gezonde leefomgeving wordt je zeker niet ziek door vocht in huis. Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is en er is sprake van een vochtprobleem in de muur. Dan kijken we naar een passende oplossing voor het vochtprobleem. De vochtproblemen die vaak voorkomen zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht en een te grote hoeveelheid condensatievocht. Met behulp van onze duurzame muurelementen kunnen we deze vochtproblemen verhelpen. Zou je meer willen weten, neem dan contact met ons op voor een vochtanalyse.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.