Vochtbestrijding blog → Zwarte schimmel in huis

Zwarte schimmel in huis
Zwarte schimmel in huis

Zwarte schimmel in huis

Is het bij jou in huis erg vochtig? Dan kan er zwarte schimmel in huis gaan groeien. Niet alleen tegen het plafond in de badkamer. Zelfs in de meubels, vloerbedekking en gordijnen kunnen zwarte schimmelplekken ontstaan. Zwarte schimmel is zeker niet fijn. De geur van zwarte schimmel is vergelijkbaar met rottend hout of papier. Zeker niet aangenaam wanneer deze lucht in je woonkamer hangt terwijl er visite langskomt. Je kunt zelfs ziek worden of last krijgen van vermoeidheid door schimmel in huis. In dit artikel kun je de meest voorkomende oorzaken lezen over hoe schimmel in huis ontstaat, hoe je de schimmelgroei in huis kunt stoppen en hoe je een gezonde luchtvochtigheid in huis krijgt.

Hoe wordt zwarte schimmel in huis veroorzaakt?

Zwarte schimmel in huis is vrijwel altijd een gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Deze hoge luchtvochtigheid ontstaat meestal als gevolg van een vochtprobleem in de muur. Er zijn diverse vochtproblemen die vaak voorkomen in Nederland. Hieronder lichten we de vochtproblemen kort toe die zwarte schimmel in huis kunnen veroorzaken:

Optrekkend vocht – Dit is een van de meest voorkomende vochtproblemen die ontstaan in oude woningen. Als je huis is gebouwd voor het jaar 1980, dan zijn de muren waarschijnlijk niet voorzien van een vochtkering. Dat zorgt ervoor dat het grondvocht via de muur langzaam aan omhoog trekt. Het kan ook zijn dat de staat van de vochtkering niet goed is. Dan kun je ook te maken krijgen met dit vochtprobleem in de muur. Heb je last van optrekkend vocht? Dan zal de zwarte schimmel in huis voornamelijk te zien zijn aan de onderkant van de muur.

Doorslaand vocht – Zwarte schimmel in huis kan ook ontstaan als gevolg van vochtdoorslag in de muur. Zijn de muren van je woning poreus of beschadigd? Heeft het een tijd flink geregend? Dan kan het regenwater op de buitenmuur doorslaan naar de binnenmuren van je huis. Het is opvallend dat de vochtplekken meestal in het midden van de muur zichtbaar zijn. Wat ook opvallend is, is dat de natte plekken op de binnen- en buitenmuur op dezelfde hoogte zitten.

Condensatievocht – Dit is het vochtprobleem dat binnen de woning wordt veroorzaakt. Als er weinig wordt geventileerd in huis, kun je te maken krijgen met het vochtprobleem condensatievocht. Vooral in de keuken en badkamer kan er zwarte schimmel op de muur groeien tegen de bovenkant aan. Maar ook in de slaapkamer of woonkamer kan er veel condensatievocht ontstaan.

Lekkages – Er kan ook zwarte schimmel in huis ontstaan als gevolg van een lekkage. Bij een lekkage is het belangrijk om zo snel mogelijk de lekkage te stoppen, dan kan er gekeken worden naar het drogen van de muur. Achterstallig onderhoud of een beschadiging van de muur (of een kapotte dakgoot) zorgt voor teveel vocht in de muur. Zit er een vochtplek op de muur? Dan is dat niet gelijk de plek waar de lekkage zit. Het vocht kan zich verplaatsen via kieren en richels.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Kun je ziek worden van zwarte schimmel in huis?

Ziek worden van schimmel in huis? Ja, dat is zeker mogelijk. Wanneer het erg vochtig is in huis kun je last krijgen van keelpijn, hoesten, een verstopte neus en benauwdheid. Schimmel in huis kan ervoor zorgen dat de astmatische klachten erger worden. Sterker nog: Mensen die in een huis wonen met veel zwarte schimmel hebben meer last van gezondheidsklachten. Dat komt voornamelijk door de schadelijke stof (mycotoxinen) die in de sporen van zwarte schimmels zitten. Deze stof kan ook zorgen voor jeuk en vermoeidheid. Heb je last van zwarte schimmel in huis? Of wordt je ziek door vocht in huis? Schakel dan snel hulp in om het schimmel probleem op te lossen.

Hoe krijg je zwarte schimmel in huis weg?

Er zijn diverse middelen om zwarte schimmel in huis weg te poetsen. Zit de schimmel in de gordijnen of meubels, dan kun je deze wassen of grondig reinigen. Let wel op, als je de schimmel op de muur wegpoetst, dan houdt dat niet gelijk in dat de schimmel niet meer terugkomt. Als de luchtvochtigheid in huis veel te hoog is, dan zal de zwarte schimmel keer op keer terug blijven komen. Je kunt ook kiezen voor het gebruik van een luchtontvochtiger, alleen dit is helaas geen permanente oplossing en het vochtprobleem in de muur is er nog steeds.

Wil je de beschimmelde muur behandelen op een permanente manier? Maak dan korte metten met het vochtprobleem in huis. Allereerst is het van belang om het vochtprobleem te identificeren, dat kan met behulp van een vochtbestrijding specialist. Na een vochtmeting in huis en in de muur kan de oorzaak snel achterhaald worden. Samen met jou kijken we naar een passende vochtbehandeling voor de muren zodat de zwarte schimmel in huis permanent wegblijft.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.