Vochtbestrijding blog → Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis verlagen?

Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis verlagen?
Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis verlagen?

De luchtvochtigheid in huis verlagen

Luchtvochtigheid kan een grote impact hebben op het binnenklimaat in de woning. Een te hoge luchtvochtigheid maakt je huis oncomfortabel vochtig en kan leiden tot een reeks problemen, zoals een muffe geur in huis en een ongezonde leefomgeving. Een goede luchtvochtigheid voorkomt deze problemen en zorgt voor een gezonde leefomgeving voor jou en je gezin.

Per dag wordt er veel vocht in huis geproduceerd door activiteiten zoals koken, douchen, wassen en ademen. Wanneer dit vocht geen uitweg kan vinden, kunnen er vochtproblemen in huis ontstaan. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten en het is daarom van groot belang om op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid in huis te verlagen en dit goed in de gaten te houden.

De gevolgen van een hoge luchtvochtigheid in huis

Luchtvochtigheid is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de luchtdruk en de temperatuur. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer deze boven de 60 procent uitkomt, spreekt men van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Dit kan leiden tot de groei van schimmels en bacteriën, wat erg slecht voor de gezondheid is. Bij een luchtvochtigheid van 80 procent is er sprake van een serieus vochtprobleem. Gezondheidseffecten hiervan kunnen onder meer bronchitis, astma of een verhoogde kans op allergieën zijn. Het is dus erg belangrijk om op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid in huis te verlagen wanneer dit het geval is.

Als de luchtvochtigheid in de woning erg hoog is, kun je niet alleen te maken krijgen met schimmel onder het behang en vochtplekken op de muur, maar ook met een aanhoudend muffe geur in huis. Hoewel het verstandig kan zijn om een vochtbestrijding specialist in te schakelen om de oorzaak van de vochtproblemen te achterhalen, zijn er ook diverse natuurlijke methoden om de luchtvochtigheid te verlagen en te voorkomen dat je huis te vochtig wordt. Deze methoden variëren van het regelmatig ventileren van je woning tot het gebruik van natuurlijke vochtabsorberende materialen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Hoe wordt een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt?

Veelvoorkomende oorzaken van een hoge luchtvochtigheid, zoals een luchtvochtigheid in huis van 70 procent, omvatten verschillende factoren. Vochtproblemen kunnen ontstaan door opstijgend vocht, condensatie, lekkage en doorslaand vocht. Doorslaand vocht is vocht dat door de muren dringt, vaak als gevolg van hevige regenval en slechte waterdichtheid van de buitengevel. Dit kan leiden tot vochtplekken aan zowel de binnen- als buitenkant van de muren. Optrekkend vocht, dat de woning binnendringt via funderingen, kruipruimten en spouwmuren, kan eveneens leiden tot vochtplekken op de muur. Condensatievocht is vooral zichtbaar op koude materialen in huis, zoals kozijnen, muren, spiegels en ramen. Hierbij schakelt vocht over van dampvorm naar vloeibare druppels, zoals de waterdamp die te zien is tegen een raam.

Een ander symptoom van vochtproblemen is schimmel op de muur, wat wijst op een langdurige blootstelling aan vocht. Bovendien draagt ook het leefvocht van mensen bij aan deze problemen. Activiteiten zoals koken, wassen, douchen en ademen produceren leefvocht. De combinatie van deze factoren, samen met slechte ventilatie, kan leiden tot vochtproblemen in huis.

Luchtvochtigheid in huis verlagen? 6 praktische tips

Het is erg belangrijk dat de luchtvochtigheid in huis stabiel is. Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot problemen zoals schimmelvorming, wat niet alleen schadelijk is voor de structuur van je woning, maar ook voor jouw gezondheid. Om de luchtvochtigheid te verlagen zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  1. Verminder vocht in huis: Hang de natte was buiten om de hoeveelheid vocht in huis te beperken. Wanneer het regent, kun je een raam openzetten in de ruimte waar de was droogt. Maak na het douchen de douchecabine en de muren eromheen droog met een doekje. Probeer ook tijdens het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en een deksel op de pannen te leggen.
  2. Ventileer: Goede ventilatie is cruciaal om vochtproblemen en schimmel te voorkomen. Houd vochtige ruimtes, zoals badkamers, keukens en washokken, droog. Doe een raampje open of maak gebruik van mechanische ventilatie.
  3. Ramen open: Even een raampje openzetten zorgt voor frisse lucht. Doe dit meerdere keren per dag, zodat de lucht door de woning kan stromen. Frisse lucht helpt niet alleen om vocht af te voeren, maar vermindert ook de kans op schimmelvorming.
  4. Mechanische ventilatie: Wanneer je huis beschikt over mechanische ventilatie, maak daar zeker gebruik van. Zet deze nooit uit. In de winter is het ook verstandig de ventilatie aan te laten. Het verwarmen van een vochtige lucht kost namelijk veel meer energie dan het verwarmen van droge lucht.
  5. Gebruik een ontvochtiger: In ruimtes waar het vochtgehalte hardnekkig hoog blijft, kan een ontvochtiger uitkomst bieden. Deze apparaten helpen om de luchtvochtigheid actief te verlagen, waardoor de kans op schimmelvorming afneemt.
  6. Regelmatige inspectie en schoonmaak: Controleer regelmatig op tekenen van schimmel in huis, vooral op plaatsen waar vocht zich kan ophopen, zoals rond ramen, in hoeken en op plafonds. Reinig deze plekken meteen om verdere verspreiding van schimmel te voorkomen.

Meer weten over het verlagen van luchtvochtigheid?

Door (een van) de bovenstaande stappen te volgen, kun je de luchtvochtigheid in je huis effectief verlagen en de gezondheid en het comfort van je leefomgeving verbeteren. Regelmatige inspectie en schoonmaak helpen om tekenen van schimmel vroegtijdig te detecteren. Als je echter blijft kampen met vochtproblemen, is het inschakelen van een expert in vochtbestrijding een slimme keuze.

In het geval dat deze maatregelen niet afdoende zijn om de vochtproblemen in je huis aan te pakken, overweeg dan de hulp van een ervaren vochtbestrijder zoals SmartDry Vochtbestrijding®. Via onze website kun je een gratis vochtmeting aanvragen. Een van de specialisten in vochtbestrijding in huis zal dan langskomen om zowel in huis als in de muur een vochtmeting uit te voeren. Op basis van deze metingen wordt er gekeken naar een passende oplossing voor jouw specifieke vochtprobleem. Deze aanpak zorgt ervoor dat je een effectieve en duurzame oplossing krijgt, waardoor je huis weer een gezonde en aangename leefomgeving wordt.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.