Vochtbestrijding blog → Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis verlagen?

Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis verlagen?
Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis verlagen?

De luchtvochtigheid in huis verlagen

Luchtvochtigheid kan een grote impact hebben op het binnenklimaat in de woning. Een goede luchtvochtigheid voorkomt muffe geur in huis en zorgt voor een gezonde leefomgeving voor u en uw gezin. Per dag wordt er veel vocht in huis geproduceerd door het koken, douchen, wassen en ademen. Wanneer het vocht geen uitweg kan vinden, zullen er binnen de woning vochtproblemen ontstaan. Dit gaat gepaard met gezondheidsklachten. Het is daarom van groot belang om de luchtvochtigheid in huis te verlagen en dit goed in de gaten te houden.

De gevolgen van een hoge luchtvochtigheid in huis

Luchtvochtigheid is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de luchtdruk en de temperatuur. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer het boven de 60 procent uitkomt, is er sprake van een hoge luchtvochtigheid in huis. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor schimmels en bacteriën in huis, wat erg slecht voor de gezondheid is. Soms komt het voor dat de luchtvochtigheid in huis 80 procent is, dan is er een serieus vochtprobleem gaande. De gezondheidseffecten kunnen bijvoorbeeld bronchitis, astma of verhoogde kans op allergieën veroorzaken. Wanneer dit het geval is, is het erg belangrijk om de luchtvochtigheid in huis te verlagen.

Als de luchtvochtigheid in de woning erg hoog is, dan kun je te maken krijgen met schimmel onder het behang. Maar ook vochtplekken op de muur en een muffe geur in huis. Het is altijd verstandig om een vochtbestrijding specialist in te schakelen om de oorzaak van de vochtproblemen te achterhalen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Veelvoorkomende oorzaken van een hoge luchtvochtigheid

Vochtproblemen ontstaan door opstijgend vocht, condensatie en/of lekkage. Opstijgend vocht dringt de woning binnen via funderingen, kruipruimten en spouwmuren. Condensatie is voornamelijk op koude materialen in huis te zien. Denk hierbij aan kozijnen, muren, spiegels en ramen. Vocht schakelt tijdens condensatie over van dampvorm naar vloeibare druppels. Dat is de waterdamp die te zien is tegen bijvoorbeeld een raam. Ook het leefvocht van mensen draagt bij aan vochtproblemen in huis. Koken, wassen, douchen en ademen zijn voorbeelden van leefvocht. De opgenoemde punten in combinatie met een slechte ventilatie veroorzaken vochtproblemen in huis.

Luchtvochtigheid in huis verlagen? Dit kun je doen!

Het is erg belangrijk dat de luchtvochtigheid in huis stabiel is. Om de luchtvochtigheid te verlagen zijn er een aantal dingen die u kunt doen:

  • Verminder vocht in huis: Hang uw natte was buiten. Wanneer het regent kunt u een raam openzetten in de ruimte waar de was droogt. Maak na het douchen de douchecabine en de muren eromheen droog met een doekje. Probeer ook tijdens het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en een deksel op de pannen te leggen.
  • Ventileer: Houd vochtige ruimtes, zoals badkamers, keukens en washokken droog. Doe een raampje open of maak gebruik van de ventilatie.
  • Ramen open. Even een raampje openzetten zorgt voor frisse lucht. Doe dit meerdere keren per dag, zodat de lucht door uw woning kan stromen.
  • Mechanische ventilatie: Wanneer uw huis beschikt over mechanische ventilatie, maak daar zeker gebruik van. Zet deze nooit uit. In de winter is het ook verstandig de ventilatie aan te laten. Het verwarmen van een vochtige lucht kost namelijk veel meer energie dan het verwarmen van droge lucht.

Meer weten over het verlagen van luchtvochtigheid?

Heeft u vragen over vochtbestrijding of zijn er onduidelijkheden over het verlagen van de luchtvochtigheid in huis? Neem direct telefonisch contact met ons op of vraag een gratis vochtmeting aan! Wij geven u graag professioneel advies.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.