Vochtbestrijding blog → Vochtige binnenmuren? Wat kun je er tegen doen?

Vochtige binnenmuren in huis
Vochtige binnenmuren in huis

Vochtige binnenmuren? Wat kun je er tegen doen?

Het is een probleem dat jammer genoeg in vele huizen voor komt. Vochtplekken of vochtige binnenmuren. Door dit probleem in de muur ontstaan er donkere plekken en soms witte kringen door het kalk en zout. Als je dit soort vochtplekken op de muur hebt, dan is het goed om snel op zoek te gaan naar de oorzaak van dit vochtprobleem. Soms kan het zijn dat dit probleem periodiek plaats vind, bijvoorbeeld na een lange periode van regen of een forse regenbui. Maar als de vochtplekken langer op de muur blijven zitten, dan is er sprake van een permanent vochtprobleem. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor de staat van het huis. Maar hoe ontstaan vochtige binnenmuren en wat kun je er tegen doen?

De oorzaken van vochtige binnenmuren

Wanneer je nooit last hebt gehad van vochtige muren en er toch ineens een vochtplek ontstaat. Dan is de kans groot dat je last hebt van doorslaand vocht. Na enige tijd kunnen er scheuren en kiertjes ontstaan in de buitenmuur van de woning. Dat kan zijn door slijtage. Hierdoor kan het regenwater na een regenbui de muur binnendringen. Normaal gesproken zorgt de spouwmuur ervoor dat het overtollige vocht wordt afgevoerd. Maar na een grote regenbui kan het regenvocht doorslaan naar de binnenmuren van het huis. Een andere oorzaak is optrekkend vocht. De naam zegt het eigenlijk al, dit is vocht dat via de muur van de woning omhoog getrokken wordt. Dit probleem komt vooral voor wanneer de woning op vochtige grond is gebouwd.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Hoe kun je de oorzaak van de vochtplekken herkennen?

Eigenlijk kun je dat al zien aan de plaats waar de vochtplek zich op de muur bevindt. Zitten er plekken op de onderkant van de muur, dan is de oorzaak waarschijnlijk optrekkend vocht. Zitten de plekken zo’n beetje in het midden van de muur, of in de buurt van het plafond? Dan is vaak doorslaand vocht de veroorzaker. De oorzaken van deze vochtproblemen zijn vaak lastig zelf op te lossen. Het beste wat je kunt doen is een specialist inschakelen op het gebied van vochtbestrijding. Zij weten exact wat ze moeten doen en hoe ze de vochtige binnenmuur moeten behandelen. Het herstellen van de binnenmuur is slechts een onderdeel van de oplossing. Eerst is het belangrijk dat de binnenmuren volledig zijn opgedroogd, dus pak het vochtprobleem als eerste bij de bron aan.

Kies voor de muurelementen van SmartDry

SmartDry biedt een permanente oplossing tegen vochtige binnenmuren. Het maakt niet uit of het om doorslaand vocht, condensatievocht of optrekkend vocht gaat. Onze oplossing werkt bij elke veroorzaker van vochtproblemen. De DryBricks (de muurelementen) zorgen ervoor dat de woning op een natuurlijke manier wordt geventileerd. De binnenmuren drogen langzaam op en er wordt constant vocht uit de muur gehaald. Als je meer wilt weten over dit systeem, of zou je een gratis vochtmeting aan willen vragen? Neem dan contact op met SmartDry Vochtbestrijding.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.