Vocht in de spouwmuur
SmartDry Uniek Verkooppunt

SmartDry is al 35 jaar de
specialist in vochtbestrijding

SmartDry Uniek Verkooppunt

100% Vochtvrij garantie
Wij lossen uw probleem op!

SmartDry Uniek Verkooppunt

Duurzame oplossing: beter
voor je gezondheid en woning

Last van vocht in de spouwmuur?

‘Spouwmuur’ is niet een woord dat dagelijks over de tong rolt. Je zal sowieso niet vaak bezig zijn met wat er tussen je muren gebeurt. Gelukkig is dat over het algemeen ook niet echt nodig. Toch kunnen er tussen de muren een hoop onaangename verrassingen ontstaan. Vocht, schimmel en kou bijvoorbeeld.

Wat is een spouwmuur en waar dient deze voor?

De spouwmuur is simpelweg een muur dat bestaat uit twee delen, de binnen- en buitenmuur. Hierbij wordt de ruimte tussen deze muren de ‘spouw’ genoemd. De spouwmuur dient vochtdoorslag van buitenaf te voorkomen, want je wilt geen vochtdoorslag in de spouwmuur. Daarbij isoleert het vocht in de spouwmuur, waardoor de warmte binnenblijft en de kou buiten. In de 20e eeuw werden spouwmuren populair onder de architecten en aannemers. Bijna elke woning die in deze periode werd gebouwd, is voorzien van spouwmuren. Men ging er toen de tijd vanuit dat dit de ideale manier was om de woning te beschermen tegen vocht en kou. Dit bleek echter een misvatting te zijn.

De spouwmuur isoleren voor een beter wooncomfort

Voor de isolatiewaarden is het belangrijk dat de spouwmuur droog is. Wanneer een woning een goed isolatielabel heeft, wordt het ook meer waard. Iets meer dan 75% van de Nederlandse huishoudens is voorzien van spouwmuurisolatie. Op deze manier kan er bespaard worden op energiekosten, daarbij is het ook milieuvriendelijk, omdat er minder energie geproduceerd hoeft te worden. Bovendien voorkomt een spouwmuur dat er vochtdoorslag in de muur ontstaat door het regenwater wat van de buitenmuur naar de binnenmuur overslaat. Spouwmuurisolatie zorgt dus voor een beter wooncomfort, maar het kan ook veel nadelen met zich meebrengen.

Optrekkend vocht in de woonkamer
Optrekkend vocht in de woonkamer
Zwarte schimmel achter het behang
Zwarte schimmel achter het behang

De voor- en nadelen van spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de woning ‘hermetisch’ afgesloten, waardoor het leefvocht in de woning moeilijker naar buiten kan worden afgevoerd. Ook gebeurt het regelmatig dat tijdens de bouw van de woning er bouwpuin achterblijft tussen de binnen- en buitenmuur. Dit kan zorgen voor optrekkend vocht. De vervuiling in de spouw verhindert dat het isolatiemateriaal gelijkmatig in de spouw verdeeld wordt. Het gevolg hiervan is het ontstaan van koudebruggen. Dit kan leiden tot vochtplekken op de binnenmuren, omdat het vocht zijn weg naar buiten niet kan vinden. Achtergebleven vocht in de spouwmuur kan leiden tot schimmels, ongedierte, schade aan de woning en brengt de gezondheid in gevaar.

Optrekkend vocht in de spouwmuur.

Elke woning kan te maken krijgen met optrekkend vocht. Nederland is een regenachtig land, waardoor de buitenmuren veel te verduren krijgen. Wanneer het regent, kan een buitenmuur dit vocht opnemen. In principe is dit geen probleem als de binnenmuur van de spouw en het isolatiemateriaal droog blijven. Desondanks kan er optrekkend vocht in de binnenmuur ontstaan, wat tot problemen kan leiden. Contact door een koudebrug en de condensatie van leefvocht zijn hier de oorzaken van.

Stukje met bouwpuin de in spouwmuur.

Tijdens het bouwen van de woning komt het vaak voor dat er puin in de spouw blijft liggen. Dit kan voor optrekkend vocht in de woning zorgen. De binnen- en buitenmuur van de spouw komen met elkaar in verbinding, er ontstaat een koudebrug. Via de koudebrug komt het vocht van de buitenmuur in aanmerking met de binnenmuur.

Vocht door isolatiemateriaal.

Het isolatiemateriaal wat in de spouwmuur is gevestigd, mag de buitenmuur niet raken. Wanneer dit wel het geval is, zal het vocht wat zich in de buitenmuur bevindt, via het isolatiemateriaal de binnenmuur bereiken. In de binnenmuur zullen ontstaan vochtproblemen ontstaan.

Vochtproblemen door na-isolatie.

Bij na-isolatie wordt de spouwmuur gevuld met isolatiemateriaal. Voor veel mensen is dit erg aantrekkelijk wegens het feit dat na-isolatie gesubsidieerd wordt. Na-isolatie kan een hoop gevaren met zich meebrengen. De luchtvochtigheid in huis kan moeilijk naar buiten, waardoor deze hoog kan oplopen. Daarbij is de kans op een koudebrug erg groot, waardoor het buitenvocht makkelijker naar binnen kan komen.

DryBricks | Ideaal voor het bestrijden van vocht in de binnenmuur
DryBricks | Ideaal voor het bestrijden van vocht in de binnenmuur
Ideaal voor vochtige buitenmuren
Ideaal voor vochtige buitenmuren

Condensatie van leefvocht in de spouw.

Veel vochtproblemen in de woning worden veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid. Per dag wordt er veel vocht in huis geproduceerd door het koken, douchen, wassen en ademen. Wanneer het condensatievocht geen uitweg kan vinden via de binnenmuren, zullen er in de woning vochtproblemen ontstaan. Dit gaat gepaard met gezondheidsklachten. Het is daarom van groot belang dat u de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten houdt.

Vocht in de spouwmuur tegengaan.

Leefvocht is grotendeels kwijt te raken door goede ventilatie. Zorg er daarom voor dat er regelmatig een raam open wordt gezet en de afzuigkap altijd aan staat tijdens het koken. Ook is het belangrijk dat de badkamer goed geventileerd is en probeer de was zo veel mogelijk buiten te drogen. Het overige vocht wat in de woning achterblijft, trekt in de muren, vloeren en het meubilair. Wat ook weer kan leiden tot vochtproblemen.

Ventileren.

Ondanks dat is het belangrijk de woning regelmatig goed te ventileren, zodat het vocht in de woning verminderd. Blijft u last houden van vochtproblemen? Dan is er een permanente oplossing nodig voor de bestrijding van het vocht.

Neem contact op met SmartDry.

Wanneer je vochtproblemen in de spouwmuur constateert, of denkt dat de spouwmuurisolatie niet goed is, staat SmartDry voor je klaar! Wij komen geheel vrijblijvend bij je langs en geven gratis advies. Met SmartDry kies je voor een permanente oplossing tegen vochtproblemen.

Waarom kiest u voor vochtbestrijding van SmartDry?

 1. Al meer dan 35 jaar specialist in vochtbestrijding
  SmartDry heeft inmiddels bij meer dan 30.000 gebouwen het vochtprobleem opgelost.
 2. SmartDry biedt een milieuvriendelijke vochtoplossing
  Onze natuurlijke vochtoplossingen hangen alleen af van de natuurlijke luchtstroom.
 3. Binnen één dag worden de DryBricks geïnstalleerd
  Na voltooiing van de installatie begint het vochtverwijderingssysteem meteen te werken.
 4. Geen schimmel meer in uw woning dankzij SmartDry
  Alle vocht- en schimmelproblemen in uw huis worden opgelost dankzij onze DryBricks.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.