Vochtbestrijding blog → Vochtproblemen bij nieuwbouwwoningen door gebrekkige ventilatie.

Vochtproblemen bij nieuwbouwwoningen
Vochtproblemen bij nieuwbouwwoningen

Vochtproblemen bij nieuwbouwwoningen door gebrekkige ventilatie.

Er wordt vaak gedacht dat nieuwbouwwoningen geen last hebben van vochtproblemen. Het tegenovergestelde blijkt waar te zijn. Nieuwe woningen hebben namelijk gemiddeld meer last van een hoge luchtvochtigheid. De woningen zijn vaak te goed geïsoleerd, waardoor het vocht, ondanks het moderne ventilatiesysteem, geen weg naar buiten kan vinden. Het gevolg hiervan kunnen gezondheidsklachten en vochtschade aan de woning zijn.

Woningisolatie vereist een goede ventilatie.

Nieuwe woningen worden tegenwoordig steeds beter geïsoleerd. Bij een goede isolatie is ventilatie erg noodzakelijk. Balansventilatiesystemen en mechanische afzuiging die in woningen worden geïnstalleerd, moeten ervoor zorgen dat de lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd. Daarbij is het binnenlaten van schone lucht ook een belangrijke taak van de ventilatiesystemen. In praktijk blijkt dat deze systemen juist de veroorzakers van een slechte luchtcirculatie zijn. De systemen doen vaak niet wat ze zouden moeten doen. Het gevolg hiervan is te weinig luchtverversing en een te hoge luchtvochtigheid in de woning.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Oorzaken van een slecht ventilatiesysteem.

Een slecht ventilatiesysteem is erg vervelend en komt helaas vaker voor. Hiervoor zijn een aantal oorzaken:

  1. Verkeerde installatie. Het komt regelmatig voor dat er ventilatiesystemen worden geplaatst die niet 100% geschikt zijn voor de woning. Soms worden de systemen zelfs verkeerd geïnstalleerd. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het verloop van kanalen die onnodige bochten maken, of inblaasventielen die een onlogische plek hebben. Ook is er vaak onvoldoende rekening gehouden met de gebruiksvriendelijkheid van systemen. Denk aan de plaats van de bedieningsknoppen.
  2. Slecht onderhoud. Het is belangrijk dat een ventilatiesysteem goed onderhouden wordt. Door de continue verplaatsing van lucht raken de systemen vervuild en soms zelfs verstopt. Het gaat vaak om vervuiling van stukjes cement of spuitpleister in de luchtkanalen die tijdens de bouw is ontstaan. In praktijk blijkt dat er nauwelijks onderhoudscontracten zijn, waardoor de prestaties van de systemen na verloop van tijd snel achteruitgaan.
  3. Verkeerd gebruik. Tot slot worden ventilatiesystemen vaak verkeerd gebruikt door de bewoners. Een reden hiervoor is onder andere dat het systeem te veel lawaai maakt in de hoogste stand, waardoor ze op halve kracht worden ingeschakeld of zelfs helemaal worden uitgezet. Bewoners zijn vaak ook onvoldoende geïnformeerd over de werking van het ventilatiesysteem.

De gevolgen van een slecht ventilatiesysteem.

Wanneer een ventilatiesysteem niet goed zijn werk doet, ontstaat er een te hoge luchtvochtigheid in huis. Dit kan resulteren in vochtplekken en schimmels op de muren. Vocht en schimmel zullen niet alleen de muren aantasten, maar ook de meubels en zelfs de gezondheid. Bij ouderen en zieken is dit voornamelijk erg gevaarlijk, omdat zij over het algemeen al een lagere weerstand hebben. Deze groep is extra vatbaar voor problemen aan de luchtwegen, allergieën en irritatie van de slijmvliezen. In het ergste geval kan dit leiden tot een longontsteking of hartproblemen.

Ook bij jonge gezonde mensen kunnen gezondheidsklachten optreden als gevolg van een vochtige en vervuilde lucht in huis. Klachten kunnen variëren van slecht slapen, vermoeidheid en hoofdpijn tot allergieën en problemen aan de luchtwegen. Een vochtvrije woning door goede ventilatie is dus voor iedereen belangrijk.

Hoe kan ik de ventilatie in mijn woning verbeteren?

Veel mensen denken dat het openzetten van een raam het probleem van een slechte luchtventilatie verhelpt. In praktijk blijkt dat na het sluiten van een raam de luchtkwaliteit na een uur weer op het oude niveau is. Een beter idee is om het ventilatiesysteem opnieuw te laten controleren en goed te onderhouden. Omdat bepaalde ventilatiesystemen permanent onvoldoende functioneren, is het een overweging waard om een duurzaam en natuurlijk vochtbestrijding systeem te laten plaatsen. Hierdoor wordt de woning 24 uur per dag geventileerd en is het vochtprobleem permanent opgelost. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.