Vochtbestrijding blog → Schimmel op de binnenmuur, hoe los je dit op?

Schimmel op de binnenmuur
Schimmel op de binnenmuur

Schimmel op de binnenmuur?

Als je in huis last hebt van schimmel op de binnenmuur, dan is het erg belangrijk dat dit vochtprobleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Vanzelfsprekend zul je als eerste denken aan het wegpoetsen van de schimmelplekken, maar dat is helaas niet genoeg. Het is van belang dat de oorzaak van dit vochtprobleem in de muur wordt opgelost, anders blijft de schimmel op de binnenmuur steeds maar terugkomen. De schimmelplekken komen vaak voor op de muren van de badkamer en de keuken. Dat heeft weer te maken met de grotere hoeveelheid condensatievocht. Maar het gebeurt ook dat er schimmelplekken op de muur ontstaan in de hoeken van de kamer. Is dat het geval? Dan heb je waarschijnlijk te maken met doorslaand of optrekkend vocht.

De oorzaken van schimmel op de binnenmuur

Zit er schimmel op de muur? Dat wordt in vrijwel alle gevallen veroorzaakt door een vochtprobleem in de woning. De drie meest voorkomende vochtproblemen zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Zitten de schimmelplekken onderaan op de binnenmuur, dan is de kans groot dat je te maken hebt met optrekkend vocht. Zitten de vochtplekken in het midden van de muur en is deze muur ook gelijk de buitenkant (of muur) van de woning? Dan heb je te maken met doorslaand vocht. Zitten de vocht en schimmelplekken tegen het plafond aan? Dan heb je waarschijnlijk een teveel aan condensatievocht. Dit laatste vochtprobleem kun je al aardig verminderen door beter te ventileren in huis. Mocht dat niet helpen, dan is de kans groot dat je last hebt van meerdere problemen met vocht in huis.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De gevolgen van teveel vocht in huis en in de muur

Naast de schimmelplekken op de binnenmuur zijn er nog diverse andere vervelende gevolgen. Zo kun je te maken krijgen met een hogere energierekening omdat je de verwarming hoger zet. Maar ook kan teveel vocht in huis zorgen voor gezondheidsklachten. Een aantal gevolgen hebben we nog even voor je op een rijtje gezet:

  1. Muffe geur in huis: Deze lucht wordt veroorzaakt door overmatig vocht dat het huis niet kan verlaten. Het vocht gaat op allerlei plekken zitten, zoals de muur, de gordijnen en de meubels. Hierdoor ontstaan er schimmels en bacteriën die vervolgens de muffe geur in huis veroorzaken.
  2. Het stucwerk en behang laat los: Als de muur te vochtig is, dan zal er schimmel onder het behang groeien waardoor het behang op den duur los gaat laten. Ook het stucwerk en de verf op de muur kan afbladderen wanneer er een vochtprobleem in de muur zit.
  3. Gezondheidsklachten: Hierbij kun je denken aan hoofdpijn, keelpijn, verkoudheid of een benauwdheid. Voornamelijk klachten aan de luchtwegen kun je krijgen wanneer er teveel vocht in huis is.

De oplossing om schimmel op de binnenmuur te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, het is daarom belangrijk om het vochtprobleem vanaf de bron te verhelpen. Je kunt er ook voor kiezen om de schimmelplekken op de binnenmuur te verwijderen en/of de muur opnieuw te verven. Maar dan zul je ongetwijfeld te maken krijgen met terugkomende schimmelplekken. Daarom is het belangrijk om het vochtprobleem op te lossen. Schakel daarom een vochtbestrijding specialist in, we helpen je graag bij het oplossen van het vochtprobleem in de muur. Met behulp van een vochtmeting kunnen we precies zien hoe de muren vochtig worden en kunnen we kijken welke oplossing het beste is.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.