Schimmel op de muur?

SmartDry is inmiddels meer dan 35 jaar dé specialist in het oplossen van schimmel op de muur. Heb je last van schimmel op de muur? Laat het dan oplossen door SmartDry. Wij helpen je binnen heel Nederland. Vraag snel een gratis vochtmeting aan of neem telefonisch contact met ons op.

SmartDry Uniek Verkooppunt

SmartDry is al 35 jaar de
specialist in vochtoplossingen

SmartDry Uniek Verkooppunt

100% Vochtvrij garantie
Wij lossen uw probleem op!

SmartDry Uniek Verkooppunt

Duurzame oplossing: beter
voor je gezondheid en woning

Heb je last van schimmel op de muren?

Als je last hebt van schimmel op de muur dan wil je natuurlijk dat dat probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Schimmel op de muur ziet er niet alleen maar lelijk en onverzorgd uit, het kan ook serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals stevige hoestbuien en intensivering van allergieën. Voordat je tot de kern van het schimmelprobleem door kunt dringen en zorgt dat schimmel in huis definitief tot het verleden gaat behoren, zul je eerst de huidige schimmelplek of -plekken grondig moeten reinigen. Pas ook in dat geval op dat je geen onnodige gezondheidsrisico’s loopt of ervoor zorgt dat de schimmel op de muur zich juist verder gaat verspreiden. Verderop in dit artikel zullen we op dat vlak een aantal zeer effectieve methodes met je doornemen. Maar hoe ontstaat er schimmel in uw woning? Eerst kijken we naar de meest voorkomende omstandigheden die ervoor zorgen dat schimmels überhaupt op muren ontstaan.

Vocht is de ideale voedingsbodem voor schimmel

Alle manieren die er de oorzaak van zijn dat schimmelvorming ontstaan hebben één ding gemeen: vochtproblemen. En dat vocht trekt de schimmels aan. Schimmelsporen zweven eigenlijk de hele dag om ons heen. Onder meer via onze kleding en schoenen komen dit soort sporen ook in onze woning terecht. Op zich zijn schimmelsporen niet schadelijk voor de mens. Het wordt echter een ander verhaal als ze in contact komen met vocht in huis. In dat soort gevallen ontwikkelen de schimmelsporen zich verder, waardoor een soort van donslaagje op wanden of plafonds ontstaat. In de meeste gevallen levert dat dan zwarte schimmel op. Dit is een schimmelsoort die een behoorlijke impact op de gezondheid van mensen kan hebben. Zeker als ze al kampen met allergieën of problemen met de luchtwegen. Onderschat echter ook de gezondheidsrisico’s van schimmelvarianten in andere kleuren niet.

Schimmel op de muur in huis
Schimmel op de muur in huis
Problemen met schimmel op de muur
Problemen met schimmel op de muur

Verschillende veroorzakers van schimmel op de muur

Het ontstaan van de eerder genoemde vochtproblemen is in de regel onder te verdelen in de volgende drie categorieën: condensatievocht, doorslaand vocht en opstijgend vocht. Bij condensatievocht hoopt het vocht zich in een ruimte op, omdat het gewoonweg geen uitweg heeft. Condensatievocht ontstaat onder meer in keukens en badkamers, waar stoom van het warme water in de lucht verdampt. Onderschat in dit kader ook in je slaapkamer niet. Een mens verliest per nacht ongeveer twee liter aan vocht via transpiratie en uitademen. Om problemen met condensatievocht te voorkomen is het dus erg belangrijk dat je dit soort ruimtes goed ventileert.

Vochtdoorslag en optrekkend vocht

Doorslaand vocht ontstaat omdat een buitenmuur te nat wordt en niet tijdig uitdroogt voordat de bakstenen, bijvoorbeeld vanwege regen, opnieuw nat worden. Dit soort vochtproblemen kunnen zich ook voordoen als er vanwege verzakkingen scheuren in buitenmuren optreden waardoor vocht naar binnen kan sijpelen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de gevallen dat er scheuren in waterbuizen ontstaan die lekkages opleveren. Optrekkend vocht kom je tenslotte vaak in oudere woningen tegen. Vanwege de verouderde bouwtechniek maken dit soort panden nog geen gebruik van een zogenoemd vochtscherm waardoor muren grondvocht opzuigen en natte stenen het gevolg zijn.

Het reinigen van zwarte schimmelplekken

Constateer je schimmel op de muren, dan is het erg belangrijk dat je die schimmel zo snel mogelijk verwijdert. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat het probleem zich alleen maar verder vergroot. Daarnaast voorkomt snelle verwijdering natuurlijk de eerder genoemde gezondheidsproblemen. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig omdat schimmel op vochtplekken groeit, maar het is van groot belang dat je schimmels uitsluitend met behulp van vochtig materieel verwijdert. Zou je ervoor kiezen om de schimmelplekken op de muur met een droge doek of droog borsteltje schoon te maken, dan is de kans levensgroot dat de schimmel zich verder verspreidt, waardoor je binnen de kortste keren opnieuw met schimmels op je wanden wordt geconfronteerd.

Schimmel op het plafond en de muur
Schimmel op het plafond en de muur
Zwarte schimmelplekken op de muur
Zwarte schimmelplekken op de muur

Bij lichte schimmel op de muur kun je gebruik maken van een sodaoplossing. Deze bestaat uit ongeveer 6 gram soda per liter gebruikt water. Schrob met deze vloeistof de schimmel van de muur. Heb je te maken met hardnekkigere schimmelplekken, dan is het gebruik van bleekwater een geschiktere methode om van het schimmelprobleem verlost te worden. In plaats van water en soda meng je in het laatstgenoemde geval 250 ml bleekwater met het water van een volle (10 liter-)emmer. Tenslotte kun je de schimmelplekken op de muur ook schoonmaken met behulp van speciale middeltjes die je in de supermarkt of bouwmarkt kunt kopen. Deze hebben vaak als bijkomend voordeel dat ze voorzien zijn van ingrediënten die nieuwe schimmelvorming tegengaat.

DryBricks verlossen je voorgoed van schimmelproblemen

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is vocht in de muren de absolute hoofdoorzaak waardoor schimmelproblemen ontstaan. Er zijn diverse manieren om dit soort situaties op te lossen en zelfs überhaupt te voorkomen. De meest effectieve methode in dit kader is de DryBrick. Een DryBrick is een ingenieuze uitvinding die in de buitenmuur wordt geplaatst en er vervolgens op een natuurlijke manier voor zorgt dat het vocht in wanden veel sneller en makkelijker wordt afgevoerd. SmartDry is al meer dan 35 jaar dè specialist in vochtbestrijding én het plaatsen van dit soort DryBricks en heeft daardoor al talloze klanten geholpen met het oplossen en voorkomen van hun vocht- en schimmelproblemen. We staan op dit vlak ook graag voor jou klaar. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over het behandelen van schimmel op de muur, we helpen u graag.

Waarom kiest u voor vochtbestrijding van SmartDry?

 1. Al meer dan 35 jaar specialist in vochtbestrijding
  SmartDry heeft inmiddels bij meer dan 30.000 gebouwen het vochtprobleem opgelost.
 2. SmartDry biedt een milieuvriendelijke vochtoplossing
  Onze natuurlijke vochtoplossingen hangen alleen af van de natuurlijke luchtstroom.
 3. Binnen één dag worden de DryBricks geïnstalleerd
  Na voltooiing van de installatie begint het vochtverwijderingssysteem meteen te werken.
 4. Geen schimmel meer in uw woning dankzij SmartDry
  Alle vocht- en schimmelproblemen in uw huis worden opgelost dankzij onze DryBricks.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.