Schimmel op de muur
SmartDry Uniek Verkooppunt

SmartDry is al 35 jaar de
specialist in vochtbestrijding

SmartDry Uniek Verkooppunt

100% Vochtvrij garantie
Wij lossen uw probleem op!

SmartDry Uniek Verkooppunt

Duurzame oplossing: beter
voor je gezondheid en woning

Schimmel op de muur?

Heb je last van schimmel op de muren van je woning? Dan is er sprake van een vochtprobleem. De beste methode om schimmel op de muur permanent te stoppen, is door het vochtprobleem in huis op te lossen. Schakel daarom SmartDry® in, we zijn de vochtbestrijding specialist van Nederland en helpen u graag. Vraag snel een gratis vochtmeting aan of neem telefonisch contact met ons op.

Hoe kun je schimmel op de muur herkennen?

Als je last hebt van schimmel op de muur, dan is het belangrijk dat dit probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. In eerste instantie zul je alleen denken aan het wegpoetsen of het behandelen van de schimmelplekken op de muur. Maar dat is helaas niet voldoende, het is belangrijk om het probleem eerst bij de bron aan te pakken. Als je alleen de schimmelplekken behandelt, dan zul je zien dat er binnen enkele maanden weer nieuwe schimmel op zit. Schimmel op de muur wordt in 99% van de gevallen veroorzaakt door een vochtprobleem in huis. Daarom is het belangrijk om eerst het vochtprobleem op de lossen. De plekken waar vaak schimmel op de muur ontstaat zijn de badkamer en de keuken. Maar het komt ook vaak voor dat er schimmel op de muur ontstaat in de hoeken van de woonkamer.

Schimmel op de muur kun je vooral herkennen aan de zwarte plekken of spikkels op de muur. Als je behang hebt in huis, dan kan daar ook schimmel onder zitten. Meestal laat het behang dan los en dan kun je daaronder de schimmelplekken zien zitten. Maar ook stucwerk of een verflaag kan aangetast worden door schimmel. Schimmel in huis is gewoon heel erg vervelend en moet opgelost worden. Doe je dit niet, dan wordt de schade aan de woning alleen maar erger. Maar wat dacht je van de gezondheidsklachten die ontstaan door vocht en schimmel in huis? Kortom: Heb je last van schimmel op de muur, pak het gelijk goed aan en begin bij de oorzaak.

Schimmel in huis achter het behang
Schimmel in huis achter het behang
Hardnekkige schimmel op de muur
Hardnekkige schimmel op de muur

Hoe wordt schimmel op de muur veroorzaakt?

Schimmel wordt zoals eerder gezegd veroorzaakt door een vochtprobleem in de muur. Er zijn eigenlijk drie soorten vochtproblemen die schimmel op de muur kunnen veroorzaken. Bij optrekkend vocht ontstaan de schimmelplekken meestal aan de onderkant van de muur. Als je last hebt van doorslaand vocht na een regenachtige periode, dan is de schimmel zichtbaar in het midden van de muur. Zitten de vochtplekken zo’n beetje tegen het plafond, dan is er in de meeste gevallen sprake van een lekkage. Schimmel op de muur komt meestal voor in de wat oudere huizen. Maar ook in nieuwbouwhuizen kunnen schimmels gaan groeien op de muur. Meestal is dat een gevolgd van een grote hoeveelheid condensatievocht en een slechte ventilatie. Als je niet voldoende ventileert, dan kan de grote hoeveelheid vocht de woning niet verlaten.

Wat is schimmel nou precies? Schimmels zijn micro-organismen die ontstaan in vochtige ruimten. Meestal ontstaan deze in de warme plekken in de woning (de temperatuur is daar meestal tussen de 18 en 25 graden Celcius). Hebben deze plaatsen geen luchtstromen? Dan zijn de omstandigheden voor schimmels ideaal. Als we kijken naar de badkamer, dat is een warme en vrij vochtige ruimte. Als je daar niet voldoende ventileert of de afzuiging is niet goed, dan zul je snel zien dat er schimmel op de muur gaat groeien. Schimmel in de badkamer is vooral zichtbaar op de muur en op het plafond.

Schimmel in huis door een lekkage
Schimmel in huis door een lekkage
Een poreuze muur kan schimmel veroorzaken
Een poreuze muur kan schimmel veroorzaken

Schimmel op de muur is slecht voor jouw gezondheid

Als er schimmel op de muren van je huis groeit, dan is de luchtvochtigheid in huis meestal te hoog. Als je een ideale luchtvochtigheid in huis wilt creëren, probeer dan het percentage tussen de 40% en 60% te krijgen. Dat is niet alleen belangrijk om schimmel op de muur te voorkomen, maar het is ook nog eens goed voor jouw gezondheid. Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis meten en controleren? Dat kan met een zogenaamde hygrometer, dit apparaat kun je voor enkele tientjes online bestellen of aanschaffen bij een bouwmarkt. Heb je een vochtmeting uitgevoerd en is de luchtvochtigheid veel te hoog? Dan is het erg belangrijk om snel actie te ondernemen. Neem contact op met een vochtbestrijding specialist om de vochtproblemen in de woning snel op te lossen.

De gezondheidsklachten die samengaan met een hoge luchtvochtigheid in huis zijn allergieën, verkoudheid, een mindere weerstand en hoofdpijn. Maar ook benauwdheid is een gezondheidsklacht die kan ontstaan door teveel vocht in huis. Gezondheidsklachten zijn natuurlijk erg vervelend en kunnen helaas niet opgelost worden door een raampje open te zetten. Meestal ervaar je deze klachten pas bij een structurele hoge luchtvochtigheid. Naast zwarte schimmel op de muur en gezondheidsklachten kun je ook te maken krijgen met een muffe geur in huis en een hoge energierekening. Door de hoeveelheid vocht in huis permanent te verlagen, kun je een hoop problemen en ergernissen voorkomen.

Gezondheidsklachten door schimmel in huis
Gezondheidsklachten door schimmel in huis
Muffe geur in huis door schimmel
Muffe geur in huis door schimmel

Schimmel is altijd een gevolg van teveel vocht in huis

Hoe je het ook wendt of keert, schimmel op de muur is altijd een gevolg van een te vochtig huis. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen die in huis voor kunnen komen. Dat zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht (of vochtdoorslag) en condensatievocht. Het kan ook zijn dat schimmel op de muur wordt veroorzaakt door een lekkage, maar voor dat vochtprobleem is onze oplossing helaas niet geschikt. Als je voldoende ventileert in huis en de hoeveelheid schimmel blijft toenemen op de muur, dan is ongetwijfeld een van de volgende vochtproblemen de boosdoener. Dus wil je de groei van schimmel op de muur permanent stoppen? Dan is het uitermate belangrijk om de oorzaak (het vochtprobleem) te stoppen.

Optrekkend vocht in de muur

Optrekkend vocht is een vochtprobleem dat vooral voorkomt in oudere huizen. Deze huizen zijn vaak niet voorzien van een vochtscherm of vochtkering, daardoor kan het grondvocht zich als het ware omhoog trekken in de muur. Het vocht wordt door de bakstenen opgezogen totdat deze helemaal verzadigt zijn van het vocht. Vandaar ook de naam ‘optrekkend vocht’. Hoe kun je achterhalen of er sprake is van optrekkend vocht? Is jouw woning gebouwd voor 1980? Dan is de kans groot dat er geen vochtkering aanwezig is. Zitten de schimmelplekken of natte plekken aan de onderkant van de muur? Dan is de kans groot dat je last hebt van optrekkend vocht in de muur. Dit vochtprobleem kan zowel in de binnen- als buitenmuur zitten. Als dit het geval is, dan is het belangrijk om een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Dit vochtprobleem in huis is namelijk niet zelf makkelijk op te lossen.

Doorslaand vocht veroorzaakt schimmel op de muur

Wat is doorslaand vocht en wanneer heb je hier last van? Doorslaand vocht wordt ook wel vochtdoorslag genoemd en ontstaat door kapotte gevels en poreuze buitenmuren. Dus als de buitenmuur van de woning is beschadigd, dan ‘slaat’ het vocht door de muur naar binnen. Zeker als je een vrijstaande woning hebt waar de regen makkelijk tegen de muur komt, kun je last krijgen van vochtdoorslag. Dit kun je herkennen aan de vochtplekken of schimmel op de muur als deze (verticaal) in het midden zitten. Maar er kan ook sprake zijn van doorslaand vocht door een constructiefout of een fout die is gemaakt tijdens een verbouwing. Wanneer weet je 100% zeker of er sprake is van doorslaand vocht? Als de vochtplekken op de buitenmuur op dezelfde plek zitten als op de binnenmuur, dan is er overduidelijk sprake van doorslaand vocht.

Schimmel op de muur wordt veroorzaakt door condensatievocht

Heb je in de woning geen last hebt van doorslaand vocht of optrekkend vocht, maar wel schimmel op de muur. Dan is meestal condensatievocht de boosdoener. Condensatievocht ontstaat meestal door een gebrek aan ventilatie. Dus als je voldoende ventileert in huis, door regelmatig een raam open te zetten of de afzuigkap in te schakelen bij het koken, kun je al een hoop condensatie voorkomen. Maar als je in huis voldoende ventileert en je hebt nog steeds last van vochtige muren. Dan kan het zijn dat de ventilatie in huis niet voldoende is. Hoe kun je condensatievocht herkennen? Als er sprake is van teveel condensatievocht dan kun je dat zien aan de ramen en muren. De vochtige lucht in huis stijgt op en komt dus vaak op het plafond terecht. Maar het vocht kan ook in de gordijnen kruipen of zelfs in de kleding. Dit zorgt ervoor dat er een muffe geur in huis ontstaat, niet fijn en dat moet zeker opgelost worden.

Schimmelplekken ontstaan door optrekkend vocht
Schimmelplekken ontstaan door optrekkend vocht
Schimmel ontstaat door condensatievocht
Schimmel ontstaat door condensatievocht

Stop schimmel in huis door de oorzaak aan te pakken

Het is op deze pagina al een paar keer eerder vermeld, maar als je schimmel op de muur permanent wilt oplossen: Pak dan het vochtprobleem aan! Je kunt ervoor kiezen om de muur grondig te reinigen met schoonmaakmiddel of de muur opnieuw te schilderen of te behangen. Maar binnen enige tijd zul je zien dat de schimmel op de muur weer terugkomt. Het belangrijkste is eerst om te achterhalen wat de schimmelplekken op de muur veroorzaakt. Zodra je dat weet, kun je dit probleem oplossen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met de DryBricks® van SmartDry®. Wanneer de muur helemaal droog is, dan is het moment aangebroken om de muur opnieuw te schilderen, behangen of te herstellen.

Tips om schimmel op de muur te verwijderen

Als je last hebt van schimmel op de muur, dan is het belangrijk om de muur goed schoon te maken. Los van het feit dat dit een tijdelijke oplossing is, is het altijd goed om de muur goed schoon te maken. Wil je de schimmel wegpoetsen, gebruik dan nooit een droge doek. Hiermee vergroot je alleen de kans dat de schimmel op de muur zich verder verspreidt. Je kunt beter gebruik maken van een vochtige doek met een soda oplossing. Als je last hebt van hardnekkige zwarte schimmel, kies dan voor het gebruik van bleekwater. Je kunt ook eens kijken in de bouwmarkt, er zijn diverse middelen beschikbaar waarmee je schimmel op de muur kunt verwijderen. Maar nogmaals: Als je wilt dat de schimmelplekken nooit meer terugkomen, kies dan voor een permanente oplossing. Los eerst het vochtprobleem in de muur op.

Schimmel op de muur zelf oplossen of uitbesteden?

Het lijkt altijd interessant en gemakkelijk om deze werkzaamheden zelf uit te voeren. Wil je het vochtprobleem zelf oplossen om geld te besparen? Op de korte termijn is het inderdaad goedkoper om schimmel op de muur zelf te behandelen. Op de lange termijn is het helemaal niet goedkoper. Want je kunt er vanuit gaan dat binnen enige tijd de schimmelplekken op de muur gewoon weer terugkomen. Eigenlijk is er slechts één permanente oplossing en dat is de plaatsing van de muurelementen van SmartDry®. Zodra deze muurelementen (DryBricks®) in de buitenmuur zitten, droogt de muur vanzelf op. Als de muren droog zijn, dan zal er ook geen schimmel meer op groeien. Je kunt er ook voor kiezen om de muren zelf te injecteren, maar ook dit is slechts een tijdelijke (en geen permanente) oplossing. Als je kiest voor SmartDry®, dan ben je verzekerd van een 100% vochtvrij garantie en een duurzame oplossing.

Schakel een vochtbestrijding specialist in.

Wil je de vochtplekken op de muur bestrijden? Schakel dan een vochtbestrijding specialist in zoals SmartDry. Inmiddels zijn wij al jarenlang gespecialiseerd in het oplossen van vochtproblemen. Onze oplossing is duurzaam, milieuvriendelijk en heel belangrijk: permanent. Daarnaast is er nauwelijks onderhoud nodig aan de DryBricks, deze gaan levenslang mee. Dus ben je het beu om de muren keer op keer te herstellen? Wil je van die hoge energierekening en de muffe geur in huis af? Dan is nu het moment aangekomen om het probleem permanent op te lossen. Neem contact op met SmartDry® voor een gratis vochtmeting of vraag direct een offerte aan om het vochtprobleem op te lossen.

Permanente oplossing tegen schimmel in huis
Permanente oplossing tegen schimmel in huis
Met DryBricks® voorkom je schimmel in huis
Met DryBricks® voorkom je schimmel in huis

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.