Schimmel in huis?

SmartDry is inmiddels meer dan 35 jaar dé specialist in het oplossen van schimmel in huis. Heb je last van schimmel in je woning? Laat schimmel in huis bestrijden door SmartDry. Wij helpen u binnen heel Nederland. Vraag snel een gratis vochtmeting of neem telefonisch contact met ons op.

SmartDry Uniek Verkooppunt

SmartDry is al 35 jaar de
specialist in vochtoplossingen

SmartDry Uniek Verkooppunt

100% Vochtvrij garantie
Wij lossen uw probleem op!

SmartDry Uniek Verkooppunt

Duurzame oplossing: beter
voor je gezondheid en woning

Schimmel in huis

Schimmel in woningen is een veelvoorkomend probleem. Met name oudere huizen krijgen hiermee te maken vanwege de bouwstijl of omdat grondverzakkingen ervoor zorgen dat muren scheuren beginnen te vertonen zodat vocht van buiten ook de binnenmuren weet te bereiken. Vocht is sowieso altijd de oorzaak op plekken waar schimmel op de muur ontstaat. Minuscuul kleine schimmelsporen maken deel uit van de natuur en zweven dag in, dag uit door de lucht om ons heen. Dat is op zich niet zo problematisch. De situatie wordt een stuk vervelender als dit soort schimmelsporen op vochtige plekken belanden. Dit soort locaties vormen namelijk hun favoriete voedingsbodem, waardoor ze alle kans krijgen om zichzelf te vermenigvuldigen. Om definitief van de schimmel in je woning af te kunnen komen is het dan ook erg belangrijk dat je de kwestie bij de wortel aanpakt. Met andere woorden: de oorzaak van het vochtprobleem oplossen. De meest voorkomende vochtproblemen houden verband met condensatievocht, doorslaand vocht en opstijgend vocht.

Schimmels vanwege condensatievocht

Op het moment dat warme vochtige lucht afkoelt ontstaat er condensatie. Je kunt deze manier waarop vocht ontstaat bijvoorbeeld goed zien als je in de keuken staat te koken. Als er op dat moment niet voldoende ventilatie in je keuken is, zal het keukenraam beslaan. Dat de condens zich vooral op het raam concentreert is niet zo verwonderlijk, want het raam is meestal de koudste plek in de ruimte en de kou trekt vocht aan. Condensatievocht ontstaat ook in badkamers tijdens het nemen van een warme douche of een warm bad. De stoom van het warme water zal zich in dat soort gevallen vooral afzetten op de koudere badkamertegeltjes. Op zich is condensvocht geen groot probleem voor mogelijke schimmelvorming, zolang de vochtige ruimte maar voldoende geventileerd wordt, zodat het opgehoopte vocht de woning kan verlaten. Maak in ruimtes waar veel condensatievocht ontstaat daarom altijd gebruik van een ventilatiesysteem of zorg ervoor dat dit soort ruimtes voorzien is van een raam, dat je tijdelijk open kunt zetten zodat condensatievochtproblemen worden voorkomen.

Schimmel in de woning
Schimmel in huis - probleem

Schimmels vanwege doorslaand vocht

In tegenstelling tot schimmelproblemen vanwege condensatievocht is waarop schimmelvorming middels doorslaand vocht ontstaat in eerste instantie vaak lastiger te ontdekken. Deze manier van schimmelvorming houdt in de meeste gevallen verband met de buitenmuur waarin kleine of grote scheuren zijn ontstaan. Dit soort scheuren kunnen bijvoorbeeld tijdens het verzakken van je woning tot ontwikkeling komen. Het vocht dat tijdens regenbuien of andere vochtige weersomstandigheden in dit soort scheuren terecht komt vindt z’n weg niet terug naar buiten en kiest er in plaats daarvoor om zich in je koude binnenmuur te nestelen, met vrijwel altijd als gevolg dat er schimmelplekken op de vochtige binnenmuur verschijnen. Scheuren in een muur zijn overigens niet in alle gevallen de oorzaak van doorslaand vocht. Ook de huidige klimaatveranderingen waar ons land mee te maken heeft kunnen tot dit soort problemen leiden. Wanneer het een periode vrijwel doorlopend stevig regent, zal de buitenmuur zich volzuigen met vocht en krijgt het niet de kans om goed te drogen voordat het volgende buienfront overtrekt, waardoor het vocht door zal slaan naar de binnenmuren. Het impregneren van muren lijkt in dit soort gevallen de meest logische oplossing, maar ook in de impregneercoating kunnen na verloop van tijd weer scheuren ontstaan, zodat je met je vochtprobleem weer terug bij af bent.

Schimmels vanwege optrekkend vocht

Met deze vorm van schimmel in huis hebben vooral oudere woningen te maken. Door de jaren heen zijn de bouwtechnieken van woningen op tal van punten fors verbeterd, omdat er steeds meer kennis beschikbaar kwam over het voorkomen van uiteenlopende problemen, waaronder ook het probleem met optrekkend vocht. Oude woningen zijn meestal niet voorzien van een zogenoemd vochtscherm, waardoor grondvocht vrij spel heeft om in de woning te kunnen komen. Dit grondvocht wordt in dat soort gevallen door de stenen muren net zolang opgezogen totdat de bakstenen helemaal verzadigd zijn van het vocht en er als resultaat letterlijk natte muren en vochtplekken ontstaan. Deze vaak kletsnatte stenen, die je in oude panden onder andere vaak tegen komt in koele kelders, vormen dan ook een ideale broedplaats voor schimmels. Om dit soort vochtproblemen definitief op te kunnen lossen worden doorgaans erg ingrijpende en dure maatregelen genomen, zoals onderkapping, waarbij de woning los komt te staan van de oorspronkelijke fundering.

Woningen vocht- en schimmelvrij dankzij DryBricks

Alle hierboven genoemde vocht- en schimmelproblemen kunnen ook worden opgelost door gebruik te maken van de DryBrick. Deze innovatieve en gepatenteerde oplossing zorgt er namelijk voor dat natte muren sneller droog worden en dat een muur die – bijvoorbeeld vanwege weersinvloeden – met water te maken krijgt, dit vocht veel sneller afvoert. DryBricks werken volgens de principes van de natuur, waardoor je geen stroom- of andere energiebron nodig hebt om van dit systeem gebruik te kunnen maken. Zijn de DryBricks eenmaal in de muur geplaatst, dan is en blijft dit unieke vochtreguleringssysteem actief totdat de woning letterlijk z’n maximale levensduur heeft bereikt en het pand wordt afgebroken. Nieuwsgierig geworden naar deze unieke methode om je woning schimmelvrij te kunnen krijgen (en te houden!)? Neem dan contact op met SmartDry voor meer informatie.

Waarom kiest u voor vochtbestrijding van SmartDry?

 1. Al meer dan 35 jaar specialist in vochtbestrijding
  SmartDry heeft inmiddels bij meer dan 30.000 gebouwen het vochtprobleem opgelost.
 2. SmartDry biedt een milieuvriendelijke vochtoplossing
  Onze natuurlijke vochtoplossingen hangen alleen af van de natuurlijke luchtstroom.
 3. Binnen één dag worden de DryBricks geïnstalleerd
  Na voltooiing van de installatie begint het vochtverwijderingssysteem meteen te werken.
 4. Geen schimmel meer in uw woning dankzij SmartDry
  Alle vocht- en schimmelproblemen in uw huis worden opgelost dankzij onze DryBricks.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.