Schimmel in huis
SmartDry Uniek Verkooppunt

SmartDry is al 35 jaar de
specialist in vochtbestrijding

SmartDry Uniek Verkooppunt

100% Vochtvrij garantie
Wij lossen uw probleem op!

SmartDry Uniek Verkooppunt

Duurzame oplossing: beter
voor je gezondheid en woning

Schimmel in huis?

SmartDry is inmiddels meer dan 35 jaar dé specialist in het verhelpen van schimmel in huis. Heb je last van schimmel in je woning? Laat schimmel in huis bestrijden door SmartDry. Wij helpen u binnen heel Nederland. Vraag snel een gratis vochtmeting aan of neem telefonisch contact met ons op.

Hoe kun je schimmel in huis herkennen?

Als je last hebt van schimmel in huis, dan is het fijn dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost. In de meeste gevallen zul je alleen denken aan het grondig reinigen van de schimmelplekken op de muur of de schimmel onder het behang. Alleen dan zul je zien dat de schimmel elke keer weer terugkomt. Schimmel in huis wordt vrijwel altijd veroorzaakt door teveel vocht in huis. Het is dus erg belangrijk om het vochtprobleem aan te pakken, eigenlijk de oorzaak die schimmel in huis veroorzaakt. Schimmel kan op verschillende plekken in huis voorkomen, in de meeste gevallen is dat in de badkamer, keuken of in de woonkamer.

Er zijn een aantal symptomen duidelijk zichtbaar wanneer je last hebt van schimmel in huis. Hierbij kun je denken aan zwarte plekken of spikkels op de muur. Is de schimmel op de muur duidelijk zichtbaar? Dan moet je dit vochtprobleem zo snel mogelijk oplossen, anders wordt het alleen maar erger. Als de schimmel aan de onderkant van de muur zit, dan is er meestal sprake van optrekkend vocht. Heb je last van schimmelplekken aan de bovenkant van de muur, dan is er in de meeste gevallen sprake van een lekkage. Het komt ook voor dat er schimmelplekken ontstaan in het midden van de muur. Wanneer dat zo is, dan worden deze plekken veroorzaakt door doorslaand vocht.

Schimmel in huis achter het behang
Schimmel in huis achter het behang
Hardnekkige schimmel op de muur
Hardnekkige schimmel op de muur

Hoe ontstaat er schimmel in je woning?

Wat is schimmel nou eigenlijk? Schimmels zijn micro-organismen die ontstaan in vochtige ruimten. In de meeste gevallen zijn dat warme plekken in huis (met een temperatuur tussen de 18 – 25 graden Celsius). Als deze ruimten geen luchtstromen hebben, dan zijn dat de meest gunstige omstandigheden voor schimmels. Daarom ontstaat er vrij snel schimmel in de badkamer, want dit is een warme en vrij vochtige ruimte. De meest bekende variant is de zwarte schimmel, deze kun je vaak aantreffen op plafonds, muren en natuurlijk in de badkamer.

Schimmel in huis komt vaak voor in oudere huizen. Dit heeft te maken met de verouderde bouwstijl of grondverzakkingen die zorgen voor scheuren in de muren. Als er scheuren in de buitenmuur zitten dan kan het regenwater via de poreuze muur in de binnenmuur terecht komen. Dit zorgt uiteindelijk voor vochtplekken op de muur waar uiteindelijk schimmel op gaat groeien. Maar ook in nieuwere huizen kan schimmel ontstaan door veel condensatievocht en slechte ventilatie. Als de woning niet goed geventileerd wordt, dan kan het opgehoopte vocht de woning niet verlaten. Hierdoor krijg je ook een erg hoge luchtvochtigheid in huis, wat weer slecht is voor het wooncomfort en je gezondheid.

Schimmel in huis door een lekkage
Schimmel in huis door een lekkage
Een poreuze muur kan schimmel veroorzaken
Een poreuze muur kan schimmel veroorzaken

Schimmel in huis is slecht voor jouw gezondheid

Als je last hebt van schimmel in huis, dan heb je in de meeste gevallen ook last van een hoge luchtvochtigheid. Een ideale luchtvochtigheid voor in huis ligt tussen de 40% en 60%. Als het percentage hoger is dan 60%, dan is de kans groot dat er schimmels op de muur ontstaan. De luchtvochtigheid in huis kun je vrij gemakkelijk meten met een zogenaamde hygrometer. Dit apparaatje kun je voor een relatief laag bedrag kopen bij een bouwmarkt. Als je een vochtmeting in huis uitvoert en de luchtvochtigheid is te hoog, dan moet je snel actie ondernemen. Anders krijg je vrij snel te maken met gezondheidsklachten.

De gezondheidsklachten die vaak ontstaan bij vocht of  schimmel in huis zijn allergieën, verkoudheid, hoofdpijn, een mindere weerstand en zelfs benauwdheid. Dat is natuurlijk erg vervelend en dit kun je helaas niet snel oplossen door ‘even’ een raampje open te zetten. In de meeste gevallen ontstaan deze klachten bij een structurele te hoge luchtvochtigheid in huis. Buiten de gezondheidsklachten zorgt veel vocht in huis ook voor een muffe geur en een hogere energierekening. Daarom is het zo belangrijk om schimmel in huis permanent op te lossen. Zo kun je schade aan de woning en de gezondheidsklachten voorkomen.

Gezondheidsklachten door schimmel in huis
Gezondheidsklachten door schimmel in huis
Muffe geur in huis door schimmel
Muffe geur in huis door schimmel

De schimmel in huis ontstaat door vochtproblemen.

Schimmel in huis ontstaat niet zomaar, dit wordt veroorzaakt door een vochtprobleem of teveel vocht in huis. Er zijn een aantal bekende vochtproblemen die schimmels kunnen veroorzaken. Dat zijn: Optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Als je het vochtprobleem in de muur oplost, dan zal de schimmel in huis stoppen. Kies je ervoor om alleen de schimmelplekken op de muur schoon te maken? Dan zul je al snel zien dat de vocht- en schimmelplekken later weer terugkomen. Kies daarom voor een duurzame en permanente oplossing tegen vocht in huis. Hieronder staan de verschillende vochtproblemen uitgelicht die schimmel in huis kunnen veroorzaken:

Oorzaak: Schimmel op de muur door optrekkend vocht

Dit is een vochtprobleem dat in de meeste gevallen voorkomt bij oudere woningen. Tegenwoordig zijn de bouwtechnieken fors verbeterd en zijn nieuwe woningen meestal voorzien van een zogenaamd vochtscherm. Doordat een vochtscherm ontbreekt in oudere woningen heeft grondvocht vrij spel om in de woning te kunnen komen. Dit vocht wordt door de stenen muur opgezogen totdat de bakstenen helemaal verzadigd zijn van het vocht. Hierdoor ontstaan er natte muren en vochtplekken. Het eindresultaat is dat er schimmels ontstaan op de natte plekken op de muur. Als de schimmelplekken voornamelijk op de onderkant van de muur zitten, dan is vrijwel zeker dat de schimmel in huis veroorzaakt wordt door optrekkend vocht.

Oorzaak: Schimmel ontstaat door doorslaand vocht

Doorslaand vocht is meestal een oorzaak die wat lastiger te achterhalen is. Maar de schimmel in huis ontstaat doordat er kleine scheurtjes in de buitenmuur van de woning zitten. Dit soort scheuren kunnen in de buitenmuur ontstaan tijdens een verzakking van de woning. Maar deze scheurtjes kunnen ook ontstaan door de huidige klimaatverandering of veroudering. Als de muur of vochtige gevel poreus (doorlaatbaar) is geworden en het heeft flink geregend, dan baant het vocht zich van buitenaf langzaam aan naar de binnenmuren van het huis. Als de schimmel in huis wordt veroorzaakt door doorslaand vocht, dan kun je dat herkennen doordat de hoogte van de vochtplekken binnen en buiten gelijk is. Meestal zitten de schimmelplekken in huis dan in het midden van de muur.

Oorzaak: Schimmels ontstaan door condensatievocht

Condensatie ontstaat op het moment wanneer warme vochtige lucht afkoelt. Dit kun je erg goed zien wanneer je in de keuken staat te koken. Als er niet genoeg ventilatie in de keuken is, dan zul je snel zien dat het keukenraam beslaat. Hetzelfde gebeurt in de badkamer, wanneer je net hebt gedoucht of in bad bent geweest. De stoom van het warme water zal zich vooral afzetten op de koudere badkamertegels. Op zich zorgt condensatievocht niet direct voor schimmel in huis, zolang de ruimte maar voldoende geventileerd wordt. Als je ruimtes in huis waar veel condensatievocht ontstaat niet goed ventileert, dan is de kans groot dat daar ook schimmelplekken op de muren verschijnen. Goed ventileren is erg belangrijk om schimmel op de binnenmuur te verminderen.

Schimmelplekken ontstaan door optrekkend vocht
Schimmelplekken ontstaan door optrekkend vocht
Schimmel ontstaat door condensatievocht
Schimmel ontstaat door condensatievocht

Bestrijdt schimmel op de muur, pak de oorzaak aan

Het is al een paar keer eerder ter sprake gekomen: Om schimmel op de muur permanent op te lossen, is het belangrijk om het vochtprobleem aan te pakken. In eerste instantie is het van belang om de schimmelplekken te verwijderen, het liefst zo snel mogelijk. Zo kun je lichte schimmel op de muur behandelen met behulp van een soda oplossing. Met deze vloeistof kun je de schimmel in huis weg schrobben. Als je last hebt van hardnekkige schimmel in huis, dan kun je beter bleekwater gebruiken. Er zijn ook verschillende middelen die je kunt kopen in de bouwmarkt of supermarkt als je de schimmel op de muur bestrijden wilt. Deze hebben een belangrijk voordeel, deze zijn voorzien van ingrediënten die nieuwe vorming van schimmel tegenhouden.

Als de schimmelplekken zijn verwijderd, dan is het belangrijk om verder te gaan met de oplossing voor het vochtprobleem. Met een permanente oplossing tegen schimmel in huis hoef je niet meer te poetsen en creëer je een gezonder leefklimaat. Je kunt het probleem bijvoorbeeld op laten lossen door de muren te injecteren of door gebruik te maken van muurelementen. Vanuit SmartDry® adviseren wij om de schimmel in huis permanent op te lossen met behulp van onze DryBricks®. Dit is een milieuvriendelijke oplossing die op een natuurlijke manier de muren opdroogt. Met droge muren heb je geen last meer van schimmels in de woning.

Tips om schimmel in huis te voorkomen

  • Zorg ervoor dat er voldoende natuurlijke lucht binnen kan komen, dit kun je doen door af en toe een raam of deur open te zetten.
  • Als je net een wasje hebt gedraaid en het is buiten droog. Dan kun je de natte was beter buiten laten drogen. Als het buiten regent dan kun je de was beter ophangen in een kamer waar een raam opengezet kan worden.
  • Probeer tijdens het koken gebruik te maken van de afzuigkap, maak deze ook regelmatig schoon. Je kunt eventueel ook deksels op de pannen leggen tijdens het koken.
  • Heb je net gedoucht? Dan is het belangrijk om na het douchen de muren en de douchekabine goed droog te maken met een doekje.
  • Als je een hygrometer koopt, dan kun je makkelijk de actuele situatie van de luchtvochtigheid in huis zien. Krijg je met deze tips de luchtvochtigheid niet omlaag, dan is het tijd om een specialist in te schakelen.

Onze permanente oplossing tegen schimmel in huis

SmartDry® biedt een permanente oplossing aan die ervoor zorgt dat schimmel in huis niet meer terugkomt. Deze methode om vocht in huis te bestrijden is innovatief en zelfs gepatenteerd. Met behulp van de DryBricks® worden de muren droog en zal er geen schimmel in huis meer ontstaan. Dankzij de elementaire fysica wordt het vocht voorgoed verwijderd en het binnenklimaat verbeterd. Elke DryBrick® in de muur kan tot 266 kubieke centimeter water verwijderen per 24 uur. Deze methode van vochtbestrijding gaat ontzettend lang mee en is dan ook een erg kosteneffectieve oplossing. Als je last hebt van vochtige muren, dan zorgen de DryBricks® ervoor dat deze in 6 maanden uitdrogen (en droog blijven).

Ben je benieuwd naar onze methode van vochtbestrijding? Of wil je weten of je in huis ook te maken hebt met vochtige muren? Vraag dan een gratis vochtmeting aan en wij komen bij je langs om de meting uit te voeren. We zijn inmiddels al 35 jaar gespecialiseerd in het oplossen van vochtproblemen. Neem direct telefonisch contact met ons op of vraag een vochtmeting aan via het webformulier. Wij zorgen ervoor dat je geen last meer hebt van schimmel in huis.

Permanente oplossing tegen schimmel in huis
Permanente oplossing tegen schimmel in huis
Met DryBricks® voorkom je schimmel in huis
Met DryBricks® voorkom je schimmel in huis

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.