Boek een gratis opmeting, Bel ons op +31 (0)30 310 04 73 of neem contact op via het webformulier

Wat is vocht?

Structurele vochtigheid is de aanwezigheid van overtollig vocht in de
muren, vloeren of plafonds van een gebouw.

Er zijn drie hoofdsoorten vocht:

Vochtprobleem type 1

Optrekkend vocht

Vochtprobleem type 2

Doorslaand vocht

Vochtprobleem type 3

Condensatie

Wat is
Optrekkend vocht?

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door water dat uit de grond in de muren van een gebouw trekt door middel van capillaire aanzuiging van bakstenen of stenen. Water breekt door bij of rond een beschadigde dampwerende laag en stijgt op in de muur door de poreuze mortel en het gebruikte metselwerk.

Dit type vocht beïnvloedt alleen kamers op de begane grond en kelders.
Normaal gesproken stijgt het alleen maar tot ongeveer 60 cm boven de grond en laat het meestal een vloedlijn achter op de muur. U kunt ook zoutkristallen op de aangetaste gebieden van de binnenmuren opmerken.

Hoe ziet stijgend vocht eruit?

Stijgend vocht

Wat is
Doorslaand vocht?

Doorslaand vocht ontstaat wanneer water de wanden van een woning binnendringt door een extern defect zoals een barst, ontbrekend metselwerk of een losse tegel op het dak.

Dit soort vocht valt meestal veel meer op nadat het heeft geregend en u ziet normaal gesproken een vochtige plek op de muur of het plafond die ook vochtig aanvoelt.

Hoe ziet doordringend vocht eruit?

Doordringend vocht

Wat is
Condensatie?

Wanneer vochtige lucht in contact komt met een oppervlak dat kouder is dan de temperatuur van de lucht, condenseert het vocht in de lucht op het warmere oppervlak en vormt het waterdruppeltjes. Vochtige lucht stijgt op als het warm is en kan op de plafonds en in de kamers op de bovenverdieping van uw huis terechtkomen.

Indien onbehandeld, kan condensatie resulteren in schimmelgroei op uw muren, plafonds, stoffering en zelfs kleding als het wordt opgeslagen in kasten waar de lucht niet vrij kan om te circuleren.

Condens wordt vaak gevonden op of in de buurt van ramen. De beste manier om schimmelvorming te voorkomen, is om het vocht uit de ruiten af te vegen en de doek uit te wringen. Het drogen van een natte doek op een radiator zal alleen maar meer vocht in de lucht brengen.

Hoe ziet condensatie eruit?

Condensatie vocht

Wat is
Schimmel?

Voor beschimmeling van de muren is een hoge vochtigheidsgraad nodig. Schimmelsporen zweven in de atmosfeer en zijn onzichtbaar voor het menselijk oog. Ze worden alleen zichtbaar als ze op een oppervlak rusten, waar ze kunnen groeien en zich kunnen vermenigvuldigen als ze niet worden behandeld. Afhankelijk van het type schimmel, varieert het uiterlijk op de beschimmelde muren. Zwarte schimmel komt veel voor in woningen met veel condensatie. Om schimmel op een oppervlak te laten ontkiemen, moet het oppervlak nat worden met condens.

Wat te doen als je schimmel in huis hebt

Als je de eerste tekenen van schimmel ziet, is het belangrijk om het oppervlak schoon te maken met een bleekmiddel of een schimmelwerende was. Pas op dat u de schimmel niet verspreidt door te borstelen, afstoffen of stofzuigen. Hierdoor kan de schimmel zich verspreiden naar andere delen van het huis.

Als zachte meubels of tapijten zijn aangetast door schimmel, is het belangrijk om ze grondig te reinigen om zo de schimmelsporen te verwijderen. Tapijten moeten worden schoongespoeld en de stoffering moet chemisch worden gereinigd.

Hoe zien beschimmelde muren eruit?

Vocht in huis 4

Hoe komt u van de vochtproblemen af

Het wegwerken van vocht omvat drie belangrijke acties:

  • Zoek de bron van het overmatige vocht
  • Verwijder de schimmel die is opgebouwd in het pand
  • Onderneem actie om vocht en condensatie te beheersen

Om de bron van vocht te lokaliseren is het belangrijk om te weten waar het zich kan opbouwen.

Je moet lekke pijpen controleren die overtollig water opbouwen.

Als uw huis nieuw is gebouwd, kunnen de muren tekenen van vocht vertonen terwijl het gips nog steeds uitdroogt. In dit geval is het belangrijk om uw huis te verwarmen en te ventileren. Het gebruik van een ontvochtiger kunt u gebruiken om dit proces versnellen.

Als de vochtproblemen op de begane grond verschijnen, kan het probleem te wijten zijn aan opstijgend vocht. Daarover kunt u hier meer lezen.

Als de bron van vocht niet lijkt te worden veroorzaakt door structurele fouten in het gebouw, dan is de opbouw van het vocht waarschijnlijk te wijten aan condensatie.

Wat is een dampdichte laag

Een dampdichte laag fungeert als een barrière en voorkomt dat water uit de grond in de wanden omhoog komt. Het is een horizontale laag in een dragende muur waar een waterdicht membraan net boven de grond is ingebouwd. Voor oudere gebouwen, die vóór 1920 zijn gebouwd, is mogelijk dat geen dampdichte laag is gelegd en kan water door het natuurlijke metselwerk of ander materiaal onder de vloer op de grond lopen.

Wat te doen als een huis vochtig is

Om vocht uit uw eigendom te verwijderen, is het essentieel dat u de oorzaak van het probleem behandelt. Met een reeks oplossingen voor vochtwering die op de markt zijn, is het de moeite waard om te onderzoeken welke oplossing het meest geschikt is voor uw pand. De oplossing voor optrekkend vocht veroorzaakt door een vochtbrug in een holte zal anders zijn dan de oplossing voor vocht die is veroorzaakt door stijgende waterstanden in de grond. Snelle oplossingen zoals het opnieuw samenvoegen van metselwerk of schilderen, werken zelden en dienen slechts om oppervlakkig het probleem te verhullen terwijl het probleem uit het zicht verslechtert.

Wat kost het om het vochtprobleem te verhelpen

De kosten van de oplossingen afhankelijk van de mate waarin water binnendringt en van het type bouwmateriaal dat is aangetast. Als herstelwerkzaamheden de structuur van je huis significant beïnvloeden, dan kunnen de kosten van een traditionele behandeling en reconstructiewerk gemakkelijk in duizenden euro’s lopen.

Traditionele vochtwerende methoden vereisen bijna altijd werk aan de buitenkant van uw huis en pleisterwerk binnen in uw huis. U kunt een aanzienlijk bedrag besparen als u in staat bent om dit soort interieurwerk zelf uit te voeren. Als u echter geen ervaring hebt, is het de moeite waard om het advies van een professional in te winnen voordat u aan het werk gaat. Dit voorkomt dat het wellicht op de lange termijn duurder kan zijn als het uiteindelijk moet worden vervangen.

Als uw vochtwerende laag beschadigd is moet deze worden gerepareerd door een ervaren vakman. De vochtwerende laag loopt onder de gehele vloer en de muren van de begane grond van uw woning, dit maakt het moeilijker om de exacte plek waar het gescheurd is te vinden. Om deze reden is de meest gebruikelijke oplossingsmethode het injecteren van een chemische behandeling om verdere problemen te voorkomen.

Reparaties door middel van silicone injecties variëren in kosten van een paar honderd euro voor een enkele muur van een rijtjeshuis tot maximaal tienduizend euro voor een geheel vrijstaande woning. De prijzen kunnen sterk variëren tussen verschillende bedrijven die de dienst leveren. In het geval dat er asfalt tanks aan te pas moeten komen stijgen deze prijzen.

Houd er rekening mee dat vocht bestrijdende chemicaliën erg sterk zijn. Doordat er erg voorzichtig mee omgegaan moet worden, mogen de chemicaliën eigenlijk alleen worden gebruikt door getrainde professionals. Niet alleen kunnen ze je huid verbranden, maar ze kunnen ook ademhalingsproblemen veroorzaken als ze worden ingeademd. Het is belangrijk om weg te blijven van deze chemicaliën wanneer ze uitdrogen en houd kinderen en huisdieren altijd uit de buurt van de gebieden die recent zijn behandeld.

Gezondheidsrisico’s in relatie tot relatieve luchtvochtigheid

Een stabiele relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 50% in uw huis is cruciaal voor het behoud van een gezonde leefomgeving. Vochtproblemen hebben een directe invloed op de luchtwegen en als het probleem onbehandeld blijft, ontstaat een aanzienlijk risico.

Als de relatieve vochtigheid van uw huis of werkplek constant te hoog is, zal dit uw gezondheid beïnvloeden in de vorm van:

Maximale infectie door bacteriën verergert van 0-30%, naar 60-100%
Maximale infectie door virussen verergert van 0-50%, naar 70-100%
De schimmel groei neemt toe van 60% – 100%
Het aantal huisstofmijten neemt toe 50% – 100%
Chemische reacties nemen toe 50% – 100%

Ziekten die overdraagbaar zijn in de lucht, door infectieuze bacteriën en virussen, worden tot een minimum beperkt door blootstelling aan relatieve luchtvochtigheid tussen 40 – 70%. Bovendien is de grootte van de allergische mijten populatie en de hoeveelheid schimmels direct afhankelijk van de relatieve vochtigheid

Met een relatieve vochtigheidsgraad van 80%, wat vrij gebruikelijk is voor huizen in Nederland, bereikt de huisstofmijt-populatie een piekgroei.

De schimmels groeien het hardst bij een relatieve luchtvochtigheidsgraad van 60% of meer. Daarnaast kunnen chemische stoffen zoals stikstofdioxide, formaldehyde, zwavel en ozon vrijkomen uit bouwmaterialen als gevolg van te hoge of te lage relatieve luchtvochtigheids-waarden.

Gezondheid

Hoe kunt u de vocht stoppen?

Wij bieden oplossingen waarvan bewezen is dat ze vocht verwijderen. Elke oplossing kan in verband met een of meerdere van de drie hoofdoorzaken van vochtproblemen worden gebracht.

Behandel condensatie, optrekkend en doorslaand vocht voor altijd.
Laat de muren van uw huis ademen.
Zorg voor een schone en gezonde leefomgeving.