Vochtplekken op de muur
SmartDry Uniek Verkooppunt

SmartDry® is al 35 jaar de
specialist in vochtbestrijding

SmartDry Uniek Verkooppunt

100% Vochtvrij garantie
Wij lossen uw probleem op!

SmartDry Uniek Verkooppunt

Duurzame oplossing: beter
voor je gezondheid en woning

Vochtplekken op de muur?

SmartDry is inmiddels meer dan 35 jaar dé specialist in het oplossen van vochtplekken op de muur van uw woning. Heeft u last van vochtplekken in huis? Laat de vochtplekken behandelen door SmartDry. Wij helpen u binnen heel Nederland. Vraag snel een gratis vochtmeting of neem telefonisch contact met ons op.

Heeft u last van vochtplekken op de muur?

Plekken vocht in de muur zijn een veelvoorkomend probleem. Vooral bij oudere woningen, omdat hier soms goede ventilatie en een goede vochtkering ontbreekt. Het is belangrijk om die vervelende vochtplekken op de muren zo goed mogelijk aan te pakken, omdat vocht in de muur een teken kan zijn van bijvoorbeeld een lekkage in het dak of de leidingen aan de woning. Vocht in huis kan daarnaast grote gevolgen hebben voor de constructie van de woning. Hout zet bijvoorbeeld uit bij vocht en dit kan de constructie van de woning beïnvloeden. Denkt u dat u last heeft van vochtige binnenmuren of een ander vochtprobleem in huis? Boek dan een gratis vochtmeting bij SmartDry.

Vochtplekken op de muur door optrekkend vocht
Vochtplekken op de muur door optrekkend vocht
Vocht op de muur - De verf laat los
Vocht op de muur - De verf laat los

Vochtplekken in huis zijn slecht voor de gezondheid

Ook kan vochtoverlast in de woning grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Een luchtvochtigheid van ongeveer 50% is gunstig voor het creëren en behouden van een gezonde leefomgeving. Is het luchtvochtigheidsgehalte hoger dan 50%? Dat is niet gezond. Een hoge luchtvochtigheid in huis heeft een negatieve invloed op de luchtwegen en vergroot de kans op het ontstaan van allergieën en de groei van schimmels. Ook worden bacteriën en virussen sneller overgedragen, wanneer de luchtvochtigheid in huis 70% of hoger is. De huisstofmijt groeit sneller bij een luchtvochtigheid rond de 80%. Ook is er een grotere kans op de groei van schimmels en het vrijkomen van giftige stoffen uit bouwmaterialen, wanneer de lucht in huis te vochtig is. Wacht daarom niet te lang wanneer u vochtplekken op de muur zit. Schakel snel een specialist in op het gebied van vochtbestrijding.

Optrekkend vocht in de muren van de woning

Vochtplekken op de muur (dicht bij de vloer) zijn in de meeste gevallen het gevolg van optrekkend vocht. Dit is grondvocht wat in de muur is getrokken. Dit komt door een slecht werkende waterkering, of het helemaal niet aanwezig zijn van een waterkering. Oplossingen hiervoor zijn:

 • Het injecteren van de muur met vochtwerende gel: de meest voorkomende methode. Deze gel is giftig en er dient geboord te worden.
 • DryBrick: het plaatsen van elementen met een keramische koker in de muren. Hierdoor kan er lucht in de muren terecht komen. Een veelgebruikte en zeer efficiënte oplossing.
 • Een nieuwe vochtkering plaatsen is de meest arbeidsintensieve en dure methode. De muur moet namelijk onderkapt worden door een aannemer. Er dient dus gegraven te worden, wat tijd kost en overlast met zich meebrengt. Ook moeten de buitenmuren van de woning opnieuw afgewerkt worden.

Vochtplekken van doorslaand vocht

Plekken op de muur die zich niet bij de vloer bevinden worden veroorzaakt door doorslaand vocht. De buitenmuren nemen de neerslag dan op, waardoor het vocht in de muren trekt. Vaak beginnen deze plekken dan ook buiten en trekken ze langzaam naar binnen toe. Soms kunnen deze vochtplekken in huis ook veroorzaakt worden door condensatievocht. Verschillende veelgebruikte oplossingen voor dit vochtprobleem kunnen zijn:

 • Het impregneren/hydrofoberen van de muren: de gevel wordt waterdicht gemaakt met een impregneerspray. De impregnatievloeistof is echter giftig en lost optrekkend vocht niet op.
 • Het schilderen van de gevel met vochtwerende verf. Hiermee kun je je huis ook een nieuwe kleur geven. Dit duurt lang en is prijzig.
 • Het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding: dit is de meest arbeidsintensieve en dure manier. Dit kan wel gecombineerd worden met een renovatie.

Condensatie in huis?

Houd er rekening mee dat deze drie methodes alleen werken voor het oplossen van een vochtprobleem door neerslag. Heb je last van condensatievocht in huis? Dan kan beter ventileren al goed helpen. Dit behandelt en vermijdt vochtophoping in huis, omdat het vocht tijdig wordt afgevoerd uit de woning. Soms is het nodig om een nieuw ventilatiesysteem te plaatsen, of de isolatie aan te pakken. Condensatievocht kan daarnaast ook op het plafond voor vochtplekken zorgen. Vocht op het plafond kan daarnaast ook komen door een lek in het dak, de dakgoot of een leiding in de bovenliggende verdieping. Laat de vochtplekken op het plafond zo snel mogelijk behandelen om verdere schade te voorkomen! Preventie is belangrijk bij de vorming van condensatie. Ventileer dus altijd goed en laat het ventilatiesysteem tijdig onderhouden.

Vochtplekken op de muur bij het plafond
Vochtplekken op de muur bij het plafond
Vochtplekken op de muur in de kelder
Vochtplekken op de muur in de kelder

Schimmel op de muur

Vocht kan grote gevolgen hebben voor de woning en de gezondheid. Schimmels zijn bijvoorbeeld een gevolg van een te hoog vochtgehalte. Schimmels groeien namelijk goed in een vochtige omgeving. Vooral zwarte schimmel op de muur is goed te zien en schadelijk voor de gezondheid. Wil je schimmel op de muur behandelen? Behandel de schimmelplekken op de muur door het gebruiken van bleekmiddel of een speciale schimmelreiniger. Textiel en tapijt dient chemisch te worden gereinigd.

Duidelijke vochtplekken op de buitenmuur
Duidelijke vochtplekken op de buitenmuur
Vochtplekken op de muur behandelen
Vochtplekken op de muur behandelen

Het behandelen van vochtplekken

Bij het behandelen van vochtplekken op de muur is een goede diagnose van het probleem dus van groot belang. Het is belangrijk om te weten of je te maken hebt met een lekkage in het dak of een leiding. Dit is namelijk vaak een veroorzaker van vocht, en kan voor veel schade in je woning zorgen. Het is mogelijk om een lekdetectie uit te laten voeren bij een professional, voordat je begint met het behandelen van het vochtprobleem in huis. Schrik niet als er nog wat vocht zichtbaar is na de reparatie. Het is dan belangrijk om het vochtige materiaal van de muren te verwijderen, de vochtplekken te behandelen en de vochtplekken over te schilderen op de muur. Schimmelplekken kunnen behandeld worden met een middel tegen schimmels. Hoe langer de muren vochtig zijn geweest, hoe groter de schade is.

Oplossen van vochtoverlast?

Wij hebben meer dan 35 jaar ervaring met het oplossen van vochtige muren, vochtoverlast in en rond het huis en we hebben al duizenden woningen vochtvrij gemaakt. Neem dus contact op voor meer informatie, het behandelen van vochtplekken of boek vandaag nog je gratis vochtmeting!

Waarom kiest u voor vochtbestrijding van SmartDry?

 1. Al meer dan 35 jaar specialist in vochtbestrijding
  SmartDry heeft inmiddels bij meer dan 30.000 gebouwen het vochtprobleem opgelost.
 2. SmartDry biedt een milieuvriendelijke vochtoplossing
  Onze natuurlijke vochtoplossingen hangen alleen af van de natuurlijke luchtstroom.
 3. Binnen één dag worden de DryBricks geïnstalleerd
  Na voltooiing van de installatie begint het vochtverwijderingssysteem meteen te werken.
 4. Geen schimmel meer in uw woning dankzij SmartDry
  Alle vocht- en schimmelproblemen in uw huis worden opgelost dankzij onze DryBricks.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.