Schimmel in de badkamer
SmartDry Uniek Verkooppunt

SmartDry® is al 35 jaar de
specialist in vochtbestrijding

SmartDry Uniek Verkooppunt

100% Vochtvrij garantie
Wij lossen uw probleem op!

SmartDry Uniek Verkooppunt

Duurzame oplossing: beter
voor je gezondheid en woning

Schimmel in de badkamer?

SmartDry is inmiddels meer dan 35 jaar dé specialist in het oplossen van schimmel in de badkamer. Heb je last van schimmel in of rondom de badkamer? Laat het dan oplossen door SmartDry. Wij helpen u binnen heel Nederland. Vraag snel om een gratis vochtmeting of neem telefonisch contact met ons op.

Hoe ontstaat zwarte schimmel in de badkamer?

Als er één ruimte in je huis is waar water een hoofdrol speelt, dat is het wel de badkamer. Goede hygiëne en persoonlijke verzorging zijn vanzelfsprekend zaken die erg belangrijk zijn voor je eigen welbevinden. Maar water kan daarentegen ook de bron zijn waarom er telkens weer schimmelvorming in je badkamer ontstaat. De oorzaak waarom de lelijke schimmel- en vochtplekken ontstaan is namelijk erg eenvoudig te verklaren. Het vocht dat in deze ruimte onder andere door verdamping tijdens het nemen van een warme douche ontstaat kan niet weg. Daardoor hoopt het zich op koudere plekken zoals wandtegels op en ontstaan voedingsbronnen voor schimmelsporen die door je badkamer zweven.

De oplossing voor dit vochtprobleem is eigenlijk heel eenvoudig. Door de badkamer elke keer na het nemen van een douche of bad goed te ventileren, wordt het vocht in huis naar buiten afgevoerd, zodat schimmel in de badkamer geen schijn van kans maakt om zich op natte plekken te ontwikkelen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de badkamer te ventileren door het badkamerraam open te zetten. Maar als je dat niet prettig vindt – of als dat praktisch zelfs onmogelijk is – kun je ook kiezen voor een elektronisch of mechanisch afvoersysteem.

Schimmel op de randen van de badkamer
Schimmel op de randen van de badkamer
Schimmel in de douche / badkamer
Schimmel in de douche / badkamer

Andere oorzaken voor schimmelvorming in de badkamer

Schimmelproblemen in je badkamer hebben overigens niet altijd te maken met vochtproblemen vanwege te weinig ventilatie na het douchen of badderen. Het vochtgevaar kan ook van buitenaf z’n werk doen. Als in de buitenmuur waar je badkamer aan grenst een of meer scheuren zijn ontstaan omdat je woning bijvoorbeeld verzakt, dan is het goed mogelijk dat er in die scheuren op regenachtige dagen water sijpelt wat al het ware ‘vast’ komt te zitten in je muur. Dit kan vervolgens tot doorslaand vocht leiden, inclusief de narigheid van zwarte schimmelvorming. Bevindt je badkamer zich tenslotte op de begane grond van een oude woning, dan loop je ook kans dat je te maken krijgt met optrekkend vocht omdat de bakstenen grondwater opzuigen.

Het gevaar van schimmel in de badkamer

Onderschat de situatie niet als er zich schimmelplekken in je badkamer beginnen te vormen. Het is van groot belang om dit soort plekken zo snel mogelijk schoon te maken. Doe je dat niet, dan geeft dat schimmels volop kans om zich nog verder uit te breiden, waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Daarnaast zijn de schimmels in je woning ook gewoonweg slecht voor je gezondheid. Met name de veel voorkomende zwarte schimmel op de muur staat erom bekend allergieën aan te wakkeren of deze te verergeren.

Ook kun je door schimmel in de badkamer behoorlijke last van je luchtwegen krijgen en stevig gaan hoesten. In badkamers nestelen de schimmels zich niet alleen maar in het zicht op tegeltjes, wanden en voegen, maar ook op min of meer verborgen plekken waar het aangenaam vochtig is, maar waar je waarschijnlijk niet bij elke schoonmaakbeurt van je badkamer kijkt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan plekken achter loshangende spiegels of in holle ruimtes onder badkamermeubilair.

Zo verwijder je veilig zwarte schimmelplekken

Om op een veilige manier de zwarte schimmel van de muur te verwijderen in je badkamer is het eerst zaak dat je de schimmelplekken goed schoonmaakt voordat je verdere maatregelen neemt. Met het oog op het gevaar voor je gezondheid is het tijdens dit soort schoonmaak klussen zonder meer aan te bevelen om rubberen handschoenen aan te hebben en een mondkapje voor te doen. Gaat het om lichte schimmelplekken, dan is het meestal afdoende om een mixje van soda en water te maken in de verhouding van 6 gram soda per liter water. Hiermee kun je vervolgens de plekken weg schrobben.

Betreft het hardnekkigere (zwarte) schimmelplekken, dan zul je meer succes behalen met een grondigere aanpak. In dat geval is het aan te raden om 250 ml chloor te verdunnen in een emmer met 10 liter water en dit vervolgens te gebruiken voor je schoonmaakwerkzaamheden. Je kunt er ook voor kiezen om een speciaal antischimmelmiddel bij de supermarkt of bouwmarkt te kopen. Dit soort middeltjes hebben meestal een erg indringende geur (dus ventileer goed tijdens je schoonmaakwerkzaamheden), maar daar staat tegenover dat ze er doorgaans ook beter voor kunnen zorgen dat schimmelvorming niet gemakkelijk opnieuw ontstaat. Welke manier van schimmelschoonmaak je ook kiest, zorg er in alle gevallen voor dat de zwarte schimmel met behulp van iets vochtigs wordt verwijderd, zodat het niet opnieuw door de badkamer dwarrelt en even later op andere plekken verder groeit.

DryBricks voorkomen schimmel in de badkamer
DryBricks voorkomen schimmel in de badkamer
DryBricks - Muurelementen in de buitenmuur
DryBricks - Muurelementen in de buitenmuur

Dankzij SmartDry geen last meer van schimmel in de badkamer

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Maar ook als het kwaad al geschied is en er daadwerkelijk schimmelvorming in je badkamer is ontstaan, kunnen DryBricks ervoor zorgen dat dit soort schimmelproblemen in de toekomst definitief tot het verleden behoren. DryBricks zijn namelijk op een dusdanig ingenieuze manier geconstrueerd dat het overtollige vocht op een natuurlijke wijze uit je muren wordt ‘getrokken’. Het gevolg: altijd droge muren waarop schimmels geen schijn van kans maken om zichzelf aangenaam te nestelen. SmartDry is officieel leverancier van DryBricks en zorgt er graag voor dat vocht- en schimmelproblemen ook in jouw woning binnenkort definitief verleden tijd zijn. Wil je de schimmel op de muur behandelen op een efficiënte manier? Stop schimmel in de badkamer en neem vandaag nog contact op voor meer informatie.

Waarom kiest u voor vochtbestrijding van SmartDry?

 1. Al meer dan 35 jaar specialist in vochtbestrijding
  SmartDry heeft inmiddels bij meer dan 30.000 gebouwen het vochtprobleem opgelost.
 2. SmartDry biedt een milieuvriendelijke vochtoplossing
  Onze natuurlijke vochtoplossingen hangen alleen af van de natuurlijke luchtstroom.
 3. Binnen één dag worden de DryBricks geïnstalleerd
  Na voltooiing van de installatie begint het vochtverwijderingssysteem meteen te werken.
 4. Geen schimmel meer in uw woning dankzij SmartDry
  Alle vocht- en schimmelproblemen in uw huis worden opgelost dankzij onze DryBricks.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.