Vochtbestrijding blog → Hoe ontstaat schimmel in huis? We leggen het uit!

Hoe ontstaat schimmel in huis?
Hoe ontstaat schimmel in huis?

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem. Schimmel ontstaat altijd door vochtproblemen. Schimmelsporen vliegen dag en nacht door de lucht om ons heen. Wanneer deze op een vochtige plek belanden, ontstaat er schimmel op de muur. Om definitief van het schimmelprobleem af te komen, is het belangrijk dat je de kwestie bij de wortel aanpakt. Met andere woorden: de oorzaak van het vochtprobleem oplossen. De meest voorkomende vochtproblemen zijn condensatievocht, doorslaand vocht en optrekkend vocht.

Schimmel kan ontstaan door condensatievocht.

Warme lucht dat afkoelt veroorzaakt condensatie. Dit is vaak goed te zien tijdens het koken. Wanneer er onvoldoende ventilatie in de keuken is, zal het keukenraam beslaan. Dit is niet gek, aangezien het raam de koudste plek in de ruimte is. Condensatievocht ontstaat ook in badkamers tijdens het douchen. De warme stoom zal zich hierbij afzetten tegen de koude badkamertegels. Op zich is dit geen probleem, zolang de ruimte voldoende geventileerd wordt. Zo kan het opgehoopte vocht de woning verlaten. Om schimmel in de badkamer, keuken en andere vochtige ruimtes te voorkomen, is een goed ventilatiesysteem en het regelmatig openzetten van een raam belangrijk.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Schimmel in huis door doorslaand vocht.

Schimmelproblemen vanwege condensatievocht zijn vaak makkelijk te achterhalen in tegenstelling tot schimmelvorming door doorslaand vocht. Deze manier van schimmelvorming staat vaak in verband met de scheuren in de buitenmuur. Het vocht dat tijdens regenbuien of andere vochtige weersomstandigheden in de scheuren van de buitenmuur terecht komt, gaat zich in de scheuren nestelen. Het gevolg hiervan is het ontstaan van schimmelplekken op de vochtige binnenmuur. Tijdens een vochtige periode krijgt de buitenmuur niet de kans op te drogen, waardoor het vocht naar binnen doorslaat.

Schimmel door optrekkend vocht.

Voornamelijk oudere woningen hebben te maken met deze vorm van schimmel in huis. Door de kennisgroei op het gebied van bouwtechnieken wordt het probleem van optrekkend vocht tegenwoordig steeds meer voorkomen. Oude woningen zijn meestal niet voorzien van een zogenoemd ‘vochtscherm’, waardoor grondvocht vrij spel heeft in de woning. Het grondvocht wordt door stenen muren opgezogen, totdat de bakstenen verzadigd zijn en er vochtplekken ontstaan. De natte stenen zijn de ideale broedplaats voor schimmels.

Last van schimmel in huis?

De bovengenoemde vocht- en schimmelproblemen kunnen worden opgelost door de SmartDry DryBrick. Deze innovatieve oplossing zorgt ervoor dat de natte muur droogt en vocht sneller wordt afgevoerd. Wanneer de vochtproblemen in huis zijn opgelost, kan er ook geen schimmel ontstaan. Nieuwsgierig naar onze elementen om je woning schimmelvrij te krijgen en houden? Neem dan contact op met SmartDry voor meer informatie.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.