Vochtbestrijding blog → Hoe kun je vocht in huis herkennen?

Hoe kun je vocht in huis herkennen?
Hoe kun je vocht in huis herkennen?

Hoe kun je vocht in huis herkennen?

In elke woning waar mens in wonen, daar is vocht in huis. Zelfs in jouw huis. Mensen koken en douchen, we ademen en zweten. Dit zijn allemaal oorzaken waardoor er vocht in huis binnendringt. Op zich is dat niet erg, maar het is wel van belang dat het vocht weer naar buiten kan. Dat kan door bijvoorbeeld te ventileren. Buiten deze dagelijkse oorzaken zijn er ook oorzaken die veel erger zijn. Hierbij kun je denken aan regendoorslag en optrekkend vocht. In de meeste gevallen heb je dit niet eens in de gaten. Maar dit kan er wel voor zorgen dat de vochtigheidsgraad van 60% wordt overschreden. Wanneer dit gebeurd, kan dat direct gevolgen hebben voor de gezondheid en de conditie van het huis. Maar hoe kun je nu achterhalen of de woning te vochtig is? We geven je graag een aantal tips over de signalen om vocht in huis te herkennen.

Condensatievocht op de ramen

Zijn de ramen van de woning met regelmaat beslagen? Dat is een duidelijk teken dat er teveel vocht in huis aanwezig is. De warme en vochtige lucht wordt afgekoeld door het koude glas. Hierdoor ontstaat condensatievocht. Gebeurt dit in zowel de zomer als in de winter, dan is er zeker sprake van een structureel vochtprobleem in huis. Het beste wat je dan kunt doen is een specialist inschakelen op het gebied van vochtbestrijding. Zij kunnen snel achterhalen wat de oorzaak is van de hoge luchtvochtigheid in de woning.

Vocht in de hoeken van de kamer

Als het vocht de woning niet kan verlaten, dan is dat meestal terug te zien in de hoeken van de kamer. Als je denkt dat je last hebt van een vochtprobleem, dan kun je de binnenmuren van het huis eens controleren. In de meeste gevallen is het vocht te zien op de muren in de hoeken van een kamer. Constateer je vochtplekken op de muren, schimmel in de hoek van de woonkamer of laat op sommige stukken het behang los? Dan kun je vrijwel al de conclusie trekken dat er sprake is van regendoorslag of opstijgend vocht. Dit is een vervelend vochtprobleem en lost zich helaas niet zelf op. Zeker bij optrekkend vocht in de muur is het belangrijk om een specialist op het gebied van vochtbestrijding in te schakelen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De vloer in huis trekt krom

Wanneer de ondergrond van de woning te vochtig is, dan gebeurt het dat de houten vloeren en laminaat kromtrekken. Dit is vaak overduidelijk te zien doordat er kieren ontstaan tussen de vloerdelen. Wanneer je over de vloer heen loopt, dan kun je ook duidelijk horen dat er iets mis is. Ook dit is een van de signalen om vochtproblemen in huis te herkennen. Een van de meest voorkomende oorzaken is dat de isolatie van de ondergrond niet goed is, waardoor het grondvocht naar boven wordt getrokken. De vochtbestrijding methode van SmartDry zou hier een goede oplossing voor zijn. Maar laat het voor de zekerheid nakijken door een vochtexpert.

Er is een muffe lucht in huis aanwezig

De signalen van een hoge luchtvochtigheid in huis zijn niet alleen te zien op de vloer of op de muren. Maar vaak kun je ook ruiken dat er iets niet goed is. De lucht die je ruikt is een penetrante muffe lucht. Meestal doet dit je denken aan een oude kelder. Ruik en constateer je een muffe lucht in huis? Dan adviseren wij om daar vrij snel iets aan te laten doen. Niet alleen is de muffe geur in huis niet fijn, maar gaat deze ook in je kleding en in de meubelstukken zitten. Dat is iets wat je zeer zeker niet wilt.

Schakel een specialist in voor een vochtmeting

Weet je niet zeker of er sprake is van een vochtprobleem in de woning? Zijn er diverse signalen zichtbaar? Dan is het zeker van belang om een vochtspecialist in te schakelen om de daadwerkelijke oorzaak te zoeken. De signalen die zijn genoemd ontstaan namelijk alleen bij een structurele te hoge luchtvochtigheid. Dit vochtprobleem krijg je niet opgelost door even snel een raam open te zetten en het huis te laten ventileren. Schakel daarom een specialist in op het gebied van vochtbestrijding. Zo voorkom je schade aan de woning, kun je schimmel op de muur behandelen en kun je die vervelende gezondheidsklachten voorkomen. De methode van SmartDry is duurzaam en zorgt ervoor dat al het overtollige vocht uit huis wordt verwijderd. Meer weten? Neem gerust contact met ons op of boek een gratis vochtmeting.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.