Vochtbestrijding blog → De symptomen van zwarte schimmel

Symptomen zwarte schimmel
Symptomen zwarte schimmel

De symptomen van zwarte schimmel

Wanneer het in huis erg vochtig is, kun je last gaan krijgen van zwarte schimmel op de muur. Een van de belangrijkste symptomen van zwarte schimmel is het ontstaan van grote zwarte plekken op de muur of op het plafond. In sommige gevallen ook in de hoeken van de kamer. Als je deze schimmelplekken niet grondig schoonmaakt, zullen deze alleen maar groter gaan worden. Een andere vervelende eigenschap van zwarte schimmel in huis is dat deze zich makkelijk verspreid, zeker wanneer de muren in huis vochtig zijn (meestal als gevolg van een vochtprobleem in de woning).

Een vochtige muur is een perfecte ondergrond voor zwarte schimmel. Zeker als de luchtvochtigheid in huis ook erg hoog is kan de zwarte schimmel zich makkelijk verspreiden. In dit artikel lees je meer over deze schimmelsoort en we leggen uit hoe je zwarte schimmel in huis kunt voorkomen.

Gezondheidsklachten die ontstaan door zwarte schimmel

De zwarte schimmel is een schimmelsoort die vaak ontstaat in woningen. Deze schimmel kan namelijk mycotoxinen in huis brengen, dat zijn giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Als je deze lang genoeg en regelmatig inademt, kun je vervelende gezondheidsklachten ervaren. Zo kun je denken aan stress, keelpijn en vermoeidheid. Maar ook kun je last gaan krijgen van ademhalingsproblemen. Allemaal vervelende symptomen als gevolg van de aanwezigheid van zwarte schimmel op de muur.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Hoe ontstaat zwarte schimmel in huis?

Zwarte schimmel in huis ontstaat meestal wanneer de luchtvochtigheid in huis erg hoog is. Met hoog bedoelen we een vochtgehalte dat hoger is dan 60 procent. Een hoge luchtvochtigheid ontstaat wanneer er onvoldoende wordt geventileerd of als er een vochtprobleem in huis aanwezig is. Vooral in ruimtes als de badkamer, keuken of het toilet kan er zwarte schimmel ontstaan als gevolg van condensatievocht. In de woonkamer of andere kamers op de begaande grond kan er schimmel ontstaan als gevolg van een vochtprobleem zoals doorslaand vocht of optrekkend vocht. Zou je de exacte oorzaak willen weten van de zwarte schimmel in huis? Dan is het altijd goed om een vochtbestrijder in te schakelen om de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen.

Hoe kun je zwarte schimmel voorkomen?

Heb je genoeg van de symptomen van zwarte schimmel en wil je dit probleem het liefst voorkomen? Dan is het belangrijk om beter te ventileren in huis, voornamelijk de ruimtes waar veel condensatievocht ontstaan. Hiermee bedoelen we de vochtige ruimtes zoals de badkamer, het toilet en de keuken. Als de zwarte schimmel ontstaat aan de onderkant van de muren, dan is de kans groot dat je te maken hebt met optrekkend vocht. Zitten de schimmelplekken op het midden van de muur, dan is de kans groot dat er doorslaand vocht aanwezig is. Bij beide vochtproblemen is het goed om een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Je kunt ervoor kiezen om de schimmelplekken te verwijderen, maar uiteindelijk zul je zien dat de zwarte schimmel toch weer terugkomt. Een goede vochtbestrijder maakt korte metten met het vochtprobleem in de muur.

Los vochtproblemen in huis permanent op

Als je de symptomen van zwarte schimmel permanent wilt stoppen, kies dan voor een goede vochtbestrijding methode. SmartDry werkt al meer dan 35 jaar met de gepatenteerde DryBricks. Deze muurelementen zorgen ervoor dat de muur van binnenuit opdroogt waardoor er geen vochtplekken meer op de muur ontstaan. Droge muren zorgen er ook voor dat er geen schimmel meer op kan groeien. Zou je meer willen weten over deze methode of wil je een gratis vochtmeting aanvragen? Twijfel niet en neem gerust contact op met een van onze vochtspecialisten.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.