Optrekkend vocht
SmartDry Uniek Verkooppunt

SmartDry is al 35 jaar de
specialist in vochtbestrijding

SmartDry Uniek Verkooppunt

100% Vochtvrij garantie
Wij lossen uw probleem op!

SmartDry Uniek Verkooppunt

Duurzame oplossing: beter
voor je gezondheid en woning

Optrekkend vocht in de muur?

SmartDry is inmiddels al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in het oplossen van vochtproblemen. Heb je last van optrekkend vocht in huis? Laat het vochtprobleem dan oplossen door SmartDry. We helpen je binnen heel Nederland. Vraag snel om een gratis vochtmeting of neem telefonisch contact met ons op.

Wat is optrekkend vocht en waar komt het voor?

Optrekkend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen die in een woning kunnen ontstaan. Het probleem doet zich vooral voor in de oudere woningen. Veel huizen die gebouwd zijn voor het jaar 1980 hebben namelijk geen vochtkering in de grond. Of de vochtkering van de woning verkeert in slechte staat. Met een slechte vochtkering wordt het grondvocht direct door de muur opgenomen, het vocht wordt als het ware omhoog getrokken. Vandaar de benaming ‘optrekkend vocht’.

De bakstenen zuigen het vocht aan door hun poriën, waardoor het vocht omhoog in de muren trekt. Middels het metselwerk stijgt het vocht verder op in de muur en krijg je last van vochtige muren. Dit proces tast de muren aan en veroorzaakt in de meeste gevallen schade aan de woning zelf. Niet alleen de buitenmuren worden aangetast, maar er ontstaan ook vochtige binnenmuren in de woning. Dit vochtprobleem kan zelfs leiden tot gezondheidsklachten en een muffe geur in huis. Het is ontzettend van belang om dit vochtprobleem zo snel mogelijk aan te pakken. Schakel daarom een expert in op het gebied van vochtbestrijding om te kijken hoe groot het vochtprobleem is.

Optrekkend vocht in de muur
Optrekkend vocht in de muur
De verf laat los door optrekkend vocht
De verf laat los door optrekkend vocht

De oorzaken van optrekkend vocht in de muur

Er zijn verschillende oorzaken waardoor optrekkend vocht in de muur ontstaat. De meest voorkomende oorzaak van vochtige binnenmuren is het ontbreken van een waterkering in de woning. Meestal is dat het geval in de wat oudere huizen (die gebouwd zijn voor het jaar 1980). Doordat de waterkering ontbreekt wordt het vocht in de grond geabsorbeerd door de muren van je woning. Het vocht dat wordt geabsorbeerd door de muren bevat vaak schadelijke zouten. Deze blijven achter op de muur nadat het grondvocht is verdampt en kunnen de muur beschadigen. Het grootste gedeelte van woningen die gebouwd zijn na 1980 zijn wel voorzien van een zogenaamde waterkerende laag. Deze laag bestaat uit vocht bestendig materiaal en voorkomt dat het vocht uit de grond via de muren langzaam naar boven trekt. De vochtkering voorkomt dat de fundering en de wanden het grondwater opnemen. De ernst van het vochtprobleem in huis is afhankelijk van de stand van het grondwater en de dikte van de materialen waaruit de muur bestaat.

De gevolgen van optrekkend vocht in huis

Optrekkend vocht is niet bevorderlijk voor het leefklimaat in de woning. Het zorgt namelijk voor een hoge luchtvochtigheid in de woning. In huis kan het klam aanvoelen en het is lastiger om het huis warm te krijgen. Een voor de hand liggende actie hierop is de verwarming hoger te zetten. Maar dit kan weer zorgen voor een hogere energierekening, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Maar het meest vervelende gevolg van optrekkend vocht is dat deze in combinatie met warmte schimmels en bacteriën sneller laat groeien. Wanneer er sprake is van opstijgend vocht, dan zijn er vaak zichtbare schimmels of zwarte vochtplekken te zien aan de onderkant van de muren in de woning. Dit kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Probeer daarom dit vochtprobleem bij de bron aan te pakken en niet alleen de symptomen of gevolgen ervan te bestrijden.

Optrekkend vocht | De verf laat los
Optrekkend vocht | De verf laat los
Optrekkend vocht | Vochtplekken op de muur
Optrekkend vocht | Vochtplekken op de muur

Een ander probleem is dat optrekkend vocht pas duidelijk merkbaar is wanneer er schade is ontstaan aan de woning. Het is ontzettend belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen wanneer je een van de symptomen constateert van optrekkend vocht. Wanneer je last krijgt van vochtige muren, dan zul je snel de gevolgen zien van optrekkend vocht. Hierbij kun je denken aan de verf van de muur die los begint te laten. Maar ook het behang van de muur laat los wanneer de muren vochtig zijn. In sommige gevallen zijn er zelfs duidelijke vochtplekken te zien aan de onderkant van de muur. Hieronder is een korte lijst opgesteld met de meest voorkomende signalen bij dit vochtprobleem.

Je kunt optrekkend vocht herkennen aan deze signalen

  1. Er zijn vochtplekken zichtbaar en er ontstaat schimmel op de muur;
  2. Het behang en het stukwerk laat los aan de onderkant van de binnenmuur;
  3. De vloer is vochtig en het laminaat begint te bollen of trekt krom;
  4. Er hangt een muffe geur in de kamer van de woning;
  5. Er vind een flinke toename plaats van condensvorming in huis;
  6. De luchtvochtigheid in de woning is veel te hoog.

3 methoden om optrekkend vocht in huis te bestrijden

Er zijn diverse methoden om optrekkend vocht te behandelen. Maar er zijn drie methodes die het meest worden gebruikt: Namelijk het injecteren van de muren, het onderkappen van de muur of het plaatsen van muurelementen. Elke methode om dit vochtprobleem te verhelpen heeft z’n voor- en nadelen. Hieronder wordt elke behandeling omschreven en worden de voor- en nadelen benoemd.

Methode 1: Injecteer de muren van de woning

Deze oplossing is hoogst waarschijnlijk de meest gebruikte methode om optrekkend vocht te stoppen. Het is een relatief snelle, eenvoudige en goedkope manier om het vochtprobleem aan te pakken. Vlak boven de vloer worden er gaten in de muur geboord. Deze gaten worden deze opgevuld met een vochtwerende vloeistof of gel. De vochtwerende vloeistof zal uit gaan zetten in het metselwerk en moet uiteindelijk zorgen dat het vocht in de woning niet meer binnendringt. Wellicht is deze methode het qua prijs het aantrekkelijkst. Het kan geheel plaatselijk worden uitgevoerd en dit kan op korte termijn het vochtprobleem in de muur verhelpen.

Alleen als je op internet zoekt naar ervaringen op het gebied van muren injecteren, lees je met regelmaat dat het probleem met vochtige binnenmuren nog niet is verholpen. Een ander nadelig gevolg kan zijn dat de muur hermetisch wordt afgesloten door de vochtwerende gel. Hierdoor kan het leefvocht niet meer naar buiten. Dit resulteert weer in een grote toename in de hoeveelheid condensatievocht. In onze ogen is het injecteren van de muren niet de meest ideale oplossing.

Methode 2: Laat de muren onderkappen

Een andere methode om opstijgend vocht te behandelen is het onderkappen van de muren. Deze methode is zeer effectief en bied een permanente oplossing tegen het optrekkende vocht uit de grond. Alleen dit is wel een zeer arbeidsintensieve klus die veel tijd in beslag neemt en ook hoge koste met zich meebrengt. Eigenlijk gaat het om een verbouwing van meerdere weken en moet deze verricht worden door meerdere personen. Daarnaast zorgt deze methode voor heel wat schade en veel stof. Maar wat gebeurt er exact als je de muren laat onderkappen? Er worden horizontale sleuven in het metselwerk aan de onderkant van de muren uitgefreesd. Hierdoor komt de onderkant van de muur als het ware los van de bovenkant. Nadat de muur wordt opgetild wordt er een waterkering (waterkerende laag) aangebracht. Alleen dit zorgt er alleen voor dat optrekkend vocht niet meer voor kan komen.

Andere vochtproblemen zoals doorslaand vocht of condensatievocht worden hierbij helaas niet opgelost. Een ander belangrijk aspect dat komt kijken bij het onderkappen van de muren is dat de muren vanaf de buitenkant makkelijk te bereiken moeten zijn. Dus deze oplossing is behoorlijk aan de prijs, tijdrovend en verhelpt niet ‘alle’ vochtproblemen die in de muur kunnen ontstaan.

Methode 3: De muurelementen van SmartDry

In onze ogen is dit de beste oplossing tegen optrekkend vocht in de muur. In vergelijking met de andere twee methodes is het installeren van de DryBricks goedkoop en neemt de installatie weinig tijd in beslag. Het is zelfs zo dat in de meeste gevallen de DryBricks binnen één dag in de buitenmuur geïnstalleerd zijn. Een van onze vakkundige monteurs bevestigt de DryBricks in de muur en ruimt aan het einde van de dag alles op. Je hoeft niet eens thuis te zijn, onze vochtspecialisten kunnen zelf probleemloos aan de slag met de installatie. Deze oplossing is niet alleen geschikt voor het oplossen van het optrekkende vocht, maar is ook een prima oplossing voor doorslaand vocht en condensatievocht.

Het installeren van de DryBricks is dan ook een permanente oplossing tegen optrekkend vocht in huis. Een ander onderscheidend voordeel ten opzichte van de andere vochtbestrijding methoden is dat de woning niet wordt afgesloten. De woning kan namelijk blijven ademen en het vocht in de woning kan op een natuurlijke manier naar buiten afgevoerd worden. Heeft deze methode ook nadelen? Het enige nadeel is dat de DryBricks zichtbaar zijn vanaf de buitenkant van de woning. Maar de DryBricks zijn verkrijgbaar in tenminste 8 verschillende kleuren, dus er zit altijd een kleur tussen die aansluit op de muren van het huis.

Wat kost het om optrekkend vocht te behandelen?

Wanneer we het hebben over de kosten voor het behandelen van optrekkend vocht, kijken we vooral naar de beste oplossing: Het plaatsen van de DryBricks. Wanneer je een woning hebt met een enkelsteens muur, dan zijn de kosten € 110,- (excl. BTW) per strekkende meter. Heb je een huis met een muur gemaakt van natuursteen tot 60cm, dan bedragen de kosten € 160,- (excl. BTW) per strekkende meter. Wil je zelf uitrekenen wat de bestrijding van optrekkend vocht gaat kosten voor jouw huis? Kijk dan op onze ‘kosten vochtbestrijding’ pagina. Deze methode van vochtbestrijding is zeer effectief en natuurlijk ook permanent. Het is een eenmalige investering waardoor het vocht in huis niet meer terugkomt. Stel je wilt alleen de symptomen bestrijden van optrekkend vocht. Dat kan, maar dan moet je wel periodiek de symptomen bestrijden en brengt iedere keer nieuwe kosten met zich mee. Kies daarom voor een permanente en milieuvriendelijke oplossing. Namelijk de DryBricks van SmartDry.

Hoe kun je optrekkend vocht zelf bestrijden?

Het klinkt erg aantrekkelijk en eenvoudig om zelf vochtproblemen in huis op te lossen. Met een beetje handigheid denk je al snel dit probleem als een expert zelf aan te kunnen pakken. Vanuit SmartDry adviseren wij sterk om dit niet te doen. Het oplossen van optrekkend vocht in de woning lijkt een eenvoudige klus, maar de gevolgen kunnen groter zijn dat je denkt. Mocht er iets fout gaan met bijvoorbeeld het injecteren van de muren, dan wordt het extra prijzig om deze schade te herstellen. Daarnaast is het vochtprobleem in huis dan nog niet opgelost. Dus laat het vochtprobleem aanpakken door een specialist in vochtbestrijding, dat scheelt een hoop tijd en geld.

De DryBrick – Dé oplossing voor optrekkend vocht

Zoals al eerder vermeld op deze pagina, het laten plaatsen van de DryBricks is de beste oplossing om optrekkend vocht in huis te behandelen. Het is een innovatieve en gepatenteerde oplossing voor het bestrijden van vochtproblemen. Daarbij is het zo dat deze oplossing op een natuurlijke wijze het vocht uit de muur haalt. Dankzij de elementaire fysica wordt het vocht voorgoed verwijderd en wordt het binnenklimaat van de woning verbeterd.

Elke bevestigde DryBrick kan 266 kubieke centimeter water verwijderen per 24 uur. Zonder hulp van externe energie. Hierdoor is de DryBrick-methode de meest duurzame en efficiënte behandeling tegen vochtproblemen in huis. Omdat de DryBricks ontzettend lang mee gaan, is het ook de meest kosteneffectieve oplossing. Wanneer je last hebt van vochtige muren, dan zullen de DryBricks deze in 6 maanden uitdrogen en daarna blijven de muren altijd droog. De DryBricks van SmartDry zijn zo duurzaam, dat je deze nooit hoeft te vervangen.

Optrekkend vocht behandeling | DryBricks
Optrekkend vocht behandeling | DryBricks
Optrekkend vocht bestrijden met de DryBricks
Optrekkend vocht bestrijden met de DryBricks
De DryBricks bestrijden vocht in de buitenmuur
De DryBricks bestrijden vocht in de buitenmuur
Oplossing voor optrekkend vocht | De DryBrick
Oplossing voor optrekkend vocht | De DryBrick

Schakel SmartDry in om optrekkend vocht te bestrijden

Wil je weten of er optrekkend vocht in de muren van jouw woning zit? Boek dan een gratis vochtmeting. We helpen je graag met het oplossen van het vochtprobleem in de woning. Inmiddels zijn we al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in het bestrijden van optrekkend vocht. We verhelpen vochtoverlast in en rond het huis en hebben inmiddels duizenden woningen vochtvrij gemaakt. Neem gerust contact met ons op per telefoon of laat een van onze vochtbestrijding specialisten jouw woning nakijken op vochtproblemen.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.