Vochtbestrijding blog → Wat zijn de oorzaken van vochtproblemen in huis?

Oorzaken van vochtproblemen in huis
Oorzaken van vochtproblemen in huis

De oorzaken van vochtproblemen in huis

Vocht kan in elke woning een probleem vormen. Het ene huis zal er sneller mee te maken krijgen dan het andere huis. Vochtproblemen ontstaan op verschillende manieren. Ademen, wassen, koken en regen zijn de grootste veroorzakers van vocht in huis. Vocht gaat voor 1/3e via ventilatie naar buiten, maar 2/3e probeert zijn weg via de muren naar buiten te vinden. Hierdoor zijn er drie vochtproblemen die kunnen ontstaan; optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Deze vochtproblemen hebben allemaal een eigen oorzaak.

Hoe wordt optrekkend vocht veroorzaakt?

Optrekkend vocht vindt over het algemeen op grondniveau van de woning plaats. Dit probleem komt vaak bij oude woningen met een slechte fundering voor. Vooral huizen die gebouwd zijn vóór 1920 hebben een groot risico op optrekkend vocht. Maar let op! Dit betekend natuurlijk niet dat een nieuwbouwwoning niet te maken kan krijgen met dit vochtprobleem. In principe kan optrekkend vocht in elke woning voorkomen. Oudere huizen zijn over het algemeen niet voorzien van een vochtkering, waardoor vocht veel gemakkelijker kan optrekken. De kans op een vochtige gevel wordt daardoor groter.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Hoe ontstaat doorslaand vocht?

Doorslaand vocht heeft vaak dezelfde kenmerken als optrekkend vocht. Dit komt doordat doorslaand vocht voornamelijk in de muren van de woning te vinden is. Heb je oude of beschadigde buitengevels? Hemelwater kan dan gemakkelijk vanuit de buitengevel naar binnen trekken. Het doorslaand vocht trekt naar de binnenmuren met vochtproblemen tot gevolg. Het doorslaan van vocht kan komen door bijvoorbeeld een scheur of breuk in de buitenmuur, maar ook door een poreuze, oude muur.

Hoe wordt condensatievocht veroorzaakt

Naast optrekkend- en doorslaand vocht, is er ook nog een ander vochtprobleem die in huis kan ontstaan. Condensatievocht is hier een goed voorbeeld van. Condensatievocht kan op elke verdieping van de woning ontstaan. Over het algemeen ontstaat deze vorm van vocht bij alledaagse zaken, zoals douchen of koken. Condensatie is een proces waarbij vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak. Dit is uit zich als kleine druppeltjes op ramen en muren. Vochtige lucht stijgt op en komt dus vaak op het plafond of op de bovenverdieping terecht. Er ontstaat schimmel op de muur of schimmelplekken op het plafond.

SmartDry lost vochtproblemen in huis op.

Zorg dat u op tijd de juiste hulp zoekt om het vochtprobleem in huis volledig te bestrijden. Hoe sneller het probleem wordt ontdekt, hoe minder gedoe en hoe lager de kosten voor de vochtbestrijding zullen zijn. Met onze 35+ jaar ervaring in vochtbestrijding is voor ons geen probleem te groot. Wij komen graag bij u langs voor een gratis vochtmeting en advies, zodat u weer optimaal van uw woning kan genieten!

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.