Vochtdoorslag in de spouwmuur
‘Spouwmuur’ is niet een woord dat dagelijks over de tong rolt. Je zal sowieso niet vaak bezig zijn met wat er tussen je muren gebeurt. Gelukkig is dat over het algemeen ook niet echt nodig. Toch kunnen er tussen de muren een hoop onaangename verrassingen ontstaan. Vocht, schimmel en kou bijvoorbeeld.
Wat is een spouwmuur?
De spouwmuur is simpelweg een muur dat bestaat uit twee delen, de binnen- en buitenmuur. Hierbij wordt de ruimte tussen deze muren de ‘spouw’ genoemd. De spouwmuur dient vochtdoorslag in de muur van buitenaf te voorkomen. Daarbij isoleert de spouwmuur vocht, waardoor de warmte binnenblijft en de kou buiten.
Optrekkend vocht in de spouwmuur.
Elke woning kan te maken krijgen met optrekkend vocht. Nederland is een regenachtig land, waardoor de buitenmuren veel te verduren krijgen. Wanneer het regent, kan een buitenmuur dit vocht opnemen. In principe is dit geen probleem als de binnenmuur van de spouw en het isolatiemateriaal droog blijft. Desondanks kan er optrekkend vocht in de binnenmuur ontstaan, wat tot problemen kan leiden. Contact door een koudebrug en condensatie zijn hier de oorzaken van.
Bouwpuin de in spouwmuur
Tijdens het bouwen van de woning komt het vaak voor dat er puin in de spouw blijft liggen. Dit kan voor optrekkend vocht in de woning zorgen. De binnen- en buitenmuur van de spouw komen met elkaar in verbinding, er ontstaat een koudebrug. Via de koudebrug komt het vocht van de buitenmuur in aanmerking met de binnenmuur.
Condensatie van leefvocht in de spouw
Veel vochtproblemen in de woning worden veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid. Per dag wordt er veel vocht in huis geproduceerd door het koken, douchen, wassen en ademen. Wanneer het vocht geen uitweg kan vinden via de binnenmuren, zullen er in de woning vochtproblemen ontstaan. Dit gaat gepaard met gezondheidsklachten. Het is daarom van groot belang dat u de hoge luchtvochtigheid in huis goed in de gaten houdt.
Vochtdoorslag in de spouwmuur tegengaan.
Leefvocht is grotendeels kwijt te raken door goede ventilatie. Zorg er daarom voor dat er regelmatig een raam open wordt gezet en de afzuigkap altijd aan staat tijdens het koken. Ook is het belangrijk dat de badkamer goed geventileerd is en probeer de was zo veel mogelijk buiten te drogen. Het overige vocht wat in de woning achterblijft, trekt in de muren, vloeren en het meubilair. Wat ook weer kan leiden tot vochtproblemen.
Neem contact op met SmartDry.
Wanneer je vochtproblemen in de spouwmuur constateert, of denkt dat de spouwmuurisolatie niet goed is, staat SmartDry voor je klaar! Wij komen geheel vrijblijvend bij je langs en geven gratis advies. Met SmartDry kies je voor een permanente oplossing tegen vochtproblemen.
Plan direct een gratis vochtmeting
Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.