Doorslaand vocht
SmartDry Uniek Verkooppunt

SmartDry® is al 35 jaar de
specialist in vochtbestrijding

SmartDry Uniek Verkooppunt

100% Vochtvrij garantie
Wij lossen uw probleem op!

SmartDry Uniek Verkooppunt

Duurzame oplossing: beter
voor je gezondheid en woning

Doorslaand vocht in de muur

SmartDry is inmiddels al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in het oplossen van vochtproblemen. Heb je last van doorslaand vocht in de buitenmuur? Laat vochtdoorslag behandelen door SmartDry. We helpen je binnen heel Nederland. Vraag snel om een gratis vochtmeting of neem telefonisch contact met ons op.

Wat is doorslaand vocht en hoe los je het op?

Doorslaand vocht is een vochtprobleem in huis dat ontstaat door kapotte gevels en poreuze buitenmuren. Maar ook door nalatigheid of fouten tijdens de bouw van de woning of gedurende een verbouwing. Het vocht baant zich van buitenaf langzaam aan naar de binnenmuren van de woning. Dit probleem is te herkennen aan schimmels en vochtplekken op de muren en pleisterwerk of behang dat loskomt. In de meeste gevallen kun je doorslaand vocht herkennen aan de vochtplekken op de binnen- en buitenmuur. Meestal zitten de plekken op de binnenmuur en buitenmuur ongeveer op de zelfde hoogte.

Wanneer er al een tijdje sprake is van een vochtprobleem in de muur, ontstaan er ook schimmels en een muffe lucht in de woning. Dit alles kan schadelijk voor de gezondheid en het is daarom belangrijk om vochtdoorslag snel te behandelen. Om doorslaand vocht op te lossen is het belangrijk om een specialist in te schakelen op het gebied van vochtbestrijding.

Hoe kun je doorslaand vocht in huis herkennen?

Het herkennen van doorslaand vocht is niet altijd een makkelijke opgave. Dat komt voornamelijk omdat dit vochtprobleem kan ontstaan op plekken in huis die lastig te bereiken zijn. Plaatsen waar je niet doorgaans komt en waar het vochtprobleem ongemerkt de woning kan beschadigen. Doorslaand vocht kun je vooral herkennen aan de muffe geur in huis, het is niet altijd even goed zichtbaar. Om makkelijk te achterhalen waar de vochtdoorslag zit, is het belangrijk om de buitenmuur te inspecteren op vochtplekken of verkleuringen. Zitten er gaten, scheuren of kieren in de muur, dan zijn dit meestal de grootste veroorzakers van vochtdoorslag op de binnenmuur.

Doorslaand vocht in een woning
Doorslaand vocht in een woning
Doorslaand vocht in huis
Doorslaand vocht in huis

Oorzaak 1: Poreuze gevels

De eerste oorzaak van vochtdoorslag is een poreuze (doorlaatbare) gevel. De gevel is van nature poreus en bestaat uit stenen en metselwerk. Een muur moet kunnen ademen, dus het is geen probleem dat de buitenmuur poreus is. Wanneer er in Nederland een lange periode met flink wat neerslag plaatsvindt, dan loopt de muur vol met vocht (door het regenwater). Gaat de zon weer schijnen, dan droogt de muur weer snel op. Maar staat de buitenmuur in de schaduw, zit de muur vol met begroeiing of is deze verouderd en vind er nauwelijks onderhoud plaats? Dan is de kans zeer aanwezig dat de vochtige gevel niet voldoende kan drogen en daardoor ontstaat doorslaand vocht.

Oorzaak 2: Beschadigde buitenmuren

Beschadigde muren kunnen er ook voor zorgen dat vocht gemakkelijk van buiten naar binnen doorslaat. Zijn er bijvoorbeeld scheuren of barsten te vinden in de muur of in het metselwerk? Dit zijn dé zwakke plekken die ervoor zorgen dat je te maken krijgt met doorslaand vocht in de woning. In eerste instantie gaat het om kleine scheurtjes of barsten in de buitenmuur. Maar door vochtdoorslag in de muur kunnen deze steeds groter worden waardoor het vochtprobleem in de binnen- en buitenmuur vervolgens nog erger worden. Beschadigde buitenmuren dienen dan ook snel gerepareerd te worden, dit is vooral het geval bij oude woningen.

Oorzaak 3: Verflagen en pleisterlagen

Aan de ene kant worden verflagen en pleisterlagen gebruikt om een muur te beschermen tegen vocht van buitenaf. Maar aan de andere zijde zorgen ze ervoor dat een muur vochtig blijft en slecht kan drogen. Deze lagen sluiten de muur als het ware af waardoor ze slecht kunnen ademen, hierdoor drogen de muren niet (of minder snel). De beschermende werking van de verflagen en pleisterlagen werken dan juist averechts.

Oorzaak 4: Een kapotte dakgoot

Een andere oorzaak van doorslaand vocht of een vochtige buitenmuur van de woning kan ontstaan door een kapotte of doorhangende dakgoot. Het kan zelfs zo zijn dat de aansluiting tussen de dakgoot en de valpijp lekkages kan veroorzaken. Is er sprake van een vochtprobleem in het huis en valt het op dat de vochtplekken ter hoogte van de dakrand zitten? Dan is het zeker de moeite waard om de dakgoten na te kijken. Ook een vervuilde dakgoot kan zorgen voor vochtdoorslag en doorslaand vocht in huis.

Oorzaak 5: Kieren rondom ramen en kozijnen

Rondom de ramen en kozijnen kunnen ook kieren en zwakke plekken zitten, deze zwakke plekken zorgen ervoor dat water van buiten naar binnen dringt. Het gaat hetzelfde bij ontbrekende lekdorpels bij deuren en ramen. Het is vaak een flinke opgave om de precieze oorzaak van doorslaand vocht in huis te ontdekken. In de meeste gevallen gaat het om een combinatie van meerdere factoren. Daarnaast kan de vochtschade op meerdere plekken in huis ontstaan en is het meestal net te herleiden naar slechts één oorzaak.

4 methoden om doorslaand vocht te behandelen

Er zijn diverse methoden om doorslaand vocht in de muren van de woning te behandelen. Dit vochtprobleem kan vooral opgelost worden door de buitenmuur van het huis te behandelen. Dat kan door middel van het impregneren van de muren, of er kan vochtwerende verf worden aangebracht of je kunt kiezen voor een nieuwe gevelbekleding. Alleen zijn dit eigenlijk slechts tijdelijke oplossingen. Je kunt er ook voor kiezen om muurelementen te laten plaatsen, deze lossen ook andere vochtproblemen op, zoals optrekkend vocht. De meest ideale periode om vochtdoorslag of water door de muur te behandelen is aan het einde van de zomer. Dan door de warmte en droogte zijn de muren redelijk uitgedroogd. Hieronder hebben we elke oplossing voor doorslaand vocht in de buitenmuur nog even uitgewerkt.

Methode 1: Impregneer de muren van het huis

Wanneer je de buitenmuren wilt gaan impregneren, dan wordt er als het ware een beschermende laag aangebracht op de buitenmuur. Middels deze oplossing kun je doorslaand vocht vermijden of tegengaan. Een ander voordeel van impregneermiddel is dat vuil minder makkelijk vast gaat zitten op de muur. Je hoeft de gevel dan minder vaak schoon te maken. Wanneer je de muur van de woning wilt impregneren, dan moet deze eerst goed gereinigd worden. Dit zorgt ervoor dat het impregneermiddel zich beter hecht aan het oppervlak. Wanneer de muur een aantal scheuren of barstjes heeft, dan dienen deze eerst gerepareerd te worden voordat je kunt gaan impregneren.

Methode 2: Vochtwerende verf aanbrengen op de buitenmuur

Tegenwoordig zijn er soorten verf die speciaal zijn gemaakt voor het beschermen van de gevel tegen doorslaand vocht. Door de buitenmuren te verven kun je de woning een frisse uitstraling of een ander kleurtje geven. Bij deze oplossing is het ook belangrijk dat de muur van te voren goed wordt schoongemaakt. Dan kan de vochtwerende verf zich beter hechten aan de buitenmuur. Deze oplossing is ook een preventieve maatregel die doorslaand vocht moet voorkomen.

Methode 3: Nieuwe gevelbekleding voor je woning?

Wanneer de status van de buitenmuur (en uiteindelijk binnenmuur) behoorlijk is verslechterd en wanneer er regelmatig sprake is van doorslaand vocht of vochtdoorslag in de woning. Dan kun je altijd nog kiezen voor een nieuwe (en waterdichte) gevelbekleding. Dit is natuurlijk een oplossing met een aardig prijskaartje, maar biedt toch een aantal voordelen. Je woning zal er weer als nieuw uitzien en het is tevens mogelijk om de buitenmuren gelijk te isoleren.

Methode 4: De muurelementen van SmartDry

Wanneer je echt wilt gaan voor een permanente oplossing tegen doorslaand vocht in huis, kies dan voor de muurelementen van SmartDry (oftewel de DryBricks). Met deze muurelementen wordt een duurzaam luchtcirculatiesysteem gecreëerd waardoor er een natuurlijke ventilatie in huis plaats gaat vinden. De elementen zorgen dat er 24/7 vocht wordt onttrokken uit de muren van het huis, dit dankzij natuurlijke luchtstromen. Bij deze oplossing wordt geen gebruik gemaakt van externe energiebronnen.

Wat kost het om doorslaand vocht te behandelen?

Wanneer we kijken naar de kosten voor het behandelen van de muren tegen doorslaand vocht of vochtdoorslag? Dan kijken we naar de muurelementen van SmartDry. Heb je een woning met een enkelsteens muur, dan liggen de kosten op € 110,- (excl. BTW) per strekkende meter. Is de muur van de woning gemaakt van natuursteen tot 60cm, dan bedragen de kosten € 160,- (excl. BTW) per strekkende meter. Zou je zelf uit willen rekenen wat de kosten zijn voor de permanente oplossing tegen doorslaand vocht? Meer over de kosten kun je vinden op de kosten vochtbestrijding pagina. De DryBricks van SmartDry zijn erg effectief en de oplossing is permanent. Wil je alleen de gevolgen of symptomen bestrijden van doorslaand vocht? Houdt er dan rekening mee dat dit met regelmaat moet gebeuren. Doorslaand vocht behandelen met de vochtbestrijdingsmethode van SmartDry is permanent en milieuvriendelijk. Kies daarom voor onze DryBricks.

Kun je doorslaand vocht zelf bestrijden?

Het klinkt ideaal en erg aantrekkelijk om dit vochtprobleem in de muren zelf aan te pakken. Maar om niet onnodig op kosten gejaagd te worden is het verstandig om je door een expert op het gebied van vochtbestrijding te laten adviseren, hiervoor komen wij van SmartDry graag vrijblijvend langs om het probleem samen op te lossen.

De DryBrick – Dé oplossing voor doorslaand vocht

Zoals al eerder vermeld is het laten plaatsen van de DryBricks de beste oplossing tegen doorslaand vocht. Het is een zeer innovatieve en gepatenteerde oplossing voor het bestrijden van vochtdoorslag en doorslaand vocht in de buitenmuur. Het is een feit dat deze vochtoplossing permanent en duurzaam is. Met de elementaire fysica wordt het vocht voorgoed uit de muur verwijderd, én het binnenklimaat van de woning verbeterd. Elke DryBrick kan tot maar liefst 266 kubieke centimeter water verwijderen per 24 uur. De DryBricks werken zonder hulp van externe energie. Het is dan ook de meest duurzame en efficiënte behandeling tegen vochtproblemen in huis.

De DryBricks gaan ontzettend lang mee en is het qua kosten ook een zeer interessante oplossing. Heb je last van vochtige muren? Dan zullen de DryBricks na het plaatsen de muren in 6 maanden uitdrogen en blijven de muren droog. De DryBricks zijn zelfs zo duurzaam, dat je deze nooit hoeft te vervangen.

Drybrick vochtoplossing - in diverse kleuren
Drybrick vochtoplossing - in diverse kleuren
DryBricks - Behandeling doorslaand vocht
DryBricks - Behandeling doorslaand vocht
Muurelementen - Oplossing doorslaand vocht
Muurelementen - Oplossing doorslaand vocht
Ideale oplossing voor vochtproblemen
Ideale oplossing voor vochtproblemen

Schakel SmartDry in om doorslaand vocht te bestrijden

Wil je weten of er doorslaand vocht in de muren van jouw woning zit? Boek dan een gratis vochtmeting. We helpen je graag met het oplossen van het vochtprobleem in de woning. Inmiddels zijn we al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in het bestrijden van vochtproblemen in de muur. We verhelpen vochtoverlast in en rond het huis en hebben inmiddels duizenden woningen vochtvrij gemaakt. Neem gerust contact met ons op per telefoon of laat een van onze vochtbestrijding specialisten jouw woning nakijken op vochtproblemen.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.