Muren impregneren tegen vocht
SmartDry Uniek Verkooppunt

SmartDry is al 35 jaar de
specialist in vochtbestrijding

SmartDry Uniek Verkooppunt

100% Vochtvrij garantie
Wij lossen uw probleem op!

SmartDry Uniek Verkooppunt

Duurzame oplossing: beter
voor je gezondheid en woning

Muren impregneren tegen vocht

Heb je last van doorslaand vocht in huis? Dan is het impregneren van de muren tegen vocht een mogelijke oplossing. Er wordt dan een vochtwerende beschermlaag op de vochtige buitenmuur gespoten of gerold, om op die manier te voorkomen dat het vocht van regen tegen de buitengevel naar binnen trekt.

Muren impregneren bij doorslaand vocht.

Doorslaand vocht komt vooral voor bij gevels die beschadigd of poreus zijn en gecentreerd zijn op het zuid/westen, maar ook door nalatigheid of fouten tijdens de bouw van de woning. Als er regen tegen de gevels aankomt, trekt dit via de scheurtjes en poriën van de gevel naar binnen. Door na-isolatie of koudebruggen kan dit naar de binnenmuur doortrekken, dit is te herkennen aan schimmels en vochtplekken op de binnenmuur. Ook kan het behang, de verf of het stucwerk los gaan laten.

De vochtproblemen zijn zowel op de binnen als op de buitenmuur op dezelfde hoogte te herkennen. Wanneer het vochtprobleem in huis niet snel aangepakt wordt, blijven de schimmels in de woning hangen en kan je last krijgen van een muffe geur in de woning. Dit beschadigd niet alleen de woning, maar is ook erg slecht voor de gezondheid van de bewoners. Door de beschermende laag na het impregneren van de muren, blijft het vocht buiten de deur.

Voordelen van de muren impregneren tegen vocht

De muren laten impregneren heeft een aantal belangrijke voordelen:

 • Je voorkomt de vervelende gevolgen van doorslaand vocht. Doorslaand vocht zorgt namelijk voor vochtplekken op de binnenmuren en buitenmuren, schimmel op de muur, loslatend stucwerk, verf en behang. Ook kan het de gezondheid aantasten. Denk hierbij aan keelpijn, hoofdpijn, benauwdheid en astma.
 • Onderhoud van de gevel. Door het impregneren van de muur wordt het voor vuil lastig gemaakt zich aan de buitenmuur te vestigen. Daardoor hoef je de buitenmuur minder vaak te reinigen en blijft de muur er goed uitzien. Hoe langer je wacht met het beschermen van de buitenmuur, hoe groter de kans op schade aan de vochtige gevel.
 • Hoge kosten in de toekomt vermijden. Doorslaand vocht kan niet alleen zorgen voor vochtproblemen in de woning, maar ook voor blijvende schade aan de muren. In de winter kan het vocht dat in de muren zit gaan bevriezen, wat kan leiden tot scheuren in de muur. Dit kan hoge kosten met zich meebrengen op het moment dat dit herstelt moet worden. Door het impregneren van de muur kan de schade en daarmee de kosten voorkomen worden.
Voorbeeld van een geïmpregneerde muur
Voorbeeld van een geïmpregneerde muur
Niet geïmpregneerd versus geïmpregneerd
Niet geïmpregneerd versus geïmpregneerd

Impregneren kan je leren: 3 stappen die je moet zetten.

Stap 1: buitenmuur inspecteren en impregneermethode kiezen.
Voordat je de buitenmuur kan impregneren, moet je eerst kijken of dit überhaupt mogelijk is. Niet alle materialen zijn geschikt voor het impregneren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij geverfde- en geglazuurde buitenmuren. Door de laag die over de gevel heen zit kan het impregneermiddel niet goed zijn weg vinden en zal het geen resultaat opleveren. Zoek dus van tevoren goed uit of er impregneermiddel in de gevel gespoten kan worden!

Nadat je de buitenmuur hebt geïnspecteerd, kan je gaan kijken naar het geschikte impregneermiddel. Hierbij is het type ondergrond en het soort materiaal wat voor de gevel is gebruikt van belang. Heb je twijfels tijdens inspectie of ben je niet zeker van het juiste impregneermiddel? Dan raden wij je aan contact op te nemen met een expert die je verder kan helpen.

Stap 2: de buitenmuur herstellen.
Voor het impregneren van de gevel, moet deze eerst gerenoveerd en hersteld worden. Het is hierbij belangrijk dat er een gepaste ondergrond is. Het is in sommige gevallen nodig de gevel te reinigen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld middel van een hoge drukspuit.

Stap 3: de buitenmuur impregneren
Na de voorgaande stappen uit te hebben gevoerd, is de buitenmuur klaar voor het impregneermiddel. De ramen en deuren worden voor de zekerheid afgeplakt. Nu kan het impregneren beginnen!

De nadelen van impregneren van de muren

Impregneren is een relatief goede oplossing voor doorslaand vocht in de woning. Echter kent deze oplossing ook een hoop nadelen. Impregneren is namelijk niet voor elke gevel geschikt. Ook kan de gevel alleen geïmpregneerd worden op het moment dat de buitenmuur hersteld is. Als er nog scheuren in de muren zitten, kunnen deze niet geïmpregneerd worden. De kosten zullen daardoor hoog oplopen. Het belangrijkste nadeel is dat het geen permanente oplossing is. Wanneer je ervoor kiest om de muren te laten impregneren, zal dit om de tien jaar herhaald moeten worden.

Kies voor een permanente oplossing!

Bij doorslaand vocht is het impregneren van de muren tegen vocht niet altijd de juiste behandelmethode voor het probleem, zeker als er al vocht in de gevel zit raden wij aan dit eerst uit te drogen. SmartDry® biedt een permanente oplossing voor vochtdoorslag in de muur die levenslang mee gaat. Wij zoeken graag vrijblijvend voor je uit welke vochtbestrijding methode voor jouw specifieke situatie geschikt is, zodat je niet tegen onnodig hoge kosten aanloopt. Neem direct vrijblijvend contact met ons op!

Waarom kiest u voor vochtbestrijding van SmartDry?

 1. Al meer dan 35 jaar specialist in vochtbestrijding
  SmartDry heeft inmiddels bij meer dan 30.000 gebouwen het vochtprobleem opgelost.
 2. SmartDry biedt een milieuvriendelijke vochtoplossing
  Onze natuurlijke vochtoplossingen hangen alleen af van de natuurlijke luchtstroom.
 3. Binnen één dag worden de DryBricks geïnstalleerd
  Na voltooiing van de installatie begint het vochtverwijderingssysteem meteen te werken.
 4. Geen schimmel meer in uw woning dankzij SmartDry
  Alle vocht- en schimmelproblemen in uw huis worden opgelost dankzij onze DryBricks.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.