Vochtdoorslag in de muur
SmartDry Uniek Verkooppunt

SmartDry® is al 35 jaar de
specialist in vochtbestrijding

SmartDry Uniek Verkooppunt

100% Vochtvrij garantie
Wij lossen uw probleem op!

SmartDry Uniek Verkooppunt

Duurzame oplossing: beter
voor je gezondheid en woning

Vochtdoorslag in de muur

SmartDry is inmiddels al meer dan 35 jaar dé specialist in het oplossen van vochtproblemen in de muur. Heb je last van vochtdoorslag in de muur en zoek je een partij die het doorslaand vocht kan behandelen? Schakel dan SmartDry Vochtbestrijding in! We helpen je graag binnen heel Nederland. Boek daarom snel een gratis vochtmeting of neem telefonisch contact met ons op.

Wat is vochtdoorslag en hoe kun je het behandelen?

Vochtdoorslag in de muur is een vochtprobleem dat in huizen ontstaat door kapotte gevels of poreuze buitenmuren. Maar ook door nalatigheid of fouten tijdens het bouwen van een huis, of tijdens een verbouwing. Het vocht baant zich van buitenaf langzaam aan naar de binnenmuur van het huis. Dit probleem kun je constateren wanneer de verf of het behang loslaat van de muur. Maar er kunnen ook vochtplekken of schimmelplekken op de muur ontstaan. In de meeste gevallen kun je vochtdoorslag herkennen aan de plekken op de binnenmuur van de woning. Wanneer er sprake is van doorslaand vocht (of vochtdoorslag) dan zitten deze plekken tegen het plafond of in het midden van de woning. Het is helemaal duidelijk als de vochtplekken zowel binnen als buiten op dezelfde hoogte zitten.

Wanneer er al een tijdje sprake is van vochtdoorslag in huis, dan ontstaan er dus schimmels op de muur. Maar er ontstaat ook een muffe geur in huis. Deze geur of lucht kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het uitermate belangrijk om het vochtprobleem snel op te lossen. Het gaat immers om jouw eigen gezondheid en de gezondheid van de rest van de bewoners. Wil je vochtdoorslag (in de spouwmuur) op laten lossen door een specialist, wat wij zeker aanbevelen. Schakel dan een vakexpert in op het gebied van vochtbestrijding.

Hoe kun je vochtdoorslag in de muur herkennen?

Het is niet altijd even gemakkelijk om vochtdoorslag in de muur te herkennen. Dat komt vooral doordat het vochtprobleem kan ontstaan op plekken die lastig te bereiken zijn. Daarnaast moet je soms goed kijken of je daadwerkelijk vochtplekken op de muur kunt zien. Doordat de plekken op plaatsen zitten waar je niet doorgaans komt, kan dit vochtprobleem de woning ongemerkt beschadigen. Je kunt doorslaand vocht herkennen aan de muffe lucht in huis, want dit vochtprobleem is niet altijd goed zichtbaar. Wat je kunt doen om te kijken of je last hebt van doorslaand vocht, is de buitenmuren van de woning inspecteren. Kijk dan goed of je scheuren, gaten of verkleuringen kunt zien op de muur. Meestal zijn beschadigingen op de muur de grootste veroorzakers van vochtdoorslag op de muren.

Vochtdoorslag in de woning
Vochtdoorslag in de woning
Vochtdoorslag in de binnenmuur
Vochtdoorslag in de binnenmuur

Oorzaak 1: Poreuze gevels

De eerste oorzaak van doorslaand vocht in huis is een poreuze (doorlaatbare) gevel. De gevel bestaat uit bakstenen en metselwerk en zijn van nature poreus. Een muur moet namelijk kunnen ademen, dus het is eigenlijk geen probleem dat een muur poreus is. Alleen wanneer er in Nederland een periode heeft plaatsgevonden met erg veel regen, dan lopen de muren vol met vocht. Dit komt vooral door het regenwater dat op de muur komt. Je hebt een grotere kans op doorslaand vocht door regen. Als de zon weer gaat schijnen, dan droogt de muur weer snel op. Maar als de buitenmuur in de schaduw staat, uit de wind staat of vol zit met begroeiing of behoorlijk is verouderd. Dan is de kans erg groot dat de muur niet snel genoeg kan drogen, hierdoor ontstaat vochtdoorslag en dan krijg je een vochtige buitenmuur.

Oorzaak 2: Beschadiging op de buitenmuren

Een andere oorzaak die ervoor zorgt dat vocht doorslaat in de muur, dat zijn beschadigingen. Wanneer er scheuren of barsten te zien zijn in de muur of in het metselwerk. Dat zijn dan de zwakke plekken die er onder andere voor kunnen zorgen dat er vochtdoorslag ontstaat. In eerste instantie gaat het om kleinere scheurtjes of barsten in de muur. Maar wanneer er al een tijdje een vochtprobleem speelt, worden deze beschadigingen alleen maar groter. Hierdoor kan het vocht ook veel makkelijker doorslaan naar de binnenmuur van de woning. Het is echt belangrijk dat beschadigde buitenmuren snel gerepareerd worden. Zo kun je in elk geval voorkomen dat de buitenmuur doorslaat. Beschadigde muren (en uiteindelijk vochtdoorslag) komen dan ook vooral veel voor bij de wat oudere woningen.

Oorzaak 3: Verf- en pleisterlagen

Om een muur te beschermen tegen vocht van buitenaf dien je deze te verven of te voorzien van een pleisterlaag. Maar aan de andere kant zorgt deze laag ervoor dat een muur slecht kan drogen, en daardoor dus vochtig blijft. Door deze lagen wordt de muur min of meer afgesloten waardoor ze slecht kunnen ademen. De laag zorgt er dan weer voor dat de muren minder snel (of helemaal niet) kunnen drogen. Dit werkt dan weer averechts, want verf en een pleisterlaag moeten juist zorgen voor een beschermende werking.

Oorzaak 4: Een beschadigde dakgoot

Dit is ook een probleem rondom het huis dat vochtdoorslag in de muur kan veroorzaken. Een doorhangende of kapotte dakgoot. Er kunnen zelfs lekkages ontstaan wanneer de aansluiting tussen de dakgoot en de valpijp niet goed is. Als je last hebt van vochtplekken op de muur, en deze zijn zichtbaar ter hoogte van de dakrand. Dan kun je het beste de dakgoten even nakijken. Het kan ook zijn dat de dakgoot flink vervuild is, dit kan er ook voor zorgen dat er vochtdoorslag in de muur ontstaat.

Oorzaak 5: Kieren rondom kozijnen en de ramen

Een andere plek die ervoor kan zorgen dat er doorslaand vocht ontstaat, dat zijn de ramen van de woning. Bij de ramen of kozijnen kunnen er kieren of zwakke plekken ontstaan. Middels deze zwakke plekken kan het water van buiten naar binnen dringen. Maar het kan ook zijn dat er lekdorpels ontbreken bij de ramen en deuren van de woning. Om vochtdoorslag te signaleren, dat is vaak een lastige opgave. Het is ook niet het geval dat er maar 1 oorzaak is. In de meeste gevallen gaat het om een combinatie van meerdere oorzaken of factoren. Er kan ook vochtschade op meerdere plaatsen in het huis ontstaan en dat is meestal niet te herleiden naar slechts een oorzaak.

Methoden om vochtdoorslag in de muur te behandelen

Er zijn verschillende methoden om het vocht uit de muren van de woning te halen. Maar vochtdoorslag kan meestal al opgelost worden door de buitenmuur van het huis te behandelen. Dat kan gedaan worden door de muren te impregneren, of het aanbrengen van vochtwerende verf. Maar je kunt ook kiezen voor nieuwe gevelbekleding of het laten plaatsen van muurelementen (zoals DryBricks). De meeste oplossingen tegen vochtdoorslag zijn tijdelijk, behalve het laten plaatsen van de muurelementen. Tevens kun je hier ook andere vochtproblemen mee oplossen, zoals optrekkend vocht in de muur. Als je vochtdoorslag wilt behandelen, dan kun je dat het beste doen aan het einde van de zomer. Doordat het in de zomer een stuk warmer is dan in de andere seizoenen, zijn de muren redelijk uitgedroogd. Hieronder kun je een overzicht vinden van oplossingen en methodes om doorslaand vocht te bestrijden.

Impregneer de muren van de woning

We leggen je graag uit wat het impregneren van muren inhoudt. Er wordt als het ware een beschermende laag aangebracht op de buitenmuur. Met deze oplossing kun je vochtdoorslag vermijden of tegengaan. Een ander belangrijk voordeel van het impregneermiddel is dat er minder vuil op vast komt te zitten. Met als bijkomstigheid dat je de gevel minder vaak schoon hoeft te maken. Als je de muur van de woning gaat impregneren, dan is het belangrijk dat deze goed is gereinigd. Door de muur goed te reinigen kan het impregneermiddel zich beter hechten aan het oppervlak. Als er een aantal scheuren of barsten in de muur zitten, repareer deze dan eerst. Anders heeft het impregneren van de muur niet zoveel zin.

Vochtwerende verf aanbrengen op de muur

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten verf verkrijgbaar die speciaal zijn gemaakt om vochtdoorslag te voorkomen. Niet alleen kun je de buitenmuur een ander kleurtje geven, dit zorgt ook weer voor een frisse uitstraling van het huis. Maar deze verf kan ervoor zorgen dat je een tijdje geen last meer hebt van vochtdoorslag. Wil je de verf aanbrengen op de muur? Dan moet deze van tevoren goed schoongemaakt worden. Zo kan de verf zich beter hechten aan de buitenmuur van de woning. Deze methode is een preventieve maatregel die vochtdoorslag voorkomt, alleen het is geen permanente oplossing.

Nieuwe gevelbekleding voor de muren van je woning

Als de toestand van de buitenmuur behoorlijk is verslechterd, dan kun je kiezen voor nieuwe gevelbekleding. Dit is een oplossing met een behoorlijk prijskaartje. Maar aan de andere kant kun je doorslaand vocht of de vochtdoorslag hiermee oplossen. Verder heeft nieuwe gevelbekleding ook nog een ander belangrijk voordeel. De woning zal er direct weer een stuk beter (als nieuw) uitzien. Maar het is ook mogelijk om de buitenmuren gelijk te isoleren.

De muurelementen van SmartDry

Wil je het liefst een permanente en duurzame oplossing voor vochtdoorslag in de muur? Dan kun je het beste kiezen voor de muurelementen van SmartDry, genaamd de DryBricks. Met behulp van de muurelementen wordt er een luchtcirculatiesysteem gecreëerd. Hierdoor zal er een natuurlijke ventilatie in huis ontstaan. Dankzij de elementen zal er 24/7 vocht onttrokken worden uit de muren van de woning. Dit alles met behulp van natuurlijke luchtstromen. Tevens worden er geen externe energiebronnen gebruikt bij deze oplossing tegen vochtdoorslag.

Wat kost het om vochtdoorslag te voorkomen?

We vertellen je graag wat de mogelijke kosten zijn voor vochtbestrijding. Kies je voor het plaatsen van de DryBricks, dan liggen de kosten op € 110,- (excl. BTW) per strekkende meter bij enkelsteens muren. Als de muur van de woning is gemaakt van natuursteen tot 60 cm, dan liggen de kosten op € 160,- (excl. BTW) per strekkende meter. Wil je uitrekenen wat de kosten voor vochtbestrijding zijn voor jouw woning? Dan kun je dat uitrekenen op onze kosten vochtbestrijding pagina. De DryBricks van SmartDry zijn tevens erg efficiënt en permanent. Je kunt kiezen om alleen de gevolgen van doorslaand vocht aan te pakken. Dat lijkt een snelle en goedkope oplossing, alleen hier gaat het om een tijdelijke oplossing tegen vocht. Het plaatsen van de DryBricks is een permanente oplossing waardoor het vocht in de muur niet meer terug zal komen. Kies daarom voor het plaatsen van onze DryBricks.

Wil je vochtdoorslag zelf bestrijden?

Als je last hebt van vochtdoorslag, kan het inderdaad verleidelijk zijn om zelf aan de slag te gaan en het probleem op te lossen. Echter, het is belangrijk om te realiseren dat vochtproblemen complex kunnen zijn en dat het zelf aanpakken van het probleem mogelijk tot verdere schade kan leiden. Daarom is het inschakelen van een vakspecialist op het gebied van vochtbestrijding een verstandige keuze.

Een vochtspecialist kan niet alleen het vochtprobleem op een effectieve manier oplossen, maar ook advies geven over hoe je in de toekomst vochtproblemen kunt voorkomen. Daarnaast kan het inschakelen van een professional kostenbesparend zijn, omdat het probleem op de juiste manier wordt aangepakt en er dus geen onnodige reparaties of vervangingen nodig zijn.

Als je twijfelt of je last hebt van vochtdoorslag, of als je niet zeker weet wat de oorzaak van het vochtprobleem is, is het altijd aan te raden om een vochtspecialist in te schakelen. Een vochtspecialist kan een grondige analyse uitvoeren en het probleem op de juiste manier diagnosticeren, zodat er een effectieve oplossing gevonden kan worden.

Kortom, het inschakelen van een vochtspecialist is een verstandige keuze als je last hebt van vochtdoorslag. Dit kan niet alleen zorgen voor een effectieve oplossing van het vochtprobleem, maar ook voor kostenbesparing en preventieve maatregelen voor de toekomst. Onze vochtspecialisten staan altijd voor je klaar om je te adviseren en te helpen bij het oplossen van vochtproblemen.

De DryBricks – Dé vochtdoorslag behandeling

De beste oplossing om vochtdoorslag te behandelen, is het laten plaatsen van de muurelementen van SmartDry. Het is een zeer innovatieve en gepatenteerde oplossing om vochtproblemen te bestrijden. Of het nu gaat om optrekkend vocht in de buitenmuur of doorslaand vocht in de binnenmuur. We kunnen elk vochtprobleem in de muur verhelpen. Onze oplossing is permanent en duurzaam. Dankzij de elementaire fysica wordt het vocht voorgoed uit de muur gehaald. Zelfs het binnenklimaat van de woning wordt verbeterd. Iedere DryBrick in de muur kan tot 266 kubieke centimeter water verwijderen in 24 uur. Dat alles zonder externe energie. De Bricks gaan ontzettend lang mee en qua kostenplaatje is het ook een erg interessante oplossing. Zijn de muren vochtig in jouw woning? Dan kunnen de DryBricks ervoor zorgen dat de muren uitdrogen en droog blijven. Deze muurelementen zijn zelfs zo duurzaam, dat je ze nooit hoeft te vervangen.

Behandel vochtdoorslag met de DryBricks
Behandel vochtdoorslag met de DryBricks
Doorslaand vocht behandeling met muurelementen
Doorslaand vocht behandeling met muurelementen
DryBricks - De oplossing tegen vochtdoorslag
DryBricks - De oplossing tegen vochtdoorslag
Ideale oplossing - Muurelementen
Ideale oplossing - Muurelementen

Schakel SmartDry in voor een gratis vochtmeting

Wil je weten of doorslaand vocht het vochtprobleem is in jouw woning? Boek dan een gratis vochtmeting bij ons. Inmiddels hebben we het vocht uit tienduizenden muren gehaald en zijn we al 35+ jaar de specialist in vochtbestrijding. Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of bel ons gewoon. Een van onze vochtbestrijding specialisten komt langs om er te kijken of er eventueel vochtdoorslag in de muur van je woning zit.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.