Vochtbestrijding blog → Opstijgend vocht in de binnenmuur behandelen

Opstijgend vocht binnenmuur behandelen
Opstijgend vocht binnenmuur behandelen

Opstijgend vocht in de binnenmuur behandelen

Opstijgend vocht, bij sommigen onder ons beter gekend als “optrekkend vocht”, is vocht dat door toedoen van een niet goed werkende of ontbrekende waterkering naar boven stijgt via de muren. Omdat dit soort vocht stijgt, spreken we van “opstijgend vocht”. Veel oude huizen, die gebouwd zijn voor de jaren ’80, hebben geen waterkering. Het gevolg? Vocht zal zijn weg naar het metselwerk van jouw woonst veel gemakkelijker vinden. De onderste stenen zullen als eerste een hoge vochtigheidsgraad bereiken en het vocht zal van daaruit langzaam maar zeker opstijgen. Optrekkend vocht is niet alleen schadelijk voor de constructie, maar ook voor de gezondheid van alle bewoners. Je begrijpt dan ook meteen waarom het zo voornaam is om opstijgend vocht in de binnenmuur zo snel mogelijk te behandelen.

De signalen van opstijgend vocht in de muur

Om opstijgend vocht tijdig te kunnen behandelen, is het cruciaal dat je alert bent voor de signalen die wijzen op dit vochtprobleem. En dat kunnen er verschillende zijn. De meest voorkomende tekens zijn:

  • Aanwezigheid van schimmels en zwarte vlekken op de vochtige muur
  • Condensvorming op de plaats waar de vochtplekken zich bevinden
  • Houtrot
  • Klam aanvoelende vloer: in een woning aangetast door opstijgend vocht is de vloer bijna altijd vochtig
  • Loskomend behang, verf en/of pleisterwerk: afbladderende verf- of pleisterlagen zijn kenmerkend voor opstijgend vocht.
  • Muffe, onaangename geur in heel de woning
  • Verhoogde luchtvochtigheid in huis
  • Vervormde laminaat: in sommige gevallen kan opstijgend vocht ervoor zorgen dat de laminaat (lichtjes) bol komt te staan
  • Zichtbare vochtplekken aan de onderkant van de binnenmuur: in het geval van opstijgend vocht ontstaan de vochtplekken altijd aan de onderkant van de muur, op een maximale hoogte van één meter.
Vraag een gratis vochtmeting aan!

Opstijgend vocht in de muur behandelen met muurinjectie

Al jarenlang wordt opstijgend vocht in de binnenmuur behandeld door middel van het injecteren van de vochtige binnenmuren. In dit geval boort de vochtbestrijder diverse gaatjes met een grootte tussen 3 en 5cm in de muren. De gaten bevinden zich doorgaans op een hoogte van ongeveer 50cm. Vervolgens worden de gaten opgevuld met kleine buisjes. Deze kleine buisjes dienen als opslagplaats voor een speciaal vochtwerend middel dat de eigenschap heeft om uit te zetten waardoor vocht niet langer in de muur kan binnendringen. Het grote voordeel van muurinjectie is dat het snel en eenvoudig gerealiseerd kan worden en dat het een vrij goedkope oplossing is. Helaas brengt deze methode ook een aanzienlijk nadeel met zich mee. Door je muren te injecteren met een vochtwerende gel kan het woonvocht niet langer naar buiten en wordt je woning dus hermetisch afgesloten.

Opstijgend vocht in de binnenmuur voorkomen met een onderkapping

Een andere, zeer efficiënte methode om komaf te maken met opstijgend vocht is muuronderkapping. Bij het onderkappen van de muren begint de vochtspecialist met het uitfrezen van horizontale sleuven aan de onderkant van de muren. Op deze plaats worden de muren onderkapt om er een (nieuwe) waterkering te plaatsen. Van zodra de waterkering aangebracht is, worden alle stenen teruggelegd. Omdat deze methode zorgt voor een goed werkende waterkering biedt het onderkappen van muren een permanente oplossing tegen opstijgend vocht. Het probleem bij muuronderkapping is de tijd die hieraan voorbijgaat en het hoge prijskaartje.

Opstijgend vocht binnenmuur behandelen met de SmartDry muurelementen

Hoewel het injecteren en het onderkappen van de muren mogelijke oplossingen zijn voor opstijgend vocht komen deze vochtbestrijdingstechnieken met hun bijbehorende nadelen. Gelukkig bestaat er nog een andere, doeltreffende oplossing voor opstijgend vocht die nauwelijks of geen nadelen met zich meebrengt: de muurelementen van SmartDry. Deze muurelementen worden rechtstreeks op de onderkant van de buitenmuur aangebracht waardoor kap- en breekwerk niet nodig is. De werken kunnen in één dag tijd uitgevoerd worden en de kosten voor de muurelementen blijven binnen de perken. De prijs voor het aanbrengen van de SmartDry muurelementen ligt op ongeveer 110 euro per lopende meter waarmee dit ook meteen de voordeligste oplossing is. En onze muurelementen geven jou nog veel meer, interessante voordelen.

Door het gebrek aan een waterdichte laag kan je woning blijven ademen waardoor al het vocht afkomstig uit de woning gewoon naar buiten afgevoerd kan worden. Je hoeft de muurelementen maar één keer in je leven aan te brengen om voorgoed komaf te maken met opstijgend vocht in de binnenmuur. En last but not least, de muurelementen helpen niet alleen tegen opstijgend vocht, maar functioneren ook uitstekend om doorslaand vocht of condensatievocht te bestrijden. Het enige, zo goed als verwaarloosbare, minpuntje van de muurelementen is het feit dat ze zichtbaar zijn op je gevel. Gelukkig kan je bij ons kiezen uit verschillende kleuren zodat jouw muurelementen mooi aansluiten op jouw buitenmuur.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.