Vochtbestrijding blog → Vochtplekken in huis, hoe los je dit op?

Vochtplekken in huis
Vochtplekken in huis

Vochtplekken in huis

Bij vochtproblemen kunnen er vochtplekken in huis ontstaan. Deze plekken kunnen op de muur en op het plafond zitten. In dit artikel kijken we naar de mogelijke oorzaken en de oplossingen om de vochtplekken te stoppen. De locatie van de vochtplekken is van cruciaal belang om te bepalen met welk vochtprobleem je te maken hebt. De vochtproblemen die het meest voor kunnen komen in huis zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Als de vochtplekken lang in huis blijven zitten, kan je zelfs te maken krijgen met schimmel op de muur. Wanneer de schimmel op de muur begint te groeien kan er een muffe geur in huis ontstaan die vervolgens weer in de gordijnen en meubels gaat zitten. Zitten er vochtplekken in huis, dan is het altijd verstandig om een vochtspecialist in te schakelen om de oorzaak te achterhalen. Dat kan met behulp van een vochtmeting of vochtanalyse.

De vochtplekken zitten op het grondniveau van de muur

Als de vochtplekken in huis op het grondniveau van de muur zitten, dan is de kans groot dat je te maken hebt met optrekkend vocht. Zeker als je in een oud huis woont waarbij de waterkering ontbreekt kan het vocht makkelijk naar boven kruipen. In sommige gevallen kunnen de plekken een hoogte bereiken van maar liefst 1,5 meter. Optrekkend vocht kan op verschillende manieren worden opgelost, namelijk door de muren te injecteren. De andere twee oplossingen zijn het onderkappen van de muur en het installeren van muurelementen in de buitenmuur. Elke oplossing heeft zijn voor- en nadelen, laat je daarom goed informeren door een vochtbestrijding specialist.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De vochtplekken in huis zitten op het midden van de muur

Zitten de vochtplekken niet op het grondniveau of tegen het plafond aan, dan heb je waarschijnlijk problemen met doorslaand vocht. In de meeste gevallen kan dit vochtprobleem ontstaan bij poreuze muren of een beschadigde gevel. Het vocht slaat door de muur naar de binnenkant van de woning. Doorslaand vocht kan opgelost worden door de muren te impregneren of te verven met een vochtwerende verf. Je kunt ook kiezen voor nieuwe gevelbekleding of het laten plaatsen van muurelementen in de buitenmuur. Als je deze vochtplekken in huis wilt stoppen, dan is het belangrijk dat je eerst de buitenmuur herstelt.

De vochtplekken in huis zitten tegen het plafond aan

Een ander vochtprobleem in huis dat in de woning kan ontstaan, is een te grote hoeveelheid condensatievocht. Als je vaak kookt of doucht, dan ontstaat er veel condensatievocht. Het is belangrijk om goed te ventileren om dit vochtprobleem te verhelpen. In sommige gevallen is beter ventileren niet genoeg, dan zou er een (nieuw) ventilatiesysteem geplaatst moeten worden. Het kan ook zijn dat er andere vochtproblemen aanwezig zijn in huis, dan zou je ook kunnen kiezen voor het plaatsen van de muurelementen. Een tip die we mee kunnen geven: Schaf een hygrometer aan om de luchtvochtigheid in huis in de gaten te houden. Zo kun je al snel zien of er sprake is van een hoge luchtvochtigheid in huis en kun je snel actie ondernemen.

Stop vochtplekken in huis met vakkundige vochtbestrijding

Heb je thuis te maken met vochtplekken in huis? Het is altijd goed om een vochtexpert er even naar te laten kijken. Hoe langer je wacht des te groter kunnen de gevolgen worden. Hierbij kun je denken aan meer schimmel op de muur en gezondheidsklachten die kunnen ontstaan door teveel vocht in huis. Met behulp van een vochtmeting of vochtanalyse weet je gelijk waar je aan toe bent. Samen kijken we naar een passende aanpak om het vochtprobleem in huis op te lossen. Onze oplossing is het plaatsen van de DryBricks in de buitenmuur, dat is een milieuvriendelijke en permanente oplossing die ervoor zorgt dat de muur van binnenuit uitdroogt. Uiteindelijk zullen de vochtplekken in huis verdwijnen. Zou je meer willen weten? Neem contact op om die vochtplekken in huis te stoppen.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.