Vochtbestrijding blog → Een waterkering in de buitenmuur

Waterkering buitenmuur
Waterkering buitenmuur

Waterkering in de buitenmuur

Een waterkering in de buitenmuur is een constructief element dat is ontworpen om waterinfiltratie in de muur te voorkomen. Het is een horizontale barrière die zich meestal bevindt aan de onderzijde van de buitenmuur, net boven het maaiveld of de fundering. De waterkering kan bestaan uit verschillende materialen, zoals een waterdichte laag, een membraan of een speciaal ontworpen afdichtingssysteem. Het doel van een waterkering is om opstijgend grondwater, regenwater en andere vochtbronnen buiten te houden en zo schade aan de muur en mogelijke vochtproblemen in het gebouw te voorkomen. Een goed functionerende waterkering is van essentieel belang voor een gezonde en duurzame constructie.

Zit er in alle huizen een waterkering in de buitenmuur?

Nee, niet alle huizen hebben standaard een waterkering in de buitenmuur. De aanwezigheid van een waterkering hangt af van verschillende factoren, zoals de bouwstijl, het bouwjaar en de regionale bouwvoorschriften. In oudere huizen of gebouwen is de kans kleiner dat er een specifieke waterkering is geïnstalleerd, terwijl bij nieuwere constructies meer aandacht wordt besteed aan waterdichting en het plaatsen van waterkeringen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle vochtproblemen worden veroorzaakt door het ontbreken van een waterkering. Andere factoren, zoals slechte drainage, lekkages of condensatie, kunnen ook vochtproblemen in de buitenmuur veroorzaken. Het raadplegen van een professional kan helpen bij het identificeren van eventuele problemen en het vinden van passende oplossingen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Hoe kun je optrekkend vocht verhelpen zonder waterkering in de buitenmuur?

Optrekkend vocht kan een uitdaging zijn om te verhelpen zonder een waterkering, maar er zijn alternatieve methoden die kunnen helpen. Een veelgebruikte aanpak is het injecteren van een vochtwerend middel in de muur. Dit wordt gedaan door gaten in de muur te boren en het middel in te spuiten. Het vochtwerende middel vormt een barrière tegen het optrekkende vocht, waardoor het vochtprobleem wordt verminderd. Het is belangrijk om deze behandeling door een professional uit te laten voeren, omdat het nauwkeurige kennis en ervaring vereist.

Andere maatregelen om optrekkend vocht te verminderen, zijn het verbeteren van de drainage rondom het gebouw, het plaatsen van muurelementen of aanbrengen van vochtafwerende coatings op de muren en het bevorderen van goede ventilatie in de ruimtes. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een specialist om de meest geschikte oplossing te vinden voor het specifieke vochtprobleem in jouw huis.

De muren laten onderkappen

Een andere methode om optrekkend vocht te verhelpen zonder een waterkering is door de muren te laten onderkappen. Bij het onderkappen worden er horizontale sleuven in de muur gemaakt, meestal ter hoogte van het grondniveau. Vervolgens worden er vochtwerende materialen geplaatst, zoals een waterdichte laag of een speciale membraan, die het optrekkende vocht tegenhouden.

Het onderkappen van muren is een specialistische klus en dient uitgevoerd te worden door ervaren vakmensen. Het is belangrijk dat het proces nauwkeurig wordt uitgevoerd om de beste resultaten te behalen. Het kan ook nodig zijn om de ruimtes tijdelijk te verlaten tijdens het onderkappen, omdat er bouwwerkzaamheden plaatsvinden.

Het raadplegen van een professioneel bedrijf gespecialiseerd in het onderkappen van muren is aanbevolen. Zij kunnen de specifieke situatie beoordelen, advies geven en de juiste stappen nemen om het optrekkend vocht effectief te verhelpen. Maar, er is nog een andere methode om optrekkend vocht te bestrijden in de buitenmuur.

De gepatenteerde DryBricks van SmartDry

De gepatenteerde DryBricks van SmartDry bieden een effectieve oplossing voor het verhelpen van optrekkend vocht in de muur, zelfs als er geen waterkering aanwezig is in een woning van vóór 1980. Door het plaatsen van deze muurelementen in de buitenmuur, drogen de muren van binnenuit op. Dit zorgt niet alleen voor het verhelpen van optrekkend vocht, maar is ook geschikt voor het aanpakken van doorslaand vocht en overmatige condensatie in huis. Wil je meer informatie over onze permanente oplossing voor optrekkend vocht? Neem dan contact op met een van onze vochtbestrijding specialisten voor een gratis vochtmeting. Met de DryBricks kunnen de muren weer droog worden, zelfs zonder waterkering in de buitenmuur.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.