Vochtbestrijding blog → Wat te doen bij een luchtvochtigheid in huis van 80 procent?

Luchtvochtigheid in huis 80 procent
Luchtvochtigheid in huis 80 procent

Een luchtvochtigheid in huis van 80 procent?

Heb je je weleens afgevraagd wat de luchtvochtigheid in huis is? Wij kunnen ons voorstellen dat dit voor veel mensen geen dagelijkse bezigheid is. Toch is het belangrijk hier regelmatig stil bij te staan. Als de luchtvochtigheid de 80 procent bereikt, betekent dit dat de luchtvochtigheid in huis veel te hoog is. Een goede luchtvochtigheid ligt namelijk tussen de 40 en 60 procent. Je kan je dus voorstellen dat een luchtvochtigheid in huis van 80 procent verminderd moet worden. Hoe je dit kan doen? Wij vertellen het je in dit artikel!

De gevolgen van een veel te hoge luchtvochtigheid

De essentie van het verlagen van het aantal vocht in huis ligt voornamelijk bij de gezondheidsrisico’s en de schade aan de woning die het kan veroorzaken. Overmatig vocht tast de constructie van de woning aan. Dit komt onder andere doordat schimmels zich graag vestigen op vochtige plekken of in vochtige ruimtes. Natuurlijk zit niemand erop te wachten om in een keuken vol schimmels te eten.

Schimmels gaan namelijk erg stinken en laten de kamer muf ruiken. Daarbij zorgt overmatig vocht voor een vervelend binnenklimaat. Dit kan ook de gezondheid aantasten. Wanneer de luchtvochtigheid in huis boven de 80 procent komt, kan dit zorgen voor keelpijn, hoofdpijn, hoesten en zelfs in sommige gevallen het ontstaan of verergeren van astma. Een derde gevolg van een te hoge luchtvochtigheid is het beschadigen van elektronica in de woning. Dit kan in het ergste geval voor brand zorgen. Het is daarom erg belangrijk een luchtvochtigheid in huis van 80 procent direct te verlagen!

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Luchtvochtigheid verlagen tot een stabiel percentage

Om de luchtvochtigheid in huis van 80 procent te verlagen, moet je er eerst achterkomen hoe je het percentage kunt meten. Zonder een meting weet je ook niet of de luchtvochtigheid te hoog is, ondanks dat je dit wel aan het binnenklimaat kan voelen. Het vocht in huis meten kun je doen door middel van een weerstation. Dit apparaat kun je in verschillende bouwmarkten of via internet aanschaffen. Als je ziet dat de luchtvochtigheid te hoog is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  1. Geef de woning voldoende ventilatie! Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar dit houdt ook vervelende schimmels buiten de deur.
  2. Laat natte was niet binnenhangen. Zet het wasrek buiten en verlaag hiermee de luchtvochtigheid in huis. De was zal net zo snel drogen en de woning blijft hierdoor droog.
  3. Nederland heeft regelmatig last van regen, waardoor de was buiten hangen soms lastig kan zijn. Dit kun je oplossen door een raam open te zetten in de ruimte waar de was te drogen hangt. Op deze manier zal de luchtvochtigheid in huis onder de 80 procent blijven.
  4. Het is geen slechte investering om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Hiermee houdt je de luchtvochtigheid stabiel.

Wil je meer informatie over een te hoge luchtvochtigheid?

Denk je last te hebben van een luchtvochtigheid in huis dat rond de 80 procent ligt? Dan kun je ons elke werkdag telefonisch bereiken voor al je vragen met betrekking tot vocht- en schimmelproblemen. SmartDry® geeft graag professioneel advies of we komen bij je langs voor een gratis vochtmeting!

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.