Vochtbestrijding blog → Help! Er komt water door de muur van mijn woning

Water door de muur?
Water door de muur?

Water door de muur van de woning

Iedereen kan ertegenaan lopen; vochtproblemen. Het ene huis zal er sneller mee te maken krijgen dan het andere huis. Vochtproblemen ontstaan op verschillende manieren. Ademen, wassen, koken en regen zijn de grootste veroorzakers van vocht in huis. Vocht gaat voor 1/3e via ventilatie naar buiten, maar 2/3e probeert zijn weg via de muren naar buiten te vinden. Hierdoor zijn er drie vochtproblemen die kunnen ontstaan; optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatie. Vochtplekken binnen en buiten de woning worden vaak niet direct als ernstig ervaren, dit is echter een misvatting. Vochtproblemen kunnen op veel gebieden schade aanrichten. Niet alleen aan het huis, maar ook aan uw gezondheid. Ook kan het voor een onaangename geur zorgen. Genoeg redenen om direct het vochtprobleem aan te laten pakken.

Nadelen van een vochtige gevel.

Het is niet alleen van groot belang dat het zichtbare gevolg van het vochtprobleem wordt aangepakt, maar ook de wortel van het probleem moet bestreden worden. Wanneer dit niet gebeurt, zullen de vochtproblemen binnen no-time terugkomen. Dit kan voor veel nadelen zorgen;

  • De isolatiewaarden gaan naar beneden, waardoor stookkosten oplopen.
  • Voegen en bakstenen worden poreus. Hierdoor moeten er meer herstelwerkzaamheden verricht worden. Ook dringt het vocht makkelijker door. In de wintermaanden kan het vocht in de gevel bevriezen, waarna het zich uitzet. De voegen beginnen los te laten, waardoor er scheuren in de gevel ontstaan.
  • Zoutuitslag op de gevel is vaak zichtbaar bij vochtproblemen. Dit komt door het verdampingsproces van vocht uit de muur zouten en andere mineralen met zich mee trekt en achterblijft op de gevel
  • Aan de binnenzijde gaat het stucwerk, schilderwerk en/of behang loszitten. Er ontstaat schimmelaanslag, waardoor het leefklimaat vochtiger wordt en het een ongezonde woning kan worden.

Optrekkend vocht in de muur.

Optrekkend vocht vindt over het algemeen op grondniveau van uw woning plaats. Dit probleem komt vaak bij oude woningen met een slechte fundering voor. Dit komt doordat deze huizen niet zijn voorzien van een vochtkering, waardoor vocht veel gemakkelijker kan optrekken. Het gevolg is het water door de muur trekt, waardoor er sprake is van een vochtige muur.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Condensatievocht in de gevel.

Naast optrekkend vocht, zijn er ook nog andere vochtproblemen die in de muur kunnen ontstaan. Condensatievocht is hier een goed voorbeeld van. Het verschil tussen optrekkend- en condensatievocht is dat condensatievocht ook op andere verdiepingen in de woning kan ontstaan. Over het algemeen ontstaat condensatievocht voornamelijk in vochtige ruimtes, zoals in de keuken of de badkamer. Bij een goede ventilatie is het vaak geen probleem en ontstaat er geen vochtige muur. Andersom is het dus ook zo dat zonder een goede ventilatie de kans op een vochtige muur groot is. Dit komt doordat de waterdamp niet kan verdwijnen. Soms kan er ook sprake zijn van lekkage. Wanneer u een professionele vochtbestrijder inschakelt, komt u snel achter de oorzaak van het water dat door de muur heen komt.

Bouwvocht: oorzaak van een vochtige muur?

Vochtproblemen ontstaan niet alleen bij oude huizen of huizen die niet goed onderhouden worden en een slechte ventilatie hebben. Ook tijdens het bouwen kan er water door de muur komen, ook wel bouwvocht genoemd. Een vochtige muur kan dus ook zeker ontstaan nieuwgebouwde of gerenoveerde huizen. Dit komt doordat het bij de bouw van een woning het over het algemeen noodzakelijk is om veel water te gebruiken. Onbewust kan het overmatige watergebruik voor toekomstige vochtschade zorgen. Mocht u na een bouw denken dat er sprake is van bouwvocht, dan is het verstandig een specialist in vochtbestrijding in te schakelen.

Last van water dat door de muur van de woning komt?

Zorg dat u op tijd de juiste hulp zoekt om het probleem volledig te bestrijden. Hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe minder gedoe en hoe lager de kosten voor de vochtbestrijding zullen zijn. Met onze 35+ jaar ervaring is voor ons geen probleem te groot. Wij komen graag bij u langs voor een gratis vochtmeting en advies, zodat u weer optimaal van uw woning kan genieten!

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.