Vochtbestrijding blog → Regendoorslag in de buitenmuur

Regendoorslag in de buitenmuur
Regendoorslag in de buitenmuur

Regendoorslag in de buitenmuur

Regendoorslag in de buitenmuur, vaak omschreven als ‘doorslaand vocht’, is een ongewenst fenomeen waarbij regenwater door de buitenste beschermlagen van een gebouw dringt en direct in de binnenmuren trekt. Deze vorm van vochtophoping manifesteert zich typisch na langdurige regenbuien, voornamelijk in de natte herfst- en wintermaanden in Nederland.

Wat regendoorslag onderscheidt van andere vochtproblemen zoals optrekkend vocht en condensatievocht, is dat de vochtplekken doorgaans in het midden van de muren te vinden zijn, in plaats van aan de basis of het plafond. Dit duidt op de directe impact van neerslag op de muur.

Wat veroorzaakt regendoorslag in de buitenmuur?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan regendoorslag in de buitenmuur. Onder de voornaamste oorzaken vallen een verslechterd voegwerk, het poreus worden van de muur zelf en de afwezigheid of beschadiging van gevelbekleding. Andere factoren zoals een permanent in de schaduw liggende muur of direct aangrenzende beplanting kunnen ook een rol spelen. Een toelichting op enkele van deze oorzaken:

Slecht voegwerk: Wanneer het voegwerk tussen de stenen van een buitenmuur verouderd raakt of beschadigingen vertoont, wordt het voor vocht eenvoudiger om door te dringen.

Poreuze muren: Met de tijd kunnen sommige muren water gaan opnemen door hun poreuze aard, wat leidt tot regendoorslag.

Beschadigde gevelbekleding: Een onvoldoende of beschadigde gevelbekleding kan regenwater de kans geven direct met de muur in aanraking te komen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De gevolgen van regendoorslag in de buitenmuur

Het negeren van regendoorslag in de buitenmuur kan diverse ongewenste uitwerkingen hebben. Hoe langer je wacht met ingrijpen, hoe omvangrijker en kostbaarder de schade kan worden. Merk je een van de hieronder beschreven symptomen op, overweeg dan om snel een expert in vochtbestrijding in te schakelen, zoals SmartDry Vochtbestrijding®.

Schimmel en vochtplekken op de muur: Voortdurend vochtige muren kunnen de ideale plek worden voor schimmelgroei. Dit verhoogt ook de binnenluchtvochtigheid, wat kan leiden tot een muffe geur binnenshuis.

Beschadigde muurbedekking: Vochtige muren hebben invloed op de hechting van muurafwerkingen. Hierdoor kunnen verflagen gaan bladderen, stucwerk loslaten of behang door vochtophoping loskomen.

Schade aan de structuur van de woning: Het aanhoudend negeren van vochtproblemen kan op de lange termijn leiden tot ernstige structurele problemen in het huis.

Bestrijd regendoorslag met SmartDry Vochtbestrijding®

Kamp je met het probleem van regendoorslag in je buitenmuur? Overweeg dan een beroep te doen op SmartDry Vochtbestrijding®. Al ruim 35 jaar zijn wij dé expert op het gebied van vochtproblematiek in zowel de woning als in muren. Onze specialisatie en ervaring maken ons een betrouwbare partner voor al jouw vochtproblemen.

We maken gebruik van een uniek en innovatief systeem: de gepatenteerde DryBricks. Dit zijn duurzame, milieuvriendelijke muurelementen die strategisch in de buitenmuren van je woning worden geïntegreerd. Na installatie beginnen ze onmiddellijk hun werk te doen: ze drogen de muren van binnenuit op een natuurlijke manier. Het resultaat is een merkbare verlaging van de luchtvochtigheid in je huis en het geleidelijk verdwijnen van de ontsierende vochtplekken.

Het plaatsen van DryBricks is niet alleen effectief maar ook efficiënt. In slechts één werkdag kunnen onze specialisten deze elementen in je woning installeren, waardoor je woning snel op weg is naar een gezonder binnenklimaat.

Geïnteresseerd in onze unieke aanpak tegen regendoorslag in de buitenmuur? Wil je meer inzicht in de vochtigheid van jouw woning door middel van een gratis vochtmeting? Aarzel niet en neem vandaag nog contact op met een van onze gespecialiseerde vochtbestrijdingsexperts. We staan klaar om je te helpen en adviseren!

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.