Vochtbestrijding blog → Schimmel in de hoek van de woonkamer

Schimmel in de hoek van de woonkamer
Schimmel in de hoek van de woonkamer

Schimmel in de hoek van de woonkamer

Als je last hebt van een vochtprobleem in de muur, dan kan er schimmel in de hoek van de woonkamer ontstaan. Het ontstaan van schimmel kan meerdere oorzaken hebben, maar is eigenlijk altijd een gevolg van een te grote hoeveelheid vocht in de muur. Zo kun je last hebben van schimmel in de woonkamer door optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Een minder fijne bijkomstigheid is dat er een muffe geur in huis ontstaat en de luchtvochtigheid in huis is veel te hoog. Schimmel in de hoek van de kamer is dus niet alleen slecht voor de muur, maar zorgt er ook voor dat het leefklimaat van de woning wordt aangetast. Zitten er zwarte spikkels of vochtplekken op de muur? Schakel dan snel een expert in op het gebied van vochtbestrijding om erger te voorkomen.

Een hoge luchtvochtigheid in huis zorgt voor schimmel

Schimmel wordt in veel gevallen veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid in huis. Een gezonde luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Als dit percentage hoger is dan 60 procent, dan is er spraken van een vochtprobleem. Je kunt meer gaan ventileren of gebruik maken van een luchtontvochtiger. Maar als de muren ook vochtig zijn, dan is ventilatie niet meer voldoende. Naast de hoeken van de woonkamer kan er ook schimmel gaan groeien in het meubilair of in de gordijnen. Andere bijkomstigheden zijn stucwerk dat loslaat of behang dat afbladdert. In een aantal gevallen laten ook de plinten op de muur los en kunnen sommige stukken van de vloer bol gaan staan. Zorg er daarom voor dat de luchtvochtigheid in huis normaal blijft zodat je geen last krijgt van schimmel in de hoek van de woonkamer.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De meest voorkomende vochtproblemen in huis

Zit er schimmel op de muur van je woning? Dan zijn er in de meeste gevallen drie vochtproblemen die dit kunnen veroorzaken. Zitten er vochtplekken of groeit er schimmel onderaan op de muur, dan is de kans groot dat je last hebt van optrekkend vocht. Zeker als je woning gebouwd is voor 1980, want dan is de woning niet voorzien van een waterkering. Zie je zwarte spikkels of vochtplekken zitten in het midden van de muur? Dan heb je last van doorslaand vocht en dan is de kans groot dat de buitengevel poreus of beschadigd is. Groeit er schimmel aan de bovenkant van de muur (tegen het plafond aan)? Dan wordt dit veroorzaakt door condensatievocht. In veel gevallen is dan de ventilatie niet voldoende en het kan zijn dat er meerdere vochtproblemen tegelijkertijd aanwezig zijn. Bij condensatievocht groeit er schimmel in de hoek van de woonkamer tegen het plafond aan.

Stop schimmel in de hoeken van de woonkamer

Hoe kun je de groei van schimmel in de hoeken van de woonkamer stoppen? Door het vochtprobleem in de muur op te lossen. Schakel daarom een specialist in op het gebied van vochtbestrijding, zoals SmartDry. Je kunt ervoor kiezen om de schimmelplekken zelf te verwijderen of schoon te maken. Maar uiteindelijk zul je zien dat de schimmel in de hoek binnen een paar weken weer terug is gegroeid. Door het vochtprobleem in de muur te verhelpen zorg je ervoor dat de schimmel nooit meer terugkomt. Als je kiest voor SmartDry komen we bij je langs voor een gratis vochtmeting. Naar aanleiding van deze vochtmeting kunnen we zien welk vochtprobleem er is en hoe we dit het beste op kunnen lossen. Je kunt telefonisch contact met ons opnemen of een aanvraag doen via het webformulier.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.