Vochtbestrijding blog → Wat is een goede luchtvochtigheid in huis?

Goede luchtvochtigheid in huis
Goede luchtvochtigheid in huis

Wat is een goede luchtvochtigheid in huis?

Misschien herken je het wel; een te hoge of te lage luchtvochtigheid in huis. Het begint kouder te worden en de open haard staat op loeien. Langzaam begint de hoofdpijn op te komen gepaard met een droge keel. In dit geval is er sprake van een te lage luchtvochtigheid. Maar wanneer is de luchtvochtigheid in huis wel ideaal? Wanneer is er sprake van een hoge luchtvochtigheid in huis? En wat is een goede luchtvochtigheid in huis? Je kunt het verder lezen in dit artikel.

Een hoge luchtvochtigheid in huis is niet goed

De luchtvochtigheid is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de luchtdruk en de temperatuur. Om de luchtvochtigheid in huis te meten, kun je gebruik maken van een weerstation of een hygrometer. Het nadeel van een weerstation is dat het niet in elke ruimte gebruikt kan worden en daardoor ook niet altijd als ‘betrouwbaar’ beschouwd wordt. De meest ideale luchtvochtigheid voor in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer de luchtvochtigheid boven dit percentage komt, is het te hoog. Teveel vocht in huis zorgt voor schimmel in huis en bacteriën, wat erg slecht voor de gezondheid is. Vooral astmapatiënten zullen hier veel last van hebben. Daarbij kan het ook de elektronica in huis aantasten. Erg vervelend allemaal, daarom is een goede luchtvochtigheid in huis zo belangrijk.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De gevolgen van een lage luchtvochtigheid in huis

Wanneer er sprake is van een te lage luchtvochtigheid, is er een kans dat het hout in huis kan gaan barsten en scheuren. Dit komt door uitdroging en dat is natuurlijk niet ideaal. In de wintermaanden is er vaak sprake van een te lage luchtvochtigheid. Dit komt doordat veel huishoudens de verwarming hoger hebben staan en met het koude weer minder snel een raam openzetten. Dit kan zorgen voor gezondheidsklachten zoals een droge keel, hoofdpijn, gescheurde lippen, een droge huid en concentratieproblemen. Ook kunnen virussen langer leven bij een droge lucht in huis, waardoor de kans op ziek worden aanzienlijk groter is. Een lage luchtvochtigheid zou je kunnen verhelpen door een luchtbevochtiger aan te schaffen en te gebruiken.

Zorg altijd voor een goede luchtvochtigheid in huis.

Wanneer is de luchtvochtigheid in huis goed? Dat is een luchtvochtigheidsgraad tussen de 40% en 60%. Om ervoor te zorgen dat dit goed blijft, hebben we een aantal tips voor een ideale luchtvochtigheid in de woning.

    • Zorg ervoor dat er genoeg natuurlijke lucht binnen kan komen, door een raam of deur open te zetten. Oftewel: Voldoende ventileren.
    • Dweil regelmatig de vloer in huis. Dit kan de luchtvochtigheid omhoog brengen.
    • Decoreer je huis met groene kamerplanten. Planten kunnen helpen tegen vocht in huis, ze zijn decoratief, zuiveren de lucht en zorgen voor een betere luchtvochtigheid in huis.
    • Je kunt ook investeren in een automatische luchtbevochtiger. Een groot voordeel hiervan is dat ze de ideale luchtvochtigheid constant op het juiste niveau houden.
    • Maak voldoende gebruik van extra ventilatie tijdens het koken, douchen en wanneer er veel bezoek in huis is. Zo kun je de hoeveelheid condensatievocht in huis ook beperken.

Meer weten over het verbeteren van de luchtvochtigheid?

Heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden over een ideale luchtvochtigheid in de woning? Of is de luchtvochtigheid in huis veel te hoog en heb je een specialist nodig op het gebied van vochtbestrijding? Neem direct telefonisch contact met ons op of vraag een gratis vochtmeting aan! We helpen je graag bij het oplossen van vochtproblemen in huis.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.